8 °C Budapest

Ha megkeres az APEH, vigyázz mit írsz alá!

Pénzcentrum
2006. december 15. 09:00

Úgy tűnik, beváltja a hozzá fűzött reményeket a kérdőíves módszer a vagyonosodási vizsgálatoknál. Legalábbis, ami a tehetősebb honpolgárokat illeti. Úgy tűnik, az eredetileg tervezettnél mintegy harmadával több ilyen ellenőrzéssel végezhet december végéig az adóhatóság. Mi több: a vizsgálatok eredményessége is a régi, illetve javult is kicsit - írja a Népszabadság.

A revizorok ugyanis azt találják, hogy átlagosan 9,8 millió forintnyi adót nem fizettek be az elmúlt öt évben az idén ellenőrzött magánszemélyek. Persze az adó- és mulasztási bírsággal, a késedelmi pótlékkal az átlagos cech nagysága már több mint 22 millió forint. (A prímet a be nem fizetett adó nagyságában egy több mint 60 milliós tétel viszi.)

S ez meglehetősen könnyen összejön. Például, ha valaki évi 6 millió bruttó jövedelmet vall be (vagyis havi félmilliós bruttó, 260-270 ezres nettó jövedelemről ad számot), ám 50-60 milliós ingatlant vásárol, az APEH utánaszámol, s meghatározza azt a legkisebb nettó jövedelemszintet, amely mellett szerinte már kigazdálkodható volt a több tízmilliós ingatlan ára. S ha csak azt találja, hogy ahhoz évi nettó hatmillió forint kellett, az évente be nem fizetett adó máris többmilliós tétel, ráadásul a "számlát" öt évre visszamenőleg kell kiegyenlíteni.

Azt pedig, hogy kinek mivel, illetve mennyivel gyarapodott a vagyona a visszamenőleg ellenőrizhető öt évben, többek között az illető saját nyilatkozata alapján vizsgálja a hatóság. Az APEH-nél kiválasztott magánszemélyek ugyanis egy kérdőívet kapnak, aminek a segítségével számot kell adni az ingatlan-, a gépkocsi- adásvételekről, a kérdéses időszakban igénybe vett nagyobb értékű szolgáltatásokról - ilyenek lehetnek például az utazások egy bizonyos, a hatóság által jelzett érték felett. S az adásvételi szerződések másolatai mellett arról is számot kell adni, az elmúlt öt évben melyik bankban milyen számlát vezetett, nyitott, illetve szüntetett meg az illető.

Ez utóbbi igencsak lényeges lehet, mivel, ha megnézik valakinek a számlaforgalmát, az a legtöbb esetben egyértelműen tükrözi az életvitelét, életmódját. Ha például valaki egy dél-afrikai luxushotelben fizetett a kártyájával, és ezt az utazást nem említette a kérdőív kitöltésekor, neki kell majd bebizonyítania, hogy a kérdéses időpontban Magyarországon volt, s a kártyáját más vitte "üdülni".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vagyonosodási vizsgálatok esetén a bizonyítási teher is megfordul: az APEH megállapítja a hiányzó jövedelmet, s ha evvel a vizsgált illető nem ért egyet, a hatóság határozata ellen fellebbezhet, s bizonyíthatja, hogy a kérdéses vagyonszerzésre - esetleg korábbi forrásból - volt legális, leadózott vagy nem adóköteles pénze.

Arra mindenesetre ügyelni kell, ha valakit egy ilyen kérdőívvel megkeres az APEH, hogy mit ír rá. Ez ugyanis nyilatkozatnak minősül, vagyis, ha téves, valótlan adat szerepel rajta, attól meglehetősen nehéz később visszakozni. Ám, ha hiányzik róla valami, s később kiderül, mégis volt utazás, műkincsvásárlás, nem lehet avval magyarázkodni, hogy "elfeledkeztem róla".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm