18 °C Budapest

Hentes kerestetik Írországba! Tippek külföldi munkákhoz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 12:00

Számtalanszor hallhattunk arról, hogy valaki külföldre ment dolgozni, és sajnos a több havi munkájáért egy fillér fizetést sem kapott, ráadásul örülhetett, hogy egyáltalán tellett valamiből hazajönni. Ennek elkerülése érdekében több dolognak érdemes utánanézni...

Nem mindig a munkaadó a hibás...

Sokszor a fent említett esetekben nem biztos, hogy a munkaadó a hibás, előfordul, hogy a közvetítő cég a ludas a problémáknál. Külföldön ráadásul a cégek komoly büntetésre számíthatnak, ha megszegik az előírásokat, így jobban járnak, ha inkább betartják azokat.

A leggyakoribb probléma mégis a nyelvtudás. Ha belegondolunk, hogy itthon egy magyar szerződés aláírása előtt is hatszor átnézzük azt, akkor egy idegen nyelvű szerződés teljes megértése még nagyobb problémákba ütközhet, még akkor is, ha beszéljük a nyelvet.

Aláírás előtt alaposan meg kell vizsgálni azt a darab papírt, hogy mit ír a munkaidőre, a fizetésre, vagy a munkavégzés helyére vonatkozóan, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen minket.

A célország munkaügyi szabályozása is érdekes kérdés lehet, ugyanis nincs kizárva, hogy jelentősen eltér az itthoniaktól, ami újabb probléma forrása lehet. Itthon az alkalmazott kirúgása nem olyan könnyű eset, viszont máshol előfordul, hogy nincs komoly következménye a munkavállaló ok nélküli elbocsátásának.

Uniós szintjen azért szabályozva vannak az alapvető munkakörülmények, vagyis nem lehet többet dolgoztatni egy külföldit, de nem is vonhatnak le a béréből többet mint a helyieknek, illetve az is, hogy közvetítésért nem kérhetnek a foglalkoztatótól pénzt. Így máris felmerül a kérdés, hogy a közvetítő cégek honnan szerzik a bevételeiket, és a munkavállalók miért nem kapták meg a bérüket...

Mit tegyünk, ha már megvan a baj?

Nyelvismeret nélkül bizony nehéz a helyzet. Ha van kint egy barátunk, vagy ismerősünk, akkor már valamivel több lehetőség áll a rendelkezésünkre, panaszt lehet tenni a munkaügyi kirendeltségen, vagy akár ügyvédet is lehet fogadni. De a Magyar Nagykövetségen biztos, hogy tudnak tippeket adni a konkrét helyzetre, hogy mit érdemes tenni, és mit nem.

Azért inkább kerüljük el...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EURES az Unió hivatalos foglalkoztatási és mobilitási honlapja sokszor kínál állásajánlatot azoknak, akik mindenáron külföldre szeretnének menni dolgozni, de ha konkrét ajánlatuk nincs is, akkor megbízható közvetítő cégek sorát tudják felajánlani az érdeklődőknek. Ráadásul az Állami Foglalkoztatási Szolgálat garanciát vállal ezekre a cégekre, így még kisebb az esély a "katasztrófa" bekövetkezésére.

Ha egyedül szeretnénk mégis munkát keresni, akkor viszont utána kell nézni, hogy az ajánlatot adó cég valóban létezik, és megbízható. A legmélyebb tájékozódás mégis az olyan munkáknál szükséges, mint a bébiszitterkedés, a vendéglátóipari munkák, vagy az ápolói tevékenységek. Ilyenkor alaposan meg kell nézni a váratlan, és kellemetlen élmények elkerülése érdekében, hogy milyen családhoz, vagy céghez megyünk dolgozni, és hogy pontosan mi is tartozik a munkaköri kötelességeink közé.

Tippek munkakeresés és utazás előttre és utánra...

Az olyan munkák gyanúsak lehetnek, ahol a hirdetésben nem kérnek nyelvtudást. Hölgyek esetén kifejezetten vigyázni kell, ugyanis országtól függően a nőkereskedelem sem idegen a helyi rosszfiúktól.

A kimenetel előtt az sem árt, ha a család, vagy a barátok tudják, hogy pontosan hova megyünk, és a magyar nagykövetség elérhetőségét is szerezzük meg. Tanácsos, ha van valaki, akit rendszeresen felhívunk, így mint a filmekben is gyakran szerepel, ha nincs telefon, az illető megy a rendőrségre. Csak nehogy elfelejtsünk telefonálni...

Ha már kint vagyunk, a hivatalos papírjaink (útlevél, személyi...) a részünkké kell hogy váljanak, semmilyen esetben sem szabad azokat kiadni. Ha ellopták, a helyi rendőrségnél kell bejelenteni, és nem árt, ha tud róla a nagykövetség.

Utolsó javaslatként, ha elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerülne átvernie minket a munkaadónak, hasznos, ha van félretett pénzünk, akár bankszámlán is, amiből haza tudunk jönni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?