35 °C Budapest

Gyenge Start - alulteljesít a babakötvény-program

Pénzcentrum
2006. december 22. 11:00

Egyelőre minden várakozást alulteljesít a babakötvény-program, az év első tíz hónapjában mindössze 7 221 Start számlát nyitottak a hazai hitelintézeteknél a Magyar Államkincstár statisztikái szerint- írja a Világgazdaság.

A korábbi tapasztalatok, valamint a babakötvényhez kapcsolódó előzetes piackutatások előrejelzése szerint akár minden második újszülöttnek nyithatnak számlát a szülők. Évi 45-50 ezer Start-számla nyitást prognosztizáltak, mivel az elmúlt évek statisztikái szerint évente 90 - 100 ezer gyermek születik.

A Start-számla tulajdonosok a bankok szerint alapvetően két csoportra különíthetőek, a számlatulajdonosok jelentős része az állami támogatáson túl nem helyez el további megtakarítást, míg a számlanyitók másik felénél a legnagyobb kedvezmény elérését célozzák meg a szülők.

A Magyar Államkincstár eddig 160 bankkal és takarékszövetkezettel kötött szerződést a Start számla vezetéséről, tehát a pénzintézetek részéről nagy az érdeklődés. Ennek ellenére nem jelent jó üzletet a Start számla a bankok számára. Ezt támasztja alá, hogy a hazai bankoknál megnyitott Start számlák átlagos egyenlege nem sokkal haladja meg a 40 ezer forintot.

Az újszülöttek egyébként a számlán elhelyezett összeg után átlagosan 6-7 százalék kamatot kapnak, ugyanakkor néhány bank számlavezetési díjat is felszámol. Azonban a bankok nem titkolják, hogy az ily módon megszerzett ügyfélkör lojális lehet a jövőben is, így a későbbiekben behozza a mostani befektetés árát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az első Start-számlatulajdonos ügyfelet még február elején köszöntötték az OTP Banknál, majd sorban csatlakozott a programhoz a Budapest Bank, az Erste, a K&H és az MKB is. Az OTP-nél eddig 4 800 számlát indítottak, míg az Erste és az MKB esetében ezer körül alakult a számlanyitások száma.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?