3 °C Budapest

Végük a megélhetési egyetemistáknak

Pénzcentrum
2006. február 9. 14:00

Gyakran lehet olyan felsőoktatásban tanuló diákról hallani, akik államilag finanszírozott képzésben, nappali tagozaton, csaknem tíz éven át jár iskolába, minden elvégzett év vagy félév után halasztva. Az új felsőoktatási törvény többek között ebben is rendet teremtett, immár 12 államilag támogatott félév áll a hallgatók rendelkezésére - írja az edupress.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Eddig az első diploma megszerzését támogatta az állam, az új felsőoktatási törvény azonban egy diploma megszerzését támogatja. A két megfogalmazás közötti alapvető különbséget ott találjuk, hogy a régi törvény szerint ha valaki elvégzett egy szakot valamelyik felsőoktatási intézményben de nem államvizsgázott le (mivel erre úgy is van jó pár éve) és az államvizsgát megelőzően elkezdett egy másik iskolát is akkor ott is nyugodtan tanulhatott az állam számlájára. Ennek vetnek véget a változtatások. Azonban a törvény alkalmazását egyelőre hátráltatja, hogy az intézmények nem rendelkeznek egy közös hallgatói adatbázissal.
Az új rendszerben mindenkinek - aki a felsőoktatásban részt kíván venni, és felvételt nyer államilag támogatott képzésre - 12 félévet támogat az állam.
A 12 államilag támogatott félév a kétciklusú képzési rendszerben azt jelenti, hogy egy bachelor és egy hozzá tartozó mester diploma ingyen megszerezhető. Az alap és a mesterképzés mellett ingyenesen elvégezhető még egy felsőfokú szakképzés is, ha belefér 12 félévbe. Az osztatlan formában maradt képzéseknél (például az építész, jogász, orvos) is a 12 ingyen félév az érvényes. A törvény szerint azonban itt a támogatási idő legfeljebb két félévvel megnő, ha a képzési ideje meghaladja a tíz félévet. Így az orvosok esetében automatikusan 14 félév az államilag támogatott félévek száma. A már bentlévő hallgatóknak szintén 12 félév jár ingyen, függetlenül attól, hogy ők még a régi, osztatlan rendszerben tanulnak. Náluk a 12 félévet tanulmányaik megkezdésétől kell számolni, ha túlcsúsznak, fizetniük kell.
A párhuzamos hallgatói jogviszony azt jelenti, hogy a hallgató egyszerre jár több szakra. A párhuzamos képzésben végzett ingyenes félévek nem adódnak össze. Ha a hallgató mondjuk egyszerre harmadéves az ELTE történelem szakán, másodéves a szegedi egyetem magyar szakán, és Debrecenben elsős közgázon, akkor mindhármat ingyenesen végezheti addig, amíg valamelyik szakon diplomát nem szerez. Így legfeljebb összesen 12 félévig mindegyik képzésben állami támogatott lehet.
Ha már van egy
A 12 félév egyetlen osztatlan képzést tesz lehetővé állami támogatással, de egy államilag támogatott főiskolai képzés után (ha az mondjuk nyolc féléves) még van négy ingyenes félév. Ezzel elkezdhető egy kiegészítő alap- vagy egy mesterképzés, de akár egy felsőfokú szakképzés is. Például, ha valaki elvégzett egy hat félévből álló óvodapedagógus szakot, akkor még hat félév állami támogatást igénybe vehet, a végzettségének megfelelő mester- vagy kiegészítő alapképzésben. Ám amikor 12 ingyenes féléve lejár, akkor fizetnie kell a fennmaradó félévekért. Aki költségtérítéses képzésben szerzett oklevelet, az is jelentkezhet államilag támogatott felsőfokú képzésre - tehát rendelkezésére áll a 12 ingyenes félév. Annyi a teendője csak, hogy miután felvették államilag támogatott képzésre, a beíratkozásnál igazolja: a korábbi tanulmányait valóban költségtérítéses formában végezte. Ha ezt mégsem tudja igazolni, akkor csak öt ingyenes félévet kaphat.
Aki egy második alapszakra szeretne jelentkezni, és már államilag támogatott képzésben szerzett egy oklevelet, azt már csak költségtérítéses formában teheti. Továbbá, ha a hallgató egy újabb képzésben államilag finanszírozott keretek között tanul, de már elfogytak az ingyenes félévei, az intézmény költségtérítést fizettet vele.
Minden megkezdett államilag támogatott félév beleszámít az említett 12-be, kivéve, ha betegség, szülés vagy más, a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni a félévet. Mindig az adott intézmény dönti el, hogy mi az a fel nem róható ok. A meg sem kezdett, passzív félév és a gyes, gyed esetében kapott kedvezmény szintén nem számít bele az államilag finanszírozott félévekbe
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG