3 °C Budapest

Okmányok nélkül ne is reménykedj! - elbuktad a regadó-visszatérítést

Pénzcentrum
2007. január 30. 11:00

Az Európai Bíróság döntésében kimondta, hogy a 2004. január 1. és 2005. december 31. között kivetett regisztrációs adó ellentétes a közösségi jogszabályokkal és a jogtalanul beszedett adó visszatérítésére kötelezte a magyar kormányt. A visszaigénylés február 15-től válik lehetővé, de várhatóan már a héten megjelenhet a Vám- és Pénzügyőrség honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló részletes tájékoztató és egy igényléshez javasolt nyomtatvány - írja a Napi.

Sípos Jenő, a VPOP szóvivője hangsúlyozta, hogy az általuk megjelentett nyomtatvány használata nem kötelező, a kérelemhez azonban csatolni kell a rendelkezésre álló okmányokat, vagyis a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást.

Az okmányoknak ugyanis bizonyítaniuk kell, hogy az igénylő megfizette az adót vagy az adóelőleget, illetve csak részben vagy egyáltalán nem hárította azt át a gépjármű esetleges értékesítésekor. Jogosult lehet a visszatérítésre az is, aki kereskedőtől, vagy belföldi tulajdonostól vásárolt már forgalomba helyezett járművet, feltéve, hogy az igénylő rendelkezik a kereskedőtől kapott olyan számlával, számviteli bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adó összegét.

Csakhogy az esetek 80-90 százalékában nem tüntették fel ezt az összeget, még akkor sem, ha az ár tartalmazta azt, mert a számviteli törvény ezt nem írja elő. Emiatt a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila szerint a kereskedők nagy része csak részben, vagy egyáltalán nem felel meg az igénylés követelményeinek.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint az általános gyakorlat az, hogy a kereskedő áthárítja ezt a költségtételt a vevőre, így ettől csak abban az esetben térnek majd el, ha a kereskedő könyveléséből kiderül, hogy ár alatt értékesítette a gépjárművet, vagyis hogy a beszerzési ár és a regisztrációs adó összegénél kevesebbért adta el azt.

Várhatóan ádáz küzdelem kezdődik meg a kereskedők és a vásárlók között a visszatérítésért. A visszaigénylési eljárás legfeljebb 180 napig húzódhat, és nem tartalmaz hosszabbítási lehetőséget, így ha a vitás ügyek nem rendeződnek a határidőig, mindkét fél eleshet a visszatérítéstől.

A vitás esetek polgárjogi úton való rendezésére sincs lehetőség az eljárás 180 napja alatt, a folyamatban lévőket pedig az igényléstől számított 30 napon belül meg kell szüntetni.

Az eljárás körülbelül 70 ezer embert érinthet, a visszafizetés pedig kamatokkal együtt 8-10 milliárd forintra rúghat. A visszaigényelhető összeg a behozott gépjármű korának függvénye, az eredetileg kivetett és az új szabályozás szerint számított adó különbsége.

A vámjogi szakértők szerint a jelenlegi eljárás is közösségi szabályokba ütközik, mert a visszaigénylést aránytalanul megnehezíti, hogy a visszatérítésre jogosultnak kell bizonyítania, hogy nem hárította át az adót. Az egyetlen pozítivum, hogy az eljárás ingyenes.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58