Szűkítik az adó-elkerülési lehetőségelet - leáldozik az offshore csillaga?

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 10:00

Pozitív változások várhatóak a társasági és a szolidaritási különadó esetében, vallották egyhangúlag a Napi gazdasági által megkérdezett adószakértők. Ösztönzőleg hathat a befektetőkre az is, hogy néhány eddig tisztázatlan kérdésben pontot tesznek a jogszabályok végére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2007. januárjában lépett életbe az a jogszabály, mely lehetővé teszi, hogy a minimum 30 százalékos részesedésüket 2 év tartás után értékesítő tulajdonosok az árfolyamnyereséggel csökkenthetik adóalapjukat. Befektetést ösztönző lépésként most tovább mérsékelték a minimális tartási időt, 1 évre.

Helyre kerülnek a külföldi társaságokra vonatkozó szabályok is, vagyis azon országok vállalataira vonatkozó intézkedések, ahol a társasági adó a hazánkban jellemző mérték 2/3-át se éri el. Emellett azon vállalkozások kerülnek ellenőrzés alá, melyek nem rendelkeznek alkalmazottal és nem végeznek semmilyen tényleges tevékenységet.

Ezen cégek által adott osztalék a jövőben kikerül az adómentes körből, és a velük szemben elengedett kötelezettség se csökkenti majd az adóalapot. A cél természetesen, hogy megpróbálják visszaterelni hazánkba az alacsonyabb adókulcsok által elcsábított forintokat.

Ez, Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere szerint akár diszkriminációnak is minősülhet, hiszen a 10 százalékos társasági adóval rendelkező Ciprus, amely ugyancsak EU-tagállam, ebben a kategóriába esik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A térítés nélkül nyújtott szolgáltatások ezzel szemben levonhatóvá válnak az adóalapból, ez a lépés egy korábbi hibás rendelkezés korrigálásának tekinthető.

Pozitívan érintheti emellett a kis- és középvállalkozásokat, hogy jövő évtől nyereségük mintegy felét különíthetik el fejlesztési célra, az eddigi 25 százalék helyett, így a négy éven belül megvalósított beruházások után halasztottan adózhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?