6 °C Budapest

Kiadás csökkentés vagy bevétel növelés - Szerinted?

Pénzcentrum
2006. május 31. 12:27

Amikor a költségvetési hiány csökkentése miatt szükségessé válható intézkedésekről faggatták a Marketing Centrum munkatársai az embereket, az derült ki, hogy a többség szerint inkább a kiadások csökkentésével kellene mérsékelni hiányt, mint a bevételek növelésével. A hiánycsökkentő lépések közül azonban csak azokat javasolnák sokan a kormánynak, amelyek a bürokráciát csökkentik, és a felnőtt magyarok többsége általában elutasítja azokat a lépéseket, amelyek az emberek zsebét és szerzett jogait is érintik. Ugyanakkor még a leghúsbavágóbb lépéseket is sokan elfogadják, ha ezek előremutató, igazságos és okos reformok részei.

A felnőtt magyarok nagy többsége elsősorban az állami kiadások csökkentésével faragná le a költségvetési hiányát, de négytizedük azért a bevételek - praktikusan az adók - növelését is járható útnak érzi.

A kiadáscsökkentés vs bevételnövelés vélemények megoszlására a lakóhely hat a legerősebben, és ezen kívül csak pártállás szerint találtunk kisebb különbséget. A budapestiek az átlagosnál nagyobb valószínűséggel javasolnak bevétel növelést a kormánynak, de azért a fővárosiak többsége is a kiadáscsökkentést preferálja. Pártállás szerint pedig az találtuk, hogy a kormánypártok - különösen az MSZP - táborában valamivel kevésbé eretnek gondolat az állami bevételek - praktikusan az adók - növelése, mint a ellenzéki pártok támogatói és a bizonytalanok körében.

A költségvetés egyensúlyának helyreállítására különböző szakértők különböző javaslatokat fogalmaztak meg. A javasolt lépesek közül kiválasztottuk azt a tucatnyit, amelyektől a legtöbb pénz remélhető, és amelyekről a legtöbb szó esett mostanában. Ezek közül az államigazgatási bérek befagyasztása, illetve az állami szféra leépítése kifejezetten népszerű javaslatnak bizonyult, a nyugdíj-korhatár emelését azonban csak kevesen érzik elfogadhatónak, és első hallásra az ártámogatások megnyirbálására is csak a felnőtt magyarok negyede-harmada hajlamos rábólintani.

A megkérdezettek 28 százaléka az 50 ezer fős létszámleépítést érzi a legkönnyebben megvalósítható javaslatnak, 22 százalékuk pedig az önkormányzatok számának csökkentését, noha ez például 2/3 többséggel meghozható parlamenti döntések sorát igényli. Az államigazgatási bérek befagyasztását a megkérdezettek 12 százaléka érzi a legkönnyebben megvalósíthatónak, a felsőoktatási tandíj bevezetést pedig a tizedük. A többi - akár egyszerű rendeletekkel is megoldható - javaslat választási gyakorisága viszont 5 százalék alatt maradt.

A nyugdíjkorhatár emelését a megkérdezettek negyede ellenezné a leginkább, a vizitdíj bevezetését 16 százalékuk, a gyógyszerár támogatás csökkentését 14 százalékuk, a gázár támogatás csökkentését pedig 11 százalékuk. A tandíj, a lakástámogatás szigorítása, a privatizáció folytatása és az iskolák összevonása azonban csak a felnőttek néhány százalékánál vált ki nagyon heves ellenállást, az önkormányzatok számának csökkentése pedig csak 1 százalékuknál.

A gázár támogatások csökkentésének gondolatát első hallásra ellenezi a többség. Ugyanakkor a magyarok több mint kétharmada szerint csak a rászorulók gázszámláját kell kompenzálni. Hasonló a helyzet a gyógyszerár támogatások esetében is. Ha csak annyi jut el a közvéleményhez, hogy a kormány csökkenti az ártámogatást, akkor az heves ellenállást fog kiváltani. Azzal viszont egyetért a többség, hogy a kormánynak a támogatási rendszer ésszerűsítésével ösztönöznie kell a generikus gyógyszerek rendelését, a drágább készítményekkel szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tandíj bevezetést mindössze a megkérdezettek 11 százaléka javasolná a kormánynak, ugyanakkor viszont 37 százalék azok aránya, akik szerint a felsőoktatásban tanulóknak is részt kell vállalniuk a képzési költségekből. Ezek a példák mindenképpen azt jelzik, hogy okos és őszinte érveléssel még az igazán húsbavágó intézkedésekkel szemben is jelentősen csökkenthető az ellenérzés.

Minden releváns válasz figyelembevétele után azt mondhatjuk, hogy az ártámogatások megnyirbálásához a megkérdezettek 85 százaléka negatívan viszonyul és mindössze a tizedük hajlamos ilyen irányú lépést javasolni a kormánynak. Az alsó ÁFA kulcs emelése viszont összességében több pénzt venne ki az emberek zsebéből, mint az ártámogatások leépítése. Ezekkel szemben azonban kevésbé általános az ellenérzés, mint a gáz- és gyógyszerárakat érintő javaslatokkal szemben, és az ÁFA rendezésnek nem csak ellenzői, hanem számottevően sok - 28 százaléknyi - támogatója is van. Elsősorban az iskolázottabbak és a módosabbak körében.

A vélemények egyébként lakóhely szerint különböznek a leginkább, és iskolázottság szerint is nagyobbak a kontrasztok, mint pártállás szerint. A budapestiek kevésbé negatívan viszonyulnak a hiánycsökkentő intézkedésekhez, mint a vidékiek, különösen a kistelepüléseken élők. A véleményformálásra leginkább képes diplomások pedig az alsó ÁFA kulcs emeléshez, a tandíjhoz, a vizitdíj bevezetéséhez, és az önkormányzatok számának csökkentéséhez viszonyulnak pozitívabban, mint a kevésbé iskolázottak. Ugyanakkor e körben lényegesen kevésbé népszerű a bürokrácia leépítése, mint az érettségi nélküliek körében.

Végül pártállás szerint nézve a válaszmintázatokat: a bürokrácia leépítése és az önkormányzati rendszer ésszerűsítés esetében nincsenek jelentős különbségek, a többi javaslat esetében viszont a Fidesz támogatói körében a legnegatívabb a vélemények mérlege. Nyilván azért is, mert az ellenzéki párt már minden hiánycsökkentő intézkedési terv ellen sokszor hangoztatta az ellenérzéseit, az önkormányzatok összevonásával, és az államapparátus leépítésével szemben viszont eddig még nem emelt kifogást.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm