4 °C Budapest

Visszaélésre ad alkalmat az új csődtörvény: óvakodj a keresetlen számláktól!

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 09:30

Szigorúbb fizetési fegyelemre ösztönzi a vállalatokat az új csődtörvény, mely nem engedi meg a korábban mindennaposnak számító családok használatát, ezzel könnyítve meg a jogos követelésüket behajtani kívánó vállalkozások helyzetét - írja a Népszabadság.

A számlát kiállító vállalkozásoknak két úton hajthatják majd be a követeléseket: egyrészt beperelhetik az adóst, másrészt megindítják elleni a felszámolási eljárást. Az utóbbihoz szükséges illeték mértéke 50 ezer forintra csökken, amely főként a kis-és középvállalkozások életét könnyítheti meg.

Az új szabályok szerint a számla kifogásolására csakis a fizetési felszólítás megérkezése előtt van lehetőség, így ha valakinek 15 napnál hosszabb tartozása van, és nem élt semmilyen kifogással, a tartozását mindenképpen meg kell fizetnie. Ez abban az esetben is igaz, ha a fizetési felszólítás után megtett minőségi kifogás jogos. Ilyenkor az adós bíróságon szerezhet érvényt az igazának.

Fizetni azonban mindenképpen kell, ellenkező esetben a számla kibocsátója megindíthatja a felszámolási eljárást. A posta hibájára sincs értelme hivatkozni, a fizetési felszólítást ugyanis az új szabályok értelmében a postára adástól számított 5 napon belül kézbesítettnek kell tekinteni.

Szabó Péter, a Réti, Antall & Madl ügyvédi iroda tagja szerint, mely együttműködik a Pricewaterhouse Coopers tanácsadó céggel, az új csődtörvény valószínűsíthetően a csődök számának növekedéséhez vezet majd. A tavalyi évben közel mintegy 7000 ezer vállalkozás ellen indult meg a felszámolási eljárás.

A törvény azonban korántsem tökéletes, vallja Demetrovics Gergely, a KPMG Tanácsadó Kft. vezető menedzsere, az lehetőséget ad visszaélésre. A cégek ugyanis rosszhiszeműen is küldhetnek számlát a partnereknek. Abban az esetben pedig, ha a másik fél nem él időben kifogással, megindulhat a véget nem érő pereskedés.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?