20 °C Budapest

Hentes kerestetik Írországba! Tippek külföldi munkákhoz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 12:00

Számtalanszor hallhattunk arról, hogy valaki külföldre ment dolgozni, és sajnos a több havi munkájáért egy fillér fizetést sem kapott, ráadásul örülhetett, hogy egyáltalán tellett valamiből hazajönni. Ennek elkerülése érdekében több dolognak érdemes utánanézni...

Nem mindig a munkaadó a hibás...

Sokszor a fent említett esetekben nem biztos, hogy a munkaadó a hibás, előfordul, hogy a közvetítő cég a ludas a problémáknál. Külföldön ráadásul a cégek komoly büntetésre számíthatnak, ha megszegik az előírásokat, így jobban járnak, ha inkább betartják azokat.

A leggyakoribb probléma mégis a nyelvtudás. Ha belegondolunk, hogy itthon egy magyar szerződés aláírása előtt is hatszor átnézzük azt, akkor egy idegen nyelvű szerződés teljes megértése még nagyobb problémákba ütközhet, még akkor is, ha beszéljük a nyelvet.

Aláírás előtt alaposan meg kell vizsgálni azt a darab papírt, hogy mit ír a munkaidőre, a fizetésre, vagy a munkavégzés helyére vonatkozóan, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen minket.

A célország munkaügyi szabályozása is érdekes kérdés lehet, ugyanis nincs kizárva, hogy jelentősen eltér az itthoniaktól, ami újabb probléma forrása lehet. Itthon az alkalmazott kirúgása nem olyan könnyű eset, viszont máshol előfordul, hogy nincs komoly következménye a munkavállaló ok nélküli elbocsátásának.

Uniós szintjen azért szabályozva vannak az alapvető munkakörülmények, vagyis nem lehet többet dolgoztatni egy külföldit, de nem is vonhatnak le a béréből többet mint a helyieknek, illetve az is, hogy közvetítésért nem kérhetnek a foglalkoztatótól pénzt. Így máris felmerül a kérdés, hogy a közvetítő cégek honnan szerzik a bevételeiket, és a munkavállalók miért nem kapták meg a bérüket...

Mit tegyünk, ha már megvan a baj?

Nyelvismeret nélkül bizony nehéz a helyzet. Ha van kint egy barátunk, vagy ismerősünk, akkor már valamivel több lehetőség áll a rendelkezésünkre, panaszt lehet tenni a munkaügyi kirendeltségen, vagy akár ügyvédet is lehet fogadni. De a Magyar Nagykövetségen biztos, hogy tudnak tippeket adni a konkrét helyzetre, hogy mit érdemes tenni, és mit nem.

Azért inkább kerüljük el...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EURES az Unió hivatalos foglalkoztatási és mobilitási honlapja sokszor kínál állásajánlatot azoknak, akik mindenáron külföldre szeretnének menni dolgozni, de ha konkrét ajánlatuk nincs is, akkor megbízható közvetítő cégek sorát tudják felajánlani az érdeklődőknek. Ráadásul az Állami Foglalkoztatási Szolgálat garanciát vállal ezekre a cégekre, így még kisebb az esély a "katasztrófa" bekövetkezésére.

Ha egyedül szeretnénk mégis munkát keresni, akkor viszont utána kell nézni, hogy az ajánlatot adó cég valóban létezik, és megbízható. A legmélyebb tájékozódás mégis az olyan munkáknál szükséges, mint a bébiszitterkedés, a vendéglátóipari munkák, vagy az ápolói tevékenységek. Ilyenkor alaposan meg kell nézni a váratlan, és kellemetlen élmények elkerülése érdekében, hogy milyen családhoz, vagy céghez megyünk dolgozni, és hogy pontosan mi is tartozik a munkaköri kötelességeink közé.

Tippek munkakeresés és utazás előttre és utánra...

Az olyan munkák gyanúsak lehetnek, ahol a hirdetésben nem kérnek nyelvtudást. Hölgyek esetén kifejezetten vigyázni kell, ugyanis országtól függően a nőkereskedelem sem idegen a helyi rosszfiúktól.

A kimenetel előtt az sem árt, ha a család, vagy a barátok tudják, hogy pontosan hova megyünk, és a magyar nagykövetség elérhetőségét is szerezzük meg. Tanácsos, ha van valaki, akit rendszeresen felhívunk, így mint a filmekben is gyakran szerepel, ha nincs telefon, az illető megy a rendőrségre. Csak nehogy elfelejtsünk telefonálni...

Ha már kint vagyunk, a hivatalos papírjaink (útlevél, személyi...) a részünkké kell hogy váljanak, semmilyen esetben sem szabad azokat kiadni. Ha ellopták, a helyi rendőrségnél kell bejelenteni, és nem árt, ha tud róla a nagykövetség.

Utolsó javaslatként, ha elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerülne átvernie minket a munkaadónak, hasznos, ha van félretett pénzünk, akár bankszámlán is, amiből haza tudunk jönni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?