29 °C Budapest

Adó-optimalizálás - néhány trükk és kevesebbet fizetsz !

Pénzcentrum
2005. december 1. 06:20

Az év vége közeledtével egyre jobban sürget az idő, hogy a fizetendő adónk összegét lejjebb tornázzuk (persze csak a törvényes keretek között). Az adócsökkentésnek egy kézenfekvő módja a biztosítások alkalmazása. A következőkben az életbiztosítások és a személyi jövedelemadó kapcsolatát vizsgáljuk.

Az állami feladatok ellátásának, a hatósági szervezetek működtetésének érdekében, továbbá egyes, a társadalom szempontjából fontos intézmények fenntartásához az államnak pénzre van szüksége, ezért különféle adókat, járulékokat vet ki. Adózunk születésünktől halálunkig, a napi életünket át meg átszövik a különféle adók, járulékok, illetékek.
Adót fizetünk, ha termelünk, ha jövedelmet szerzünk, akár egyéni, akár vállalati szinten. Fogyasztásunkat, vásárlásainkat, tulajdonunkat adók terhelik. Játékszenvedélyünk, ami már eleve sokba kerül, sem adómentes. Tulajdonképpen semmi nincs ingyen .
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy minden pénzünket adókra kellene költenünk. Szinte minden adónemben vannak kedvezmények, melyekkel élni lehet, jogszerűen igénybe venni pedig szinte kötelező.
Kedvezmények
Örökösödési illeték: az életbiztosítási szerződés egyfajta értékpapír is, viszont jó tulajdonsága, hogy nem része a hagyatéknak! Mindaz, amit ezen keresztül hagyunk hátra, illetékmentes.
 
Személyi jövedelemadó: az életbiztosítási szerződésekhez kapcsolódó Szja kedvezmény, ami már a legelső törvényben, az 1987-ben hozott és 1988. január 1-től életbe lépett jogszabályban is helyet kapott. Minden pénzügyi kormányzat törekszik arra, hogy az állampolgárok ne költsék el pénzüket, korlátozzák fogyasztásukat, és minél jobban gondoskodjanak saját maguk jövőjéről. Ennek egyik eszköze az élet- és nyugdíjbiztosítások adókedvezménnyel való támogatása. Természetesen, mint minden kedvezménynek, ennek is van „árnyoldala”: a játékszabályok megsértése retorzióval jár, az igénybevett kedvezményt kamatostul vissza kell fizetni.
 
A kedvezmény mai és jövő évi formája a következő: az Szja törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő élet- vagy nyugdíjbiztosítás naptári évben befizetett díjának 20 %-át, maximum 100 ezer forintot a fizetendő adóból (és nem az adóalapból)levonhatunk. Amennyiben díjemelésünk is volt, akkor a különbözetre további 10 % kedvezmény jár. A kedvezményre jogosító szerződés legfőbb paramétere, hogy 10 éves vagy annál hosszabb tartamú, és az évi bruttó jövedelmünk nem haladja meg a 6,5 millió forintot. Ez áll párban a retorzióval is: amennyiben valaki 10 éven (2006. január 1-től csak 3 éven!!) belül „kiveszi a pénzt” vagy megszünteti a szerződést, akkor az addig igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetni.(természetesen kamatokkal együtt ami jelenleg évi 20 százalék).
A jogi személyek által fizetett életbiztosítási díjra igénybe vehető kedvezmények:
Előfordul, hogy egy életbiztosítási szerződés díjfizetője jogi személy (pl. a munkáltató). Az SZJA törvény kétféle életbiztosítási díjat különböztet meg. Az egyik a kockázati (halál esetére szóló), továbbá a baleset és a teljes illetve végleges munkaképtelenségre fizetett, ún. adómentes díj. Ha valakinek (pl. a dolgozónak) ilyet fizetnek, akkor ez a díj számára adómentes, be sem kell vallania. Ezzel párban adókedvezményt sem vehet rá igénybe. Ha viszont a jogi személy (kifizető) által fizetett díj nem felel meg a fentieknek, akkor a díja adóköteles, olyan, mintha bért, jövedelmet kapna a dolgozó (a biztosított). Ebben az esetben megilleti viszont az adókedvezmény is.
Új rész az SZJA törvényben, az életbiztosítási szerződésből származó kamatjövedelem.
Kamatnak tekintendő a biztosítási szerződéshez fűződő maradékjogból vagy a tíz évnél rövidebb lejáratú életbiztosítás egyösszegű lejárati szolgáltatása címen vagy a három évnél rövidebb lejáratú nyugdíjbiztosítás egyösszegű lejárati szolgáltatása címen keletkező bevételből az a rész, amely meghaladja a magánszemély vagy javára más magánszemély által fizetett biztosítási díj (kivéve, ha azt a magánszemély vagy a más magánszemély költségként elszámolta) összegét vagy az adóköteles biztosítási díj összegét; nem tekintendő azonban az említett bevételrész kamatnak, ha a biztosításra befizetett díj(ak) akár csak egy része e törvény szerint adómentesnek minősül. A kamatadó mértéke 2007 január 1-től 10 százalék.
Néhány dolog amire érdemes figyelni
A 2006-ra vonatkozó SZJA törvényben az életbiztosítás „elismerését” jelzi, hogy a kedvezmény igénybevételének paraméterei nem változtak! Ugyancsak kedvező tény, hogy a szerződés menetközbeni módosítására több lehetőség van, és ezek nem jelentik azt, hogy az igénybevett kedvezményt vissza kellene fizetni (egyszerűbb a szerződőváltás, csak záradékolni kell a kötvényt, a 10 év 3-ra csökkent)
Eddig, a törvény értelmében a díjfizetést csak egyenes ági rokon vállalhatta át, tehát ha mondjuk az egyik testvér át akarta vállalni a másiktól a díjfizetést akkor előbb át kellett módosítani a szerződést a szülőkre majd néhány hét múlva a másik testvérre. Ezt a felesleges lépést küszöböli ki a törvény módosítása, mely szerint most már oldalági rokonok is átvállalhatják a díjfizetést.
A 100.000 ezer forintos adókedvezményez (500 ezer forintos évi díjbefizetés esetén tudjuk kihasználni a maximumot) más kedvezményekkel összevontan és maximum az összevont adóalap adójának mértékéig terjed ki. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk egy adóévben befizetünk 200 ezer forint adót és 250 ezer forint adó visszatérítésre vagyunk jogosultak, akkor is csak 200 ezer forintot kapunk meg a fennmaradó 50 ezer forint „elveszik”.
Azoknak sem kell kétségbeesni aki nem rendelkezik még életbiztosítással, hiszen az úgynevezett egyszeri díjas életbiztosítások megkötésével (a biztosítás szerződéses díját egy összegben befizetjük) még ebben az évben is kihasználhatják az adókedvezményt. Valamint van még néhány adó- és illeték csökkentési lehetőség, amelyek egy részéről a kapcsolódó anyagokban olvashatnak.
 
Kapcsolódó cikkek:
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?