12 °C Budapest

Okmányok nélkül ne is reménykedj! - elbuktad a regadó-visszatérítést

Pénzcentrum
2007. január 30. 11:00

Az Európai Bíróság döntésében kimondta, hogy a 2004. január 1. és 2005. december 31. között kivetett regisztrációs adó ellentétes a közösségi jogszabályokkal és a jogtalanul beszedett adó visszatérítésére kötelezte a magyar kormányt. A visszaigénylés február 15-től válik lehetővé, de várhatóan már a héten megjelenhet a Vám- és Pénzügyőrség honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló részletes tájékoztató és egy igényléshez javasolt nyomtatvány - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sípos Jenő, a VPOP szóvivője hangsúlyozta, hogy az általuk megjelentett nyomtatvány használata nem kötelező, a kérelemhez azonban csatolni kell a rendelkezésre álló okmányokat, vagyis a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást.

Az okmányoknak ugyanis bizonyítaniuk kell, hogy az igénylő megfizette az adót vagy az adóelőleget, illetve csak részben vagy egyáltalán nem hárította azt át a gépjármű esetleges értékesítésekor. Jogosult lehet a visszatérítésre az is, aki kereskedőtől, vagy belföldi tulajdonostól vásárolt már forgalomba helyezett járművet, feltéve, hogy az igénylő rendelkezik a kereskedőtől kapott olyan számlával, számviteli bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adó összegét.

Csakhogy az esetek 80-90 százalékában nem tüntették fel ezt az összeget, még akkor sem, ha az ár tartalmazta azt, mert a számviteli törvény ezt nem írja elő. Emiatt a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke, Fojt Attila szerint a kereskedők nagy része csak részben, vagy egyáltalán nem felel meg az igénylés követelményeinek.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint az általános gyakorlat az, hogy a kereskedő áthárítja ezt a költségtételt a vevőre, így ettől csak abban az esetben térnek majd el, ha a kereskedő könyveléséből kiderül, hogy ár alatt értékesítette a gépjárművet, vagyis hogy a beszerzési ár és a regisztrációs adó összegénél kevesebbért adta el azt.

Várhatóan ádáz küzdelem kezdődik meg a kereskedők és a vásárlók között a visszatérítésért. A visszaigénylési eljárás legfeljebb 180 napig húzódhat, és nem tartalmaz hosszabbítási lehetőséget, így ha a vitás ügyek nem rendeződnek a határidőig, mindkét fél eleshet a visszatérítéstől.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A vitás esetek polgárjogi úton való rendezésére sincs lehetőség az eljárás 180 napja alatt, a folyamatban lévőket pedig az igényléstől számított 30 napon belül meg kell szüntetni.

Az eljárás körülbelül 70 ezer embert érinthet, a visszafizetés pedig kamatokkal együtt 8-10 milliárd forintra rúghat. A visszaigényelhető összeg a behozott gépjármű korának függvénye, az eredetileg kivetett és az új szabályozás szerint számított adó különbsége.

A vámjogi szakértők szerint a jelenlegi eljárás is közösségi szabályokba ütközik, mert a visszaigénylést aránytalanul megnehezíti, hogy a visszatérítésre jogosultnak kell bizonyítania, hogy nem hárította át az adót. Az egyetlen pozítivum, hogy az eljárás ingyenes.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20