4 °C Budapest

Több gyermek kellene

Pénzcentrum
2007. július 17. 10:15

Egész Európában bővítik a családtámogatások rendszerét, annak érdekében, hogy minél több gyermek szülessen, hiszen sok országban aggasztó a termékenységi ráta - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Franciaországban az új kormány a gyermeknevelési kiadások után igénybe vehető adókedvezmények megduplázását ígéri. A spanyol kabinet nemrégiben fogadta el azt a tervet, amely szerint minden újszülött, vagy adoptált gyermek után 2500 után egyszeri segélyt kapnak a családok.

Németországban 2007 januárjától skandináv mintára bevezették a fizetés 67 százalékát kitevő szülési segélyt. Lengyelországban a tervek szerint a 2014-ig hátralévő időben összesen 17 milliárd zlotyval emelnék a családtámogatási keretet.

Szlovákiában annak a lehetőségét vizsgálják, hogy 30 ezer korona egyszeri segélyt nyújtana minden elsőszülött gyermek után. A ciprusi munkaügyi miniszter a harmadik gyermek születését díjazná 20 ezer fonttal.

Itthon a kormány legutóbb a babakötvény bevezetésével próbálta megemelni a gyermekvállalási kedvet. Emellett a családi pótlékot havonta nyújtja a magyar állam. A gyermekgondozási segély (gyes) a 3. életév betöltéséig havonta jár, a gyermeknevelési támogatás (gyet) pedig akkor, ha a szülők három, vagy annál több kiskorút nevelnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kizárólag biztosított szülő veheti igénybe a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat és a gyermekápolási táppénzt. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, az étkezési térítés díját, illetve az ingyenes tankönyvellátást a nem biztosított szülők gyermekei is megkaphatják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?