13 °C Budapest

Hentes kerestetik Írországba! Tippek külföldi munkákhoz...

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 12:00

Számtalanszor hallhattunk arról, hogy valaki külföldre ment dolgozni, és sajnos a több havi munkájáért egy fillér fizetést sem kapott, ráadásul örülhetett, hogy egyáltalán tellett valamiből hazajönni. Ennek elkerülése érdekében több dolognak érdemes utánanézni...

Nem mindig a munkaadó a hibás...

Sokszor a fent említett esetekben nem biztos, hogy a munkaadó a hibás, előfordul, hogy a közvetítő cég a ludas a problémáknál. Külföldön ráadásul a cégek komoly büntetésre számíthatnak, ha megszegik az előírásokat, így jobban járnak, ha inkább betartják azokat.

A leggyakoribb probléma mégis a nyelvtudás. Ha belegondolunk, hogy itthon egy magyar szerződés aláírása előtt is hatszor átnézzük azt, akkor egy idegen nyelvű szerződés teljes megértése még nagyobb problémákba ütközhet, még akkor is, ha beszéljük a nyelvet.

Aláírás előtt alaposan meg kell vizsgálni azt a darab papírt, hogy mit ír a munkaidőre, a fizetésre, vagy a munkavégzés helyére vonatkozóan, nehogy a későbbiekben meglepetés érjen minket.

A célország munkaügyi szabályozása is érdekes kérdés lehet, ugyanis nincs kizárva, hogy jelentősen eltér az itthoniaktól, ami újabb probléma forrása lehet. Itthon az alkalmazott kirúgása nem olyan könnyű eset, viszont máshol előfordul, hogy nincs komoly következménye a munkavállaló ok nélküli elbocsátásának.

Uniós szintjen azért szabályozva vannak az alapvető munkakörülmények, vagyis nem lehet többet dolgoztatni egy külföldit, de nem is vonhatnak le a béréből többet mint a helyieknek, illetve az is, hogy közvetítésért nem kérhetnek a foglalkoztatótól pénzt. Így máris felmerül a kérdés, hogy a közvetítő cégek honnan szerzik a bevételeiket, és a munkavállalók miért nem kapták meg a bérüket...

Mit tegyünk, ha már megvan a baj?

Nyelvismeret nélkül bizony nehéz a helyzet. Ha van kint egy barátunk, vagy ismerősünk, akkor már valamivel több lehetőség áll a rendelkezésünkre, panaszt lehet tenni a munkaügyi kirendeltségen, vagy akár ügyvédet is lehet fogadni. De a Magyar Nagykövetségen biztos, hogy tudnak tippeket adni a konkrét helyzetre, hogy mit érdemes tenni, és mit nem.

Azért inkább kerüljük el...

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EURES az Unió hivatalos foglalkoztatási és mobilitási honlapja sokszor kínál állásajánlatot azoknak, akik mindenáron külföldre szeretnének menni dolgozni, de ha konkrét ajánlatuk nincs is, akkor megbízható közvetítő cégek sorát tudják felajánlani az érdeklődőknek. Ráadásul az Állami Foglalkoztatási Szolgálat garanciát vállal ezekre a cégekre, így még kisebb az esély a "katasztrófa" bekövetkezésére.

Ha egyedül szeretnénk mégis munkát keresni, akkor viszont utána kell nézni, hogy az ajánlatot adó cég valóban létezik, és megbízható. A legmélyebb tájékozódás mégis az olyan munkáknál szükséges, mint a bébiszitterkedés, a vendéglátóipari munkák, vagy az ápolói tevékenységek. Ilyenkor alaposan meg kell nézni a váratlan, és kellemetlen élmények elkerülése érdekében, hogy milyen családhoz, vagy céghez megyünk dolgozni, és hogy pontosan mi is tartozik a munkaköri kötelességeink közé.

Tippek munkakeresés és utazás előttre és utánra...

Az olyan munkák gyanúsak lehetnek, ahol a hirdetésben nem kérnek nyelvtudást. Hölgyek esetén kifejezetten vigyázni kell, ugyanis országtól függően a nőkereskedelem sem idegen a helyi rosszfiúktól.

A kimenetel előtt az sem árt, ha a család, vagy a barátok tudják, hogy pontosan hova megyünk, és a magyar nagykövetség elérhetőségét is szerezzük meg. Tanácsos, ha van valaki, akit rendszeresen felhívunk, így mint a filmekben is gyakran szerepel, ha nincs telefon, az illető megy a rendőrségre. Csak nehogy elfelejtsünk telefonálni...

Ha már kint vagyunk, a hivatalos papírjaink (útlevél, személyi...) a részünkké kell hogy váljanak, semmilyen esetben sem szabad azokat kiadni. Ha ellopták, a helyi rendőrségnél kell bejelenteni, és nem árt, ha tud róla a nagykövetség.

Utolsó javaslatként, ha elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerülne átvernie minket a munkaadónak, hasznos, ha van félretett pénzünk, akár bankszámlán is, amiből haza tudunk jönni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?