Nem lesznek eredményesek a bértárgyalások?

Pénzcentrum
2006. október 19. 11:00

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban - írja a Világgazdaság.

A szakszervezeti oldal a magas inflációra hivatkozva 8-10, míg a munkaadói oldal legfeljebb 3-4 százalékos bruttó béremelést javasol. Pataky Péter, az MSZOSZ megbízott elnökének nyilatkozata szerint ahhoz, hogy a reálbér ne csökkenjen legalább 10 százalékos bruttó bérnövekedésre volna szükség.

A megszorítások miatt a kormányzati oldal is a mértéktartó bérajánlásban érdekelt, derül ki Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkárának nyilatkozatából. A közigazgatásban valószínűleg bérbefagyasztásra kerül sor, így a versenyszférában sem javasolhatnak komolyabb emelést. Az állami vállalatokat is nehéz helyzetbe hozhatná egy magasabb emelési javaslat, hiszen itt a szakszervezetek az OÉT-ajánláshoz ragaszkodnak.

Ez a versenyszférában is hasonlóan működik, így például a Huntraco Zrt.-nél is. Ugyanakkor Kasza Lajos HR-igazgató elmondta, hogy az irreálisan magas ajánlást nem veszik figyelembe, hiszen a 2006-os eredményhez tudnak igazodni a jövő évi bérkalkulációnál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dávid Ferenc szerint előfordulhat, ami már 1995-ben megtörtént, hogy nem születik ajánlás, pedig Pataky Péter szerint mindenképpen szükség lenne rá. Tavaly egy hároméves minimálbér-megállapodás is született, e szerint 2007. január elsejétől 65 500 lenne a minimálbér, a szakképzettek minimális bére ettől 10, és 15 százalékkal magasabb is lehet. A megállapodással kapcsolatosan a munkaadói oldal véleménye nem egységes, a Kisosz és az Áfeosz inkább felmondaná, a VOSZ pedig inkább felülvizsgálná azt.

A VOSZ két javaslattal is előállt: az első javaslat szerint a munkaerő-piaci alap foglalkoztatási részének központi keretéből csoportosítanának át munkahelymegőrző támogatásra. Ez Csizmár Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára szerint nem jó ötlet, hiszen ez a módszer már 2002-ben sem volt eredményes. A másik javaslat: a vállalati szintű kollektív szerződésben is el lehessen térni lefelé a garantált bérminimumtól. Az államtitkár szerint ez csupán akkor lehetséges, ha ezt a szakszervezetek is támogatják, amelyet azonban Pataky Péter ezt elképzelhetetlennek tart.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
laskainelli  |  2023.05.29 15:01
A hűtlenség a párkapcsolatokban rendkívül fájdalmas és kihívást jelentő helyzet. Amikor az egyik fél...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?