Nőnek a terhek - egyre több az illegálisan kiadott lakás

Pénzcentrum
2007. június 18. 10:00

Az ingatlanbefektetések általános velejárója, hogy a kisbefektető számára az értéknövekedés mellett a profit forrását a bérleti díjak jelentik. A bérletből származó bevételek adóterheinek növekedése azonban egyre többeket arra késztet, hogy illegális adják ki a megvásárolt ingatlanokat - írja a Világgazdaság.

Bár az elmúlt két évben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek ellenőrzése nem tartozott az adóhatóság kiemelt feladatai közé, az APEH nagy hangsúlyt fektet a bejelentési kötelezettség teljesítésére, illetve arra, hogy az ingatlan kiadásából származó bevételeket hogyan hasznosítják az adózók.

A lakásukat kiadók alapvetően kétféleképpen tehetnek eleget az adókötelezettségüknek: vagy mint önálló tevékenységre vonatkozó jövedelmet vallják be, mely az összevont adóalap részét képezi, vagyis a meghatározott kulcsok alapján adózik, vagy a 25 százalékos lineáris adót kell utána fizetni.

Előbbi eset azoknak kedvez, akiknek a bérletből származó és egyéb jövedelme nem haladja meg az 1 700 000 forintot, így rájuk a 18 százalékos adókulcs vonatkozik, a lineáris adót pedig azoknak érdemes választani, akik 1 millió forintnál nagyobb, bérletből származó jövedelemmel rendelkeznek.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem emellett számítható a bérleti díjból 90 százalékos költséghányad alkalmazásával, vagy a költségek levonásával, vagyis a számlákat mindenképpen érdemes gyűjtögetni. A lineáris adó esetében azonban még a rezsiköltség is adóköteles jövedelemnek számít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindemellett amennyiben a bérleti díjak meghaladják az egymillió forintot, 2006. januárja óta a teljes jövedelmet 4, 2007. január elseje óta pedig 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?