5 °C Budapest

Érettségi botrány 2 - A történet folytatódik?

Pénzcentrum
2006. április 28. 15:00

Ki ne emlékezne a tavalyi érettségi botrányra, mikor is a vizsgák megkezdése előtt kikerültek a tételsorok és azok megoldásai is elérhetővé váltak a diákok számára. Ezért az idén már "ravaszabbak" az illetékesek, ugyanis minden tárgyból több egyenértékű feladatsor készült, a végsőt sorsolással választják ki. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakokat csak harminc perccel a vizsgák előtt lehet felbontani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik meg a tavaszi érettségi vizsgákat, amelyre több mint 120 ezer diák jelentkezett, közülük rendes érettségit 95 512-en tesznek majd a május 5-től kezdődő vizsgaidőszakban. Az érettségi feladatlapok csomagolását az OKÉV logisztikai osztálya végzi megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt épületében, a csomagolás és tárolás idejére 24 órás őrség garantálja majd a biztonságot.

A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, erről jegyzőkönyv készül. A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is.

A vizsgák megszervezésére a belügyi és oktatási tárca, valamint az OKÉV költségvetésében összesen mintegy 2,5 milliárd forintot különítettek el.

Szüdi János közigazgatási államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a tételek idő előtti felbontása, továbbítása, terjesztése bűncselekmény, amely minimális esetben is egyéves szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy a tavalyi érettségihez hasonló történések ne fordulhassanak elő, a tételeken a szolgálati titok felirat nagy betűkkel szerepel, és a feladatlapok formailag teljesítik a titokvédelmi követelményeket.

A diákok számára 520 ezer vizsgát szerveznek, amelyből 443 400 középszintű, 46 360 emelt szintű vizsga lesz majd, a fennmaradó "beszámítós" vizsgákat már korábban letették a tanulók - írja a Kormányzati Hírportál.

A tényleges emelt szintű vizsgák száma a tavalyihoz képest 75 százalékkal magasabb, a rendes érettségit tevő diákok vizsgáinak 87,5 százaléka középszintű, 6,7 százaléka emelt szintű

Középszinten magyarból 91 942-en, matematikából 92 088-an, történelemből 11 891-en jelentkeztek érettségire. Emelt szinten magyarból 6290-en, matematikából 6543-an, történelemből 11 891-en vizsgáznak majd várhatóan. Az idei matúra május 5-én a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal indul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?