Modem helyett szélessáv, 9.3 m felett a mobilosok száma

Pénzcentrum
2006. március 7. 09:00

A mobil-előfizetések száma túllépte a 9.3 milliót, a kábeles telefonálás erősödése ellenére tovább folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése - áll a KSH jelentésében. A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje ismét meghaladta a vezetékes hálózatban indított hívások időtartamát. Növekedett az internet-előfizetések száma, valamint az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel. Jelentősen bővült a szélessávú internet előfizetők tábora, a modemes szolgáltatások rovására.


Mobil-előfizetések száma

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 246 ezerrel bővült, s a negyedév végén túllépte a 9.3 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma, szakítva a korábbi időszakokban tapasztalt csökkenő tendenciával, növekedett. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 593 ezerrel, 7%-kal lett nagyobb. A növekedés éves üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 92.5 volt.

Hívások száma és időtartama

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 18%-kal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 31%-kal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre 2005. IV. negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 279 percnyi beszélgetés jutott, s egy hívás átlagosan 1.7 percig tartott. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az átlagos beszédidő növekedett.

Vezetékes fővonalak száma

A kábeltelefonos szolgáltatások körének dinamikus fejlődése sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának csökkenését. 2005. IV. negyedév végén - előzetes adatok szerint - 3.4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 124 ezerrel kevesebb, mint 2004. azonos időpontjában és 41 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 34.2 volt, kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17%.

Hívások száma és időtartama

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 8%-kal csökkent az előző év IV. negyedévéhez képest. A kezdeményezett hívások időtartama ennél kisebb ütemben, 2%-kal mérséklődött.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 704 perc volt, ami valamivel több, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3.4 perc, internethívások nélkül 2.9 perc volt. Miközben egy év alatt a beszélgetések száma - internethívások nélkül - 6%-kal csökkent, a hívások átlagos időtartama majdnem 20%-kal nőtt. Továbbra is fenn áll, hogy az árak esése és a különböző akciók miatt kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek az emberek.

A vezetékes vonalról kezdeményezett internethívások száma és időtartama is több, mint 36%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Internet-szolgáltatók

2005 IV. negyedévében az internetszolgáltatók száma 201 volt, 105-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90%-át 17 cég mondhatja magáénak.

Előfizetések száma és szerkezete

2005 negyedik negyedévének végére az internet-előfizetések száma meghaladta a 907 ezret, ami 22%-kal volt több mint az előző év azonos időpontjában és 9%-kal, mint az előző negyedév végén.

Az internet-előfizetők körében a (már 2004-ben is zajló) jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben is folytatódtak. A szélessávú (kábel- és xDSL) internet előfizetések száma majdnem 2.5-szer akkora, mint a kapcsoltvonali- és az ISDN-előfizetéseké összesen.

Az összes előfizetéseken belül 2004 IV. negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya.

Árbevétel

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a negyedik negyedévben majdnem elérte a 17 milliárd forintot, amely 32%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?