20 °C Budapest

Ki fizeti meg a tandíjat? - Megmondták...

Pénzcentrum
2006. június 27. 06:50

Egyelőre lekerült a napirendről a felsőoktatásban utólag fizetendő képzési hozzájárulás kérdése. Ehelyett egy új, átjárható rendszerről döntött a kormány, amelyben a rosszul tanulók átkerülnek a költségtérítéses képzésre, a költségtérítést fizető jó tanulók pedig az államilag finanszírozott oktatásba. - nyilatkozta az InfoRádiónak, Szabó Zoltán, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője.

Egyelőre lekerült a napirendről a felsőoktatásban utólag fizetendő képzési hozzájárulás kérdése. Ehelyett egy új, átjárható rendszerről döntött a kormány, amelyben a rosszul tanulók átkerülnek a költségtérítéses képzésre, a költségtérítést fizető jó tanulók pedig az államilag finanszírozott oktatásba. - nyilatkozta az InfoRádiónak, Szabó Zoltán, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője.


Az új rendszerben a hallgatók minden évben az adott év tanulmányi eredménye szerint kerülhetnek át a költségtérítésesből az államilag finanszírozott, illetve az államilag finanszírozottból a költségtérítéses képzésbe - mondta Szabó Zoltán.

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője szerint az új, átjárható rendszer azokra vonatkozik majd, akik 2007. szeptember 1-je után kezdik meg tanulmányaikat.

Az átjárhatóság a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy minden év végén a leggyengébb eredményt elért 15 százalék esne ki az államilag finanszírozott képzésből, és a költségtérítéses diákok legfelső 15 százaléka kerülne át a tandíjmentes oktatásba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szabó Zoltán szerint elképzelhető, hogy ez az új rendszer teljesen kiváltja majd az utólag fizetendő képzési hozzájárulást, amelyet így lehet, hogy be sem vezetnek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?