Gyenge Start - alulteljesít a babakötvény-program

Pénzcentrum
2006. december 22. 11:00

Egyelőre minden várakozást alulteljesít a babakötvény-program, az év első tíz hónapjában mindössze 7 221 Start számlát nyitottak a hazai hitelintézeteknél a Magyar Államkincstár statisztikái szerint- írja a Világgazdaság.

A korábbi tapasztalatok, valamint a babakötvényhez kapcsolódó előzetes piackutatások előrejelzése szerint akár minden második újszülöttnek nyithatnak számlát a szülők. Évi 45-50 ezer Start-számla nyitást prognosztizáltak, mivel az elmúlt évek statisztikái szerint évente 90 - 100 ezer gyermek születik.

A Start-számla tulajdonosok a bankok szerint alapvetően két csoportra különíthetőek, a számlatulajdonosok jelentős része az állami támogatáson túl nem helyez el további megtakarítást, míg a számlanyitók másik felénél a legnagyobb kedvezmény elérését célozzák meg a szülők.

A Magyar Államkincstár eddig 160 bankkal és takarékszövetkezettel kötött szerződést a Start számla vezetéséről, tehát a pénzintézetek részéről nagy az érdeklődés. Ennek ellenére nem jelent jó üzletet a Start számla a bankok számára. Ezt támasztja alá, hogy a hazai bankoknál megnyitott Start számlák átlagos egyenlege nem sokkal haladja meg a 40 ezer forintot.

Az újszülöttek egyébként a számlán elhelyezett összeg után átlagosan 6-7 százalék kamatot kapnak, ugyanakkor néhány bank számlavezetési díjat is felszámol. Azonban a bankok nem titkolják, hogy az ily módon megszerzett ügyfélkör lojális lehet a jövőben is, így a későbbiekben behozza a mostani befektetés árát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az első Start-számlatulajdonos ügyfelet még február elején köszöntötték az OTP Banknál, majd sorban csatlakozott a programhoz a Budapest Bank, az Erste, a K&H és az MKB is. Az OTP-nél eddig 4 800 számlát indítottak, míg az Erste és az MKB esetében ezer körül alakult a számlanyitások száma.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM