9 °C Budapest

Nőnek a terhek - egyre több az illegálisan kiadott lakás

Pénzcentrum
2007. június 18. 10:00

Az ingatlanbefektetések általános velejárója, hogy a kisbefektető számára az értéknövekedés mellett a profit forrását a bérleti díjak jelentik. A bérletből származó bevételek adóterheinek növekedése azonban egyre többeket arra késztet, hogy illegális adják ki a megvásárolt ingatlanokat - írja a Világgazdaság.

Bár az elmúlt két évben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek ellenőrzése nem tartozott az adóhatóság kiemelt feladatai közé, az APEH nagy hangsúlyt fektet a bejelentési kötelezettség teljesítésére, illetve arra, hogy az ingatlan kiadásából származó bevételeket hogyan hasznosítják az adózók.

A lakásukat kiadók alapvetően kétféleképpen tehetnek eleget az adókötelezettségüknek: vagy mint önálló tevékenységre vonatkozó jövedelmet vallják be, mely az összevont adóalap részét képezi, vagyis a meghatározott kulcsok alapján adózik, vagy a 25 százalékos lineáris adót kell utána fizetni.

Előbbi eset azoknak kedvez, akiknek a bérletből származó és egyéb jövedelme nem haladja meg az 1 700 000 forintot, így rájuk a 18 százalékos adókulcs vonatkozik, a lineáris adót pedig azoknak érdemes választani, akik 1 millió forintnál nagyobb, bérletből származó jövedelemmel rendelkeznek.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem emellett számítható a bérleti díjból 90 százalékos költséghányad alkalmazásával, vagy a költségek levonásával, vagyis a számlákat mindenképpen érdemes gyűjtögetni. A lineáris adó esetében azonban még a rezsiköltség is adóköteles jövedelemnek számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindemellett amennyiben a bérleti díjak meghaladják az egymillió forintot, 2006. januárja óta a teljes jövedelmet 4, 2007. január elseje óta pedig 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?