23 °C Budapest

Ötmilliárdos adócsalóra csaptak le

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 15:57

Fiktív számlák, láncértékesítés, áru exportálása, majd visszahozatala más-más kamionnal - ezeket vetette be az ügyeskedő cég. További 35 milliárd forintnyi áfacsalásra derülhet fény hamarosan - írja az Index.hu.

Több hónapos előkészítő munka után a pénzügyőrök a múlt héten országos méretű akciót hajtottak végre, amelyen horogra akadt egy nagy hal is: egy egri vállalkozás ötmilliárd forintos áfacsalására derítettek fényt.

A módszer dióhéjban

A vámosok még tavasszal számlagyárra bukkantak, s az ennek kapcsán elindított vizsgálat vezetett el az egri társasághoz és a vele kapcsolatban álló cégekhez - adott tájékoztatást az ügyről Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. A nyomozás egy másik szálon is futott. Az APEH júliusban jelezte a fináncoknak, hogy a szóban forgó vállalkozás áfa-visszaigényléseit gyanúsnak találja.

A 2003 és 2006 közötti időszakban elkövetett adócsalást jól megkomponálta az egri vállalkozás rafinált tulajdonosa. A módszer dióhéjban: a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított, fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon. Az árut exportálták Szerbiába, mégpedig egy román cégnek, ezért az áfát visszaigényelték. Az alkatrészeket visszahozták hazánkba egy amerikai offshore cég közbeiktatásával, majd onnan Romániába szállították, és valós áron túladtak rajta.

Hogy még inkább észrevételen maradjon a csalás, más kamionnal történt az áru szállítása egyik helyről a másikra, sőt, az áru mennyiségén is változtattak az okmányokon. Körmönfont módon sokmilliárdos áfával rövidítették meg a büdzsét. (A nyomozás jelenlegi állása szerint az ötmilliárd forintos csalás az alsó határ, lehet, hogy ennél is többről van szó.)

Az egri cég két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, az egyik fiktív számlákat kibocsátó társaság vezetője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

Kibővült jogkör, szorosabb együttműködés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arra lehet számítani, hogy a közeljövőben más ügyekben is lebuknak az ügyeskedők. Jelenleg a százat is meghaladja azoknak az áfacsalásos ügyeknek a száma, ahol nyomozás folyik. A feltételezhető kár összességében 30-35 milliárd forint körüli lehet.

Az utóbbi egy évben megszaporodtak a hírek a nagy adócsalások felderítéséről. Ennek magyarázata, hogy tavaly szeptember közepétől kibővült a vámosok jogköre az adócsalásos ügyekben. Azóta szorosabbra fűzték az együttmőködést az APEH-hel is, a kooperáció pedig gyümölcsözőnek bizonyul - szögezte le Szikora János, az állami adóhatóság elnöke.

Szűk egy év alatt öt-hat nagyobb, sok száz-, vagy néhány milliárd forint összegű bűncselekményre bukkantak a vámosok, amiben nagy segítséget jelentett a két szervezet közötti információcsere.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?