Mennyibe kerül a gyerekvállalás? Sokan csődöt mondanak

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:00

A 18 éven aluli gyermekkel rendelkező szülők 40 százaléka a gyermek megszületése után 1 évben hitelből finanszírozta az egyik fél jövedelemének kieséséből és negnövekekedett költségekből keletkező hiányt, derül ki az egyik brit lakossági pénzügyekkel foglalkozó újság felméréséből.

A gyerekringatással töltött álmatlan éjszakákon a szülők közel felének valóban volt miért aggódnia, hiszen az átlagos adósság meghaladja az 100 fontot, átszámítva pedig 410 ezer forintot tett ki. A megkérdezett szülők 7 százalékánál a felhalmozott adósság mértéke elérte a 2500 fontot (900 ezer forint), minden ötvenedik szülő pedig még ennél is nagyobb, 7000 fontos (2,5 millió forintos) mínuszt vállalt az első évben.

A felmerült költségek finanszírozásához a megkérdezett családosok 28 százaléka családon belül keresett forrást, ez egyben a legnépszerűbb megoldást is jelentette. Sokak számára azonban az egyetlen megoldást a bank jelentette: az újdonsült szülők a jelek szerint átmenetinek tartották a pénzhiányos állapotot, mivel a családi költségvetés határait túlfeszítő költségeket nem csak 10 százalékuk fedezte valamilyen hosszú távú konstrukciókból, 22 százalékuk erre a célra inkább a hitelkártyát választotta.

Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

A gyermek születésével kapcsolatos költségek hazánkban is hónapról hónapra témát adnak a tévé és rádióműsoroknak, valamint a sajtónak. A rendkívüli költségek heves kritikát váltanak ki, azok finanszírozása pedig sok esetben hitelből történik. Fontos azonban jól meggondolni és megtervezni, hogy milyen eszközöket veszünk igénybe ilyen célokra. Ugyanis a szülés egyszeri költségével szemben, a plusz kiadások az első évben havonta felmerülnek, így nem biztos, hogy egy a hosszabb távú, esetleg ingatlanfedezetes hiteleknél jóval drágább hitelkártya jelenti az optimális megoldást, még akkor is, ha a kezdeti költségek jóval alacsonyabbak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze a finanszírozási forma kérdésében nem lehet általános igazságokat megfogalmazni. A hazai gyermekvállalók életét némileg megkönnyíti, hogy a gyermek mellett otthon maradó szülő az első két évben, gyedként megkapja a figyelembe vehető jövedelmének 70 százalékát, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékát, ez 2007-ben 91 700 forintot jelent, amennyiben a gyermek születését megelőző két éven belül 180 napig biztosított volt.

A társadalmi biztosítással nem rendelkezők gyesre jogosultak, a gyermek 3 éves koráig, melynek összege fix. Az Európai Unió közös szabályozása szerint az anya 14 hét születési szabadságra jogosult, ebből 2 hetet mindenképpen a szülés előtt kell kiadni. Emellett mind az apát, mind pedig az anyát 3 hónap szülői szabadság illeti meg. Hazánkban a szülési szabadság 24 hét, ez alatt terhességi-gyermekágyi segélyben részül az anya, a gyermekgondozási díjat csak ezután kezdik el folyósítani. A szülési szabadság letelte után bármely szülő jogosult gyermeknevelési szabadságot kivenni, a fizetés nélküli szabadság maximális időtartama három év. Ennek első két évére jár a gyed, amennyiben az anya biztosított, utolsó egy évére pedig gyes.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24