20 °C Budapest

Ötmilliárdos adócsalóra csaptak le

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 15:57

Fiktív számlák, láncértékesítés, áru exportálása, majd visszahozatala más-más kamionnal - ezeket vetette be az ügyeskedő cég. További 35 milliárd forintnyi áfacsalásra derülhet fény hamarosan - írja az Index.hu.

Több hónapos előkészítő munka után a pénzügyőrök a múlt héten országos méretű akciót hajtottak végre, amelyen horogra akadt egy nagy hal is: egy egri vállalkozás ötmilliárd forintos áfacsalására derítettek fényt.

A módszer dióhéjban

A vámosok még tavasszal számlagyárra bukkantak, s az ennek kapcsán elindított vizsgálat vezetett el az egri társasághoz és a vele kapcsolatban álló cégekhez - adott tájékoztatást az ügyről Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A nyomozás egy másik szálon is futott. Az APEH júliusban jelezte a fináncoknak, hogy a szóban forgó vállalkozás áfa-visszaigényléseit gyanúsnak találja.

A 2003 és 2006 közötti időszakban elkövetett adócsalást jól megkomponálta az egri vállalkozás rafinált tulajdonosa. A módszer dióhéjban: a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított, fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon. Az árut exportálták Szerbiába, mégpedig egy román cégnek, ezért az áfát visszaigényelték. Az alkatrészeket visszahozták hazánkba egy amerikai offshore cég közbeiktatásával, majd onnan Romániába szállították, és valós áron túladtak rajta.

Hogy még inkább észrevételen maradjon a csalás, más kamionnal történt az áru szállítása egyik helyről a másikra, sőt, az áru mennyiségén is változtattak az okmányokon. Körmönfont módon sokmilliárdos áfával rövidítették meg a büdzsét. (A nyomozás jelenlegi állása szerint az ötmilliárd forintos csalás az alsó határ, lehet, hogy ennél is többről van szó.)

Az egri cég két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, az egyik fiktív számlákat kibocsátó társaság vezetője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Kibővült jogkör, szorosabb együttműködés

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Arra lehet számítani, hogy a közeljövőben más ügyekben is lebuknak az ügyeskedők. Jelenleg a százat is meghaladja azoknak az áfacsalásos ügyeknek a száma, ahol nyomozás folyik. A feltételezhető kár összességében 30-35 milliárd forint körüli lehet.

Az utóbbi egy évben megszaporodtak a hírek a nagy adócsalások felderítéséről. Ennek magyarázata, hogy tavaly szeptember közepétől kibővült a vámosok jogköre az adócsalásos ügyekben. Azóta szorosabbra fűzték az együttmőködést az APEH-hel is, a kooperáció pedig gyümölcsözőnek bizonyul - szögezte le Szikora János, az állami adóhatóság elnöke.

Szűk egy év alatt öt-hat nagyobb, sok száz-, vagy néhány milliárd forint összegű bűncselekményre bukkantak a vámosok, amiben nagy segítséget jelentett a két szervezet közötti információcsere.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?