Mennyibe kerül a gyerekvállalás? Sokan csődöt mondanak

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:00

A 18 éven aluli gyermekkel rendelkező szülők 40 százaléka a gyermek megszületése után 1 évben hitelből finanszírozta az egyik fél jövedelemének kieséséből és negnövekekedett költségekből keletkező hiányt, derül ki az egyik brit lakossági pénzügyekkel foglalkozó újság felméréséből.

A gyerekringatással töltött álmatlan éjszakákon a szülők közel felének valóban volt miért aggódnia, hiszen az átlagos adósság meghaladja az 100 fontot, átszámítva pedig 410 ezer forintot tett ki. A megkérdezett szülők 7 százalékánál a felhalmozott adósság mértéke elérte a 2500 fontot (900 ezer forint), minden ötvenedik szülő pedig még ennél is nagyobb, 7000 fontos (2,5 millió forintos) mínuszt vállalt az első évben.

A felmerült költségek finanszírozásához a megkérdezett családosok 28 százaléka családon belül keresett forrást, ez egyben a legnépszerűbb megoldást is jelentette. Sokak számára azonban az egyetlen megoldást a bank jelentette: az újdonsült szülők a jelek szerint átmenetinek tartották a pénzhiányos állapotot, mivel a családi költségvetés határait túlfeszítő költségeket nem csak 10 százalékuk fedezte valamilyen hosszú távú konstrukciókból, 22 százalékuk erre a célra inkább a hitelkártyát választotta.

Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

A gyermek születésével kapcsolatos költségek hazánkban is hónapról hónapra témát adnak a tévé és rádióműsoroknak, valamint a sajtónak. A rendkívüli költségek heves kritikát váltanak ki, azok finanszírozása pedig sok esetben hitelből történik. Fontos azonban jól meggondolni és megtervezni, hogy milyen eszközöket veszünk igénybe ilyen célokra. Ugyanis a szülés egyszeri költségével szemben, a plusz kiadások az első évben havonta felmerülnek, így nem biztos, hogy egy a hosszabb távú, esetleg ingatlanfedezetes hiteleknél jóval drágább hitelkártya jelenti az optimális megoldást, még akkor is, ha a kezdeti költségek jóval alacsonyabbak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze a finanszírozási forma kérdésében nem lehet általános igazságokat megfogalmazni. A hazai gyermekvállalók életét némileg megkönnyíti, hogy a gyermek mellett otthon maradó szülő az első két évben, gyedként megkapja a figyelembe vehető jövedelmének 70 százalékát, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékát, ez 2007-ben 91 700 forintot jelent, amennyiben a gyermek születését megelőző két éven belül 180 napig biztosított volt.

A társadalmi biztosítással nem rendelkezők gyesre jogosultak, a gyermek 3 éves koráig, melynek összege fix. Az Európai Unió közös szabályozása szerint az anya 14 hét születési szabadságra jogosult, ebből 2 hetet mindenképpen a szülés előtt kell kiadni. Emellett mind az apát, mind pedig az anyát 3 hónap szülői szabadság illeti meg. Hazánkban a szülési szabadság 24 hét, ez alatt terhességi-gyermekágyi segélyben részül az anya, a gyermekgondozási díjat csak ezután kezdik el folyósítani. A szülési szabadság letelte után bármely szülő jogosult gyermeknevelési szabadságot kivenni, a fizetés nélküli szabadság maximális időtartama három év. Ennek első két évére jár a gyed, amennyiben az anya biztosított, utolsó egy évére pedig gyes.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?