Kevesebben tanulnának tovább? - A Fidesz vádol, a miniszter magyaráz...

Pénzcentrum
2006. március 13. 11:15

A Fidesz szerint, a fiatalok bizalma megcsappant a jelenlegi oktatási kormányzat iránt, mert csökkent a jelentkezők száma, az Oktatási Minisztérium a demográfiai torlódás mérséklődésével magyarázza a jelenséget. Egy biztos: míg tavaly 150 ezren adták be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe, addig idén ez a szám 130 ezer közelébe csökkent - írja az Edupress.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fidesz szerint, a fiatalok bizalma megcsappant a jelenlegi oktatási kormányzat iránt, mert csökkent a jelentkezők száma, az Oktatási Minisztérium a demográfiai torlódás mérséklődésével magyarázza a jelenséget. Egy biztos: míg tavaly 150 ezren adták be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe, addig idén ez a szám 130 ezer közelébe csökkent – írja az Edupress.

 

Az Országos Felsőoktatási Információs Központban (OFIK) megkezdték a felvételi lapok adatainak feldolgozását. Bár a részletes adatokra még várni kell, az első számadatok a felsőoktatás iránti érdeklődés csökkenését mutatják: az idén valamivel több, mint 132 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba - 17,5 százalékkal kevesebben, mint tavaly. Akkor ugyanis 150 ezer A jelű lap érkezett az OFIK-hoz.

 

A korábbi években megszokottnál kevesebb jelentkező feltehetően nem a középiskolás korosztályt jellemzi, hanem a korábban érettségizők, a levelező- vagy távoktatásos képzésekre jelentkezők körében várható - tudta meg az EduPress az OFIK-tól.

 

Magyar Bálint oktatási miniszter ezt a jelenséget a demográfiai torlódás mérséklődésével magyarázta, hiszen az elmúlt években sokan jelentkeztek - és már a felsőoktatásban tanulnak - azok közül, akik korábban, a felsőoktatási expanzió előtt nem tudtak bejutni a felsőoktatásba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?