3 °C Budapest

Ha megkeres az APEH, vigyázz mit írsz alá!

Pénzcentrum
2006. december 15. 09:00

Úgy tűnik, beváltja a hozzá fűzött reményeket a kérdőíves módszer a vagyonosodási vizsgálatoknál. Legalábbis, ami a tehetősebb honpolgárokat illeti. Úgy tűnik, az eredetileg tervezettnél mintegy harmadával több ilyen ellenőrzéssel végezhet december végéig az adóhatóság. Mi több: a vizsgálatok eredményessége is a régi, illetve javult is kicsit - írja a Népszabadság.

A revizorok ugyanis azt találják, hogy átlagosan 9,8 millió forintnyi adót nem fizettek be az elmúlt öt évben az idén ellenőrzött magánszemélyek. Persze az adó- és mulasztási bírsággal, a késedelmi pótlékkal az átlagos cech nagysága már több mint 22 millió forint. (A prímet a be nem fizetett adó nagyságában egy több mint 60 milliós tétel viszi.)

S ez meglehetősen könnyen összejön. Például, ha valaki évi 6 millió bruttó jövedelmet vall be (vagyis havi félmilliós bruttó, 260-270 ezres nettó jövedelemről ad számot), ám 50-60 milliós ingatlant vásárol, az APEH utánaszámol, s meghatározza azt a legkisebb nettó jövedelemszintet, amely mellett szerinte már kigazdálkodható volt a több tízmilliós ingatlan ára. S ha csak azt találja, hogy ahhoz évi nettó hatmillió forint kellett, az évente be nem fizetett adó máris többmilliós tétel, ráadásul a "számlát" öt évre visszamenőleg kell kiegyenlíteni.

Azt pedig, hogy kinek mivel, illetve mennyivel gyarapodott a vagyona a visszamenőleg ellenőrizhető öt évben, többek között az illető saját nyilatkozata alapján vizsgálja a hatóság. Az APEH-nél kiválasztott magánszemélyek ugyanis egy kérdőívet kapnak, aminek a segítségével számot kell adni az ingatlan-, a gépkocsi- adásvételekről, a kérdéses időszakban igénybe vett nagyobb értékű szolgáltatásokról - ilyenek lehetnek például az utazások egy bizonyos, a hatóság által jelzett érték felett. S az adásvételi szerződések másolatai mellett arról is számot kell adni, az elmúlt öt évben melyik bankban milyen számlát vezetett, nyitott, illetve szüntetett meg az illető.

Ez utóbbi igencsak lényeges lehet, mivel, ha megnézik valakinek a számlaforgalmát, az a legtöbb esetben egyértelműen tükrözi az életvitelét, életmódját. Ha például valaki egy dél-afrikai luxushotelben fizetett a kártyájával, és ezt az utazást nem említette a kérdőív kitöltésekor, neki kell majd bebizonyítania, hogy a kérdéses időpontban Magyarországon volt, s a kártyáját más vitte "üdülni".

A vagyonosodási vizsgálatok esetén a bizonyítási teher is megfordul: az APEH megállapítja a hiányzó jövedelmet, s ha evvel a vizsgált illető nem ért egyet, a hatóság határozata ellen fellebbezhet, s bizonyíthatja, hogy a kérdéses vagyonszerzésre - esetleg korábbi forrásból - volt legális, leadózott vagy nem adóköteles pénze.

Arra mindenesetre ügyelni kell, ha valakit egy ilyen kérdőívvel megkeres az APEH, hogy mit ír rá. Ez ugyanis nyilatkozatnak minősül, vagyis, ha téves, valótlan adat szerepel rajta, attól meglehetősen nehéz később visszakozni. Ám, ha hiányzik róla valami, s később kiderül, mégis volt utazás, műkincsvásárlás, nem lehet avval magyarázkodni, hogy "elfeledkeztem róla".

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?