34 °C Budapest

Nem lesznek eredményesek a bértárgyalások?

Pénzcentrum
2006. október 19. 11:00

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban - írja a Világgazdaság.

A szakszervezeti oldal a magas inflációra hivatkozva 8-10, míg a munkaadói oldal legfeljebb 3-4 százalékos bruttó béremelést javasol. Pataky Péter, az MSZOSZ megbízott elnökének nyilatkozata szerint ahhoz, hogy a reálbér ne csökkenjen legalább 10 százalékos bruttó bérnövekedésre volna szükség.

A megszorítások miatt a kormányzati oldal is a mértéktartó bérajánlásban érdekelt, derül ki Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkárának nyilatkozatából. A közigazgatásban valószínűleg bérbefagyasztásra kerül sor, így a versenyszférában sem javasolhatnak komolyabb emelést. Az állami vállalatokat is nehéz helyzetbe hozhatná egy magasabb emelési javaslat, hiszen itt a szakszervezetek az OÉT-ajánláshoz ragaszkodnak.

Ez a versenyszférában is hasonlóan működik, így például a Huntraco Zrt.-nél is. Ugyanakkor Kasza Lajos HR-igazgató elmondta, hogy az irreálisan magas ajánlást nem veszik figyelembe, hiszen a 2006-os eredményhez tudnak igazodni a jövő évi bérkalkulációnál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dávid Ferenc szerint előfordulhat, ami már 1995-ben megtörtént, hogy nem születik ajánlás, pedig Pataky Péter szerint mindenképpen szükség lenne rá. Tavaly egy hároméves minimálbér-megállapodás is született, e szerint 2007. január elsejétől 65 500 lenne a minimálbér, a szakképzettek minimális bére ettől 10, és 15 százalékkal magasabb is lehet. A megállapodással kapcsolatosan a munkaadói oldal véleménye nem egységes, a Kisosz és az Áfeosz inkább felmondaná, a VOSZ pedig inkább felülvizsgálná azt.

A VOSZ két javaslattal is előállt: az első javaslat szerint a munkaerő-piaci alap foglalkoztatási részének központi keretéből csoportosítanának át munkahelymegőrző támogatásra. Ez Csizmár Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára szerint nem jó ötlet, hiszen ez a módszer már 2002-ben sem volt eredményes. A másik javaslat: a vállalati szintű kollektív szerződésben is el lehessen térni lefelé a garantált bérminimumtól. Az államtitkár szerint ez csupán akkor lehetséges, ha ezt a szakszervezetek is támogatják, amelyet azonban Pataky Péter ezt elképzelhetetlennek tart.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem