12 °C Budapest

Visszaélésre ad alkalmat az új csődtörvény: óvakodj a keresetlen számláktól!

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 09:30

Szigorúbb fizetési fegyelemre ösztönzi a vállalatokat az új csődtörvény, mely nem engedi meg a korábban mindennaposnak számító családok használatát, ezzel könnyítve meg a jogos követelésüket behajtani kívánó vállalkozások helyzetét - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A számlát kiállító vállalkozásoknak két úton hajthatják majd be a követeléseket: egyrészt beperelhetik az adóst, másrészt megindítják elleni a felszámolási eljárást. Az utóbbihoz szükséges illeték mértéke 50 ezer forintra csökken, amely főként a kis-és középvállalkozások életét könnyítheti meg.

Az új szabályok szerint a számla kifogásolására csakis a fizetési felszólítás megérkezése előtt van lehetőség, így ha valakinek 15 napnál hosszabb tartozása van, és nem élt semmilyen kifogással, a tartozását mindenképpen meg kell fizetnie. Ez abban az esetben is igaz, ha a fizetési felszólítás után megtett minőségi kifogás jogos. Ilyenkor az adós bíróságon szerezhet érvényt az igazának.

Fizetni azonban mindenképpen kell, ellenkező esetben a számla kibocsátója megindíthatja a felszámolási eljárást. A posta hibájára sincs értelme hivatkozni, a fizetési felszólítást ugyanis az új szabályok értelmében a postára adástól számított 5 napon belül kézbesítettnek kell tekinteni.

Szabó Péter, a Réti, Antall & Madl ügyvédi iroda tagja szerint, mely együttműködik a Pricewaterhouse Coopers tanácsadó céggel, az új csődtörvény valószínűsíthetően a csődök számának növekedéséhez vezet majd. A tavalyi évben közel mintegy 7000 ezer vállalkozás ellen indult meg a felszámolási eljárás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A törvény azonban korántsem tökéletes, vallja Demetrovics Gergely, a KPMG Tanácsadó Kft. vezető menedzsere, az lehetőséget ad visszaélésre. A cégek ugyanis rosszhiszeműen is küldhetnek számlát a partnereknek. Abban az esetben pedig, ha a másik fél nem él időben kifogással, megindulhat a véget nem érő pereskedés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?