13 °C Budapest

Kirúgtuk az offshore cégeket: kié lesz a jövő?

Pénzcentrum
2007. október 24. 10:00

2002 óta a jogszabály módosítások következtében nem lehetett több offshore céget alapítani. Ugyan már addig sem volt túl sok, közel ezer, a számuk a korlátozó intézkedések hatására folyamatosan csökken, és hamarosan valószínűleg végleg el fog tűnni a magyar gazdaság színteréről - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2002-ben a közel ezer cégből mindössze 560 adott adóbevallást, 2005-ben viszont már kevesebb mint 500-an. A legnagyobb mértékben a tavalyi év során tűntek el, mivel megszűnt az offshore státusz, így a korábbi kedvezményes 4 százalékos adókulcs helyett már ők is a 16 százalékos kulcsot fizethetik.

Emellett azért maradt néhány kedvezmény is, mint például az, hogy a jogdíjak, és a csoporton belüli kamatbevételek 50 százalékával csökkenthető az adóalap, de ez még így is túlzott tehernövekedést jelentett a cégeknek, sokan végelszámoltak, vagy külföldi fióktelepet nyitottak, és így máshol fizetik a társasági adót. A szolidaritási adó bevezetése pedig szintén nem könnyítette meg a terheket.

A kormány offshore cégekkel szembeni politikája viszont nem biztos, hogy jó ötlet volt, ugyanis milliárdokat fizettek be a költségvetés számára, ami cégekre lebontva 24 millió forintot jelent. Ez a hazai cégek átlagos 1,2 millió forintjához képest túlságosan jelentős, még akkor is, ha kevesen voltak ezek a cégek.

A kormány valószínűleg felismervén a kieső bevételeket, új forrás után nézett, és most a holding cégek vannak porondon. Bár még sok hiányosság van, például korlátozva van a devizás könyvelés, de az osztalékbevételek adómentesek, és a részesedés értékestése sem keletkeztet adófizetési kötelezettséget a holdingok számára.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Emellett a kormány kedvezően módosítaná az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát is, nem minősülne ellenőrzöttnek az EU, Az OECD és a Magyarországgal adóegyezményt kötött országokban működő társaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?