Gyenge Start - alulteljesít a babakötvény-program

Pénzcentrum
2006. december 22. 11:00

Egyelőre minden várakozást alulteljesít a babakötvény-program, az év első tíz hónapjában mindössze 7 221 Start számlát nyitottak a hazai hitelintézeteknél a Magyar Államkincstár statisztikái szerint- írja a Világgazdaság.

A korábbi tapasztalatok, valamint a babakötvényhez kapcsolódó előzetes piackutatások előrejelzése szerint akár minden második újszülöttnek nyithatnak számlát a szülők. Évi 45-50 ezer Start-számla nyitást prognosztizáltak, mivel az elmúlt évek statisztikái szerint évente 90 - 100 ezer gyermek születik.

A Start-számla tulajdonosok a bankok szerint alapvetően két csoportra különíthetőek, a számlatulajdonosok jelentős része az állami támogatáson túl nem helyez el további megtakarítást, míg a számlanyitók másik felénél a legnagyobb kedvezmény elérését célozzák meg a szülők.

A Magyar Államkincstár eddig 160 bankkal és takarékszövetkezettel kötött szerződést a Start számla vezetéséről, tehát a pénzintézetek részéről nagy az érdeklődés. Ennek ellenére nem jelent jó üzletet a Start számla a bankok számára. Ezt támasztja alá, hogy a hazai bankoknál megnyitott Start számlák átlagos egyenlege nem sokkal haladja meg a 40 ezer forintot.

Az újszülöttek egyébként a számlán elhelyezett összeg után átlagosan 6-7 százalék kamatot kapnak, ugyanakkor néhány bank számlavezetési díjat is felszámol. Azonban a bankok nem titkolják, hogy az ily módon megszerzett ügyfélkör lojális lehet a jövőben is, így a későbbiekben behozza a mostani befektetés árát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első Start-számlatulajdonos ügyfelet még február elején köszöntötték az OTP Banknál, majd sorban csatlakozott a programhoz a Budapest Bank, az Erste, a K&H és az MKB is. Az OTP-nél eddig 4 800 számlát indítottak, míg az Erste és az MKB esetében ezer körül alakult a számlanyitások száma.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem