15 °C Budapest

Diákok a bíróság előtt

Pénzcentrum
2006. március 1. 09:30

Alkotmánybírósághoz fordult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) mert úgy vélik az új felsőoktatási törvény, az alaptörvénybe ütközően rendelkezik a Gazdasági Tanácsok, a tanulmányaikat a régi rendszerben kezdő hallgatók, és a mesterképzés keretszámai tekintetében - írja az edupress.hu.

A HÖOK kifogásolja, hogy az egyetemeken felállítandó Gazdasági Tanácsoknak (GT) csak akkor lehet tagja valaki, ha felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az alapképzésben résztvevő diákok nem tudnak maguk közül képviselőt delegálni a testületbe.
Problémásnak tartják azt is, hogy az új Felsőoktatási törvény (Ftv.) értelmében, aki az 1993-as Ftv. szerint kezdte meg tanulmányait, annak a régi rend szerint kell befejeznie az egyetemet, ugyanakkor az Átmeneti Rendelkezések című fejezet előírja az intézmények számára egy új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat elfogadását. Ebben többek között rendelkezniük kell a tanulmányaikat régebben megkezdett hallgatókról is. A HÖOK álláspontja szerint, a törvény ezen két pontja ellentmondásban van egymással.
Aggályosnak tartják továbbá, hogy az oktatási miniszter oktatásszervezési feladata, hogy pályázat útján meghatározza az államilag támogatott mester, doktori, szakirányú továbbképzésre felvehető hallgatók számát. A törvény ugyanis azt már nem szabályozza, hogy pontosan milyen pályázat alapján kell a tárcavezetőnek meghatározni a keretszámot, ráadásul a szakmai szervezetek, Magyar Akkreditációs Bizottság, Felsőoktatási Tudományos Tanács, Magyar Rektori Konferencia még véleményezési joggal sem rendelkeznek a kérdésben.
Kifogásolja a HÖOK azt is, hogy a következő három évben a mesterképzésre felvehető hallgatók számát, az új felsőoktatási törvény értelmében a kormány mérlegelés alapján állapítja meg, a felsőoktatásban államilag támogatott képzésben résztvevő hallgatók összlétszáma alapján. A törvény ugyanis itt sem rögzíti, hogy pontosan mit mérlegelhet a kabinet, ahogy azt sem mi a viszony az alapképzés, és a mesterképzés között.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?