Nem lesznek eredményesek a bértárgyalások?

Pénzcentrum
2006. október 19. 11:00

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövő hét pénteken induló bértárgyalások lehet, hogy eredménytelenül zárulnak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban - írja a Világgazdaság.

A szakszervezeti oldal a magas inflációra hivatkozva 8-10, míg a munkaadói oldal legfeljebb 3-4 százalékos bruttó béremelést javasol. Pataky Péter, az MSZOSZ megbízott elnökének nyilatkozata szerint ahhoz, hogy a reálbér ne csökkenjen legalább 10 százalékos bruttó bérnövekedésre volna szükség.

A megszorítások miatt a kormányzati oldal is a mértéktartó bérajánlásban érdekelt, derül ki Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkárának nyilatkozatából. A közigazgatásban valószínűleg bérbefagyasztásra kerül sor, így a versenyszférában sem javasolhatnak komolyabb emelést. Az állami vállalatokat is nehéz helyzetbe hozhatná egy magasabb emelési javaslat, hiszen itt a szakszervezetek az OÉT-ajánláshoz ragaszkodnak.

Ez a versenyszférában is hasonlóan működik, így például a Huntraco Zrt.-nél is. Ugyanakkor Kasza Lajos HR-igazgató elmondta, hogy az irreálisan magas ajánlást nem veszik figyelembe, hiszen a 2006-os eredményhez tudnak igazodni a jövő évi bérkalkulációnál.

Dávid Ferenc szerint előfordulhat, ami már 1995-ben megtörtént, hogy nem születik ajánlás, pedig Pataky Péter szerint mindenképpen szükség lenne rá. Tavaly egy hároméves minimálbér-megállapodás is született, e szerint 2007. január elsejétől 65 500 lenne a minimálbér, a szakképzettek minimális bére ettől 10, és 15 százalékkal magasabb is lehet. A megállapodással kapcsolatosan a munkaadói oldal véleménye nem egységes, a Kisosz és az Áfeosz inkább felmondaná, a VOSZ pedig inkább felülvizsgálná azt.

A VOSZ két javaslattal is előállt: az első javaslat szerint a munkaerő-piaci alap foglalkoztatási részének központi keretéből csoportosítanának át munkahelymegőrző támogatásra. Ez Csizmár Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára szerint nem jó ötlet, hiszen ez a módszer már 2002-ben sem volt eredményes. A másik javaslat: a vállalati szintű kollektív szerződésben is el lehessen térni lefelé a garantált bérminimumtól. Az államtitkár szerint ez csupán akkor lehetséges, ha ezt a szakszervezetek is támogatják, amelyet azonban Pataky Péter ezt elképzelhetetlennek tart.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?