0 °C Budapest

Ingyenes oktatás felnőtteknek

Pénzcentrum
2006. február 15. 08:37

A képzőintézmények február 15-étől adhatják be a Foglalkoztatási Hivatalhoz az ingyenes szakképzés támogatásához szükséges dokumentumokat. A hetvenöt százalékban uniós forrásból támogatott, 3,9 milliárd forint keretösszegű országos programba tizenegyezer szakképzetlen vagy nem piacképes szakképesítésű személyt vonnak be - írja a Kormányzati Hírportál

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A képzőintézmények február 15-étől adhatják be a Foglalkoztatási Hivatalhoz az ingyenes szakképzés támogatásához szükséges dokumentumokat. A hetvenöt százalékban uniós forrásból támogatott, 3,9 milliárd forint keretösszegű országos programba tizenegyezer szakképzetlen vagy nem piacképes szakképesítésű személyt vonnak be – írja a Kormányzati Hírportál
Az egyes megyék eltérő létszámú ingyenes képzésekre kapnak lehetőséget: a főváros 1400, Pest megye 1200, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kilencszáz fő képzését vállalhatja, de több megye - Komárom, Vas és Zala - csak háromszáz személy jelentkezését fogadhatja. Az ingyenes képzésbe vonhatók tizennégy százaléka nem rendelkezik még általános iskolai végzettséggel sem, ugyanakkor huszonegy százalékuk érettségizett, de szakképzetlen személy. A nem piacképes szakmával rendelkezők kilenc százalékos arányban kerülhetnek be a képzésbe.
A Foglalkoztatási Hivatal honlapján nagy számban megtalálhatók a képzőintézmények ajánlatai: a kínálat lehívható megyénként, valamint külön jelölik azokat a szakmákat, amelyek a munkáltatók körében végzett felmérés szerint keresettek az adott térségben. A támogatást elsősorban ezekhez a képzésekhez lehet majd elnyerni. Az érdeklődők az internet segítségével tájékozódhatnak a képzési kínálatról.
Amennyiben ehhez nem rendelkeznek saját számítógéppel, akkor a helyi munkaügyi kirendeltségek, foglalkoztatási információs pontok, önkormányzatok és civil szervezetek adnak ehhez segítséget. Egy személy több szakmát, képzést is kiválaszthat.
A képzési kínálatnál szerepel az adott képző intézmény címe, ahol személyesen kell jelentkeznie a képzésben résztvevőnek. A dokumentumokat a képző intézmény továbbítja a Foglalkoztatási Hivatalhoz, melynek egy hónap áll rendelkezésre az elbíráláshoz.

Az igények rangsorolásánál figyelembe veszik, hogy elsősorban a nyolc általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők, illetve az ilyen iskolai végzettségűek kapjanak lehetőséget az ingyenes szakképzésre. Amennyiben a finanszírozás a tervezett ütemben valósul meg, a jelentkezések a jövő év tavaszáig folyamatosan beadhatók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39