7 °C Budapest

Mennyibe kerül a gyerekvállalás? Sokan csődöt mondanak

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:00

A 18 éven aluli gyermekkel rendelkező szülők 40 százaléka a gyermek megszületése után 1 évben hitelből finanszírozta az egyik fél jövedelemének kieséséből és negnövekekedett költségekből keletkező hiányt, derül ki az egyik brit lakossági pénzügyekkel foglalkozó újság felméréséből.

A gyerekringatással töltött álmatlan éjszakákon a szülők közel felének valóban volt miért aggódnia, hiszen az átlagos adósság meghaladja az 100 fontot, átszámítva pedig 410 ezer forintot tett ki. A megkérdezett szülők 7 százalékánál a felhalmozott adósság mértéke elérte a 2500 fontot (900 ezer forint), minden ötvenedik szülő pedig még ennél is nagyobb, 7000 fontos (2,5 millió forintos) mínuszt vállalt az első évben.

A felmerült költségek finanszírozásához a megkérdezett családosok 28 százaléka családon belül keresett forrást, ez egyben a legnépszerűbb megoldást is jelentette. Sokak számára azonban az egyetlen megoldást a bank jelentette: az újdonsült szülők a jelek szerint átmenetinek tartották a pénzhiányos állapotot, mivel a családi költségvetés határait túlfeszítő költségeket nem csak 10 százalékuk fedezte valamilyen hosszú távú konstrukciókból, 22 százalékuk erre a célra inkább a hitelkártyát választotta.

Kisbaba nagy költség avagy mennyiből lesz gyereked?

A gyermek születésével kapcsolatos költségek hazánkban is hónapról hónapra témát adnak a tévé és rádióműsoroknak, valamint a sajtónak. A rendkívüli költségek heves kritikát váltanak ki, azok finanszírozása pedig sok esetben hitelből történik. Fontos azonban jól meggondolni és megtervezni, hogy milyen eszközöket veszünk igénybe ilyen célokra. Ugyanis a szülés egyszeri költségével szemben, a plusz kiadások az első évben havonta felmerülnek, így nem biztos, hogy egy a hosszabb távú, esetleg ingatlanfedezetes hiteleknél jóval drágább hitelkártya jelenti az optimális megoldást, még akkor is, ha a kezdeti költségek jóval alacsonyabbak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze a finanszírozási forma kérdésében nem lehet általános igazságokat megfogalmazni. A hazai gyermekvállalók életét némileg megkönnyíti, hogy a gyermek mellett otthon maradó szülő az első két évben, gyedként megkapja a figyelembe vehető jövedelmének 70 százalékát, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékát, ez 2007-ben 91 700 forintot jelent, amennyiben a gyermek születését megelőző két éven belül 180 napig biztosított volt.

A társadalmi biztosítással nem rendelkezők gyesre jogosultak, a gyermek 3 éves koráig, melynek összege fix. Az Európai Unió közös szabályozása szerint az anya 14 hét születési szabadságra jogosult, ebből 2 hetet mindenképpen a szülés előtt kell kiadni. Emellett mind az apát, mind pedig az anyát 3 hónap szülői szabadság illeti meg. Hazánkban a szülési szabadság 24 hét, ez alatt terhességi-gyermekágyi segélyben részül az anya, a gyermekgondozási díjat csak ezután kezdik el folyósítani. A szülési szabadság letelte után bármely szülő jogosult gyermeknevelési szabadságot kivenni, a fizetés nélküli szabadság maximális időtartama három év. Ennek első két évére jár a gyed, amennyiben az anya biztosított, utolsó egy évére pedig gyes.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem