28 °C Budapest

Gyenge Start - alulteljesít a babakötvény-program

Pénzcentrum
2006. december 22. 11:00

Egyelőre minden várakozást alulteljesít a babakötvény-program, az év első tíz hónapjában mindössze 7 221 Start számlát nyitottak a hazai hitelintézeteknél a Magyar Államkincstár statisztikái szerint- írja a Világgazdaság.

A korábbi tapasztalatok, valamint a babakötvényhez kapcsolódó előzetes piackutatások előrejelzése szerint akár minden második újszülöttnek nyithatnak számlát a szülők. Évi 45-50 ezer Start-számla nyitást prognosztizáltak, mivel az elmúlt évek statisztikái szerint évente 90 - 100 ezer gyermek születik.

A Start-számla tulajdonosok a bankok szerint alapvetően két csoportra különíthetőek, a számlatulajdonosok jelentős része az állami támogatáson túl nem helyez el további megtakarítást, míg a számlanyitók másik felénél a legnagyobb kedvezmény elérését célozzák meg a szülők.

A Magyar Államkincstár eddig 160 bankkal és takarékszövetkezettel kötött szerződést a Start számla vezetéséről, tehát a pénzintézetek részéről nagy az érdeklődés. Ennek ellenére nem jelent jó üzletet a Start számla a bankok számára. Ezt támasztja alá, hogy a hazai bankoknál megnyitott Start számlák átlagos egyenlege nem sokkal haladja meg a 40 ezer forintot.

Az újszülöttek egyébként a számlán elhelyezett összeg után átlagosan 6-7 százalék kamatot kapnak, ugyanakkor néhány bank számlavezetési díjat is felszámol. Azonban a bankok nem titkolják, hogy az ily módon megszerzett ügyfélkör lojális lehet a jövőben is, így a későbbiekben behozza a mostani befektetés árát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az első Start-számlatulajdonos ügyfelet még február elején köszöntötték az OTP Banknál, majd sorban csatlakozott a programhoz a Budapest Bank, az Erste, a K&H és az MKB is. Az OTP-nél eddig 4 800 számlát indítottak, míg az Erste és az MKB esetében ezer körül alakult a számlanyitások száma.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?