Halálos munkabalesetek: nem mindig a munkáltató a hibás...

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 08:00

Sokszor lehet hallani, hogy építkezéseken balesetet szenvedett valamelyik dolgozó, és életét vesztette a hiányos munkavédelmi előírások, vagy csak szerencsétlenség miatt. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség közzétette az első félévben bekövetkezett munkabalesetek számát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Munkabalesetnek minősül az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, vagyis az is munkahelyi balesetnek számít, ha valaki a munkából hazafelé autóbalesetet szenved. Súlyos a munkabaleset többek között ha az a dolgozó életébe, valamely érzékszervének elvesztésébe vagy jelentős mértékű károsodásába kerül.Az elmúlt évek viszonylatában az egyre fokozódó ellenőrzéseknek, és a kellő odafigyelésnek köszönhetően csökken a munkabalesetek száma, viszont még így is viszonylag magas szinten van. A halálos szerencsétlenségek száma viszont idén az elmúlt 5 év átlagában az egyik legmagasabb. Ennek az is lehet az oka, hogy az is munkahelyi balesetnek minősül, ha valaki a munkába indulva, vagy munkából hazafelé szenved autóbalesetet. Ez okozza a legtöbb ilyen jellegű szerencsétlenséget.

Az autóbalesetek számát viszont a munkaügyi ellenőrzésekkel nem tudja csökkenteni a Főfelügyelőség, erre akkor van lehetőség, ha az emberek sokkal jobban odafigyelnek egymásra az utakon.

Az ellenőrzések során 53 esetben hoztak szabálysértési határozatot, a kiszabott bírság pedig összesen 1 805 ezer forint. Helyszíni bírságra 8 esetben került sor, a bírság összege pedig összesen 66 ezer forint bevételt jelentett a Főfelügyelőségnek. Továbbá 73 esetben hoztak az ellenőrök munkavédelmi bírság határozatot, a kiszabott összeg pedig összesen 55 700 ezer forint volt az év első hat hónapjában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Látható, hogy ugyan a balesetek egy része nem a munkahelyen történik, vagyis nem a munkáltató általi mulasztásnak, vagy figyelmetlenségnek köszönhető, összességében mégis csak van hatása a balesetek számára a fokozatos ellenőrzéseknek, és a kiszabott bírságoknak, és a jövőben is lehet számítani a munkaügyi ellenőrök megjelenésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06