Ötmilliárdos adócsalóra csaptak le

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 15:57

Fiktív számlák, láncértékesítés, áru exportálása, majd visszahozatala más-más kamionnal - ezeket vetette be az ügyeskedő cég. További 35 milliárd forintnyi áfacsalásra derülhet fény hamarosan - írja az Index.hu.

Több hónapos előkészítő munka után a pénzügyőrök a múlt héten országos méretű akciót hajtottak végre, amelyen horogra akadt egy nagy hal is: egy egri vállalkozás ötmilliárd forintos áfacsalására derítettek fényt.

A módszer dióhéjban

A vámosok még tavasszal számlagyárra bukkantak, s az ennek kapcsán elindított vizsgálat vezetett el az egri társasághoz és a vele kapcsolatban álló cégekhez - adott tájékoztatást az ügyről Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A nyomozás egy másik szálon is futott. Az APEH júliusban jelezte a fináncoknak, hogy a szóban forgó vállalkozás áfa-visszaigényléseit gyanúsnak találja.

A 2003 és 2006 közötti időszakban elkövetett adócsalást jól megkomponálta az egri vállalkozás rafinált tulajdonosa. A módszer dióhéjban: a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított, fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon. Az árut exportálták Szerbiába, mégpedig egy román cégnek, ezért az áfát visszaigényelték. Az alkatrészeket visszahozták hazánkba egy amerikai offshore cég közbeiktatásával, majd onnan Romániába szállították, és valós áron túladtak rajta.

Hogy még inkább észrevételen maradjon a csalás, más kamionnal történt az áru szállítása egyik helyről a másikra, sőt, az áru mennyiségén is változtattak az okmányokon. Körmönfont módon sokmilliárdos áfával rövidítették meg a büdzsét. (A nyomozás jelenlegi állása szerint az ötmilliárd forintos csalás az alsó határ, lehet, hogy ennél is többről van szó.)

Az egri cég két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, az egyik fiktív számlákat kibocsátó társaság vezetője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Kibővült jogkör, szorosabb együttműködés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arra lehet számítani, hogy a közeljövőben más ügyekben is lebuknak az ügyeskedők. Jelenleg a százat is meghaladja azoknak az áfacsalásos ügyeknek a száma, ahol nyomozás folyik. A feltételezhető kár összességében 30-35 milliárd forint körüli lehet.

Az utóbbi egy évben megszaporodtak a hírek a nagy adócsalások felderítéséről. Ennek magyarázata, hogy tavaly szeptember közepétől kibővült a vámosok jogköre az adócsalásos ügyekben. Azóta szorosabbra fűzték az együttmőködést az APEH-hel is, a kooperáció pedig gyümölcsözőnek bizonyul - szögezte le Szikora János, az állami adóhatóság elnöke.

Szűk egy év alatt öt-hat nagyobb, sok száz-, vagy néhány milliárd forint összegű bűncselekményre bukkantak a vámosok, amiben nagy segítséget jelentett a két szervezet közötti információcsere.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM