4 °C Budapest

Iparűzési adó kicsit másként: tiltakozik az érdekvédelem

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 15:00

Amennyiben a parlament megszavazza a jelenleg terítéken lévő törvényt, a brit önkormányzatok jogot kapnak arra, hogy helyi iparűzési adót vessenek ki az illetékességi körükben gazdasági tevékenységet folytató szervezetekre, melynek mértéke akár a 10 százalékot is elérheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új adófajta természetesen széles közű ellenállást váltott ki a különböző érdekvédelmi szervezetek részéről, melyek úgy érzik az országgyűlés kiszolgáltatja őket az önkormányzatoknak. Becsléseik szerint pedig az újabb sarc évente akár 1,5 milliárd fonttal rövidítheti meg őket.

A Brit Kereskedelmi Kamara elnöke elmondása szerint már most is 42 kiemelt terület van az országban, ahol a gazdálkodó szervezeteket pótlólagos iparűzési adóval sújtják. A kamara véleménye szerint a kiemelt területek egész országra való kiterjesztése nem indokolható.

Az ellenérzésekkel küzdők sorába sorakozott fel a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium is, mely az előzetes számítások alapján fél milliárd fontra becsüli a kiesést. A konzorcium elnöke úgy vélte, az önkormányzatoknak adott jogot körülbelül olyan kevéssé értelmes cselekedet, mintha a képviselők Micimackóra bíznák a mézes bödönök őrzését.

A BRC elnöke elmondta, hogy egyáltalán nem támogatják az olyan jellegű adók kivetését, ahol az adókivetésre jogosultnak nem kell szembenéznie az érintettekkel, vagyis nem kötelezett arra, hogy tárgyaljon a megfelelő érdekvédelmi szervezetekkel.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A helyi iparűzési adó kereteit kidolgozó parlamenti bizottság tagja azonban biztosította az ellenérzéseiknek hangot adó szervezeteket, hogy minden szükséges lépést megtesznek majd annak érdekében, hogy az új törvény ne hozza aránytalanul előnytelen helyzetbe a vállalkozásokat.

Senkit ne tévesszen meg a látszat, a tervezetben szereplő brit, helyi iparűzési adó csupán nevében hasonlít magyar társára, így mivel az adó alapját nem ugyanaz a tétel képezi, a brit változat nem fogja gondolkodásra késztetni az Európai Bizottság tisztviselőit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?