0 °C Budapest

560 dollár felett az arany, meddig mehet még?

Pénzcentrum
2006. január 16. 18:23

Ma reggel 560 dollár fölé emelkedett az arany unciánkénti ára, utoljára 25 éve járt hasonló szinteken, a trend egyelőre töretlen, így újabb csúcsok következhetnek. A fundamentális elemzés oldaláról az arany kereslet mögött a magas üzemanyagárak, az iráni atomprogram miatti aggodalmak, a dollár gyengülése, valamint a madárinfluenza terjedésétől való félelmek látszanak meghúzódni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi napok emelkedésében piaci pletykák szerint egy közel-keleti jegybank vásárlásai játszották a főszerepet, ami tekintettel az iráni folyamatokra nem állhat túl messze a valóságtól. Néhány piaci szereplő már az 1980-as eseményeket kezdi idézni, amikor is az arany árfolyama 850 dollárig emelkedett, javarészt a közel-keleti keresletnek miatt.

A technikai elemzés oldaláról az árfolyam emelkedő trendben van, mely trendben még a decemberi nagy korrekció sem okozott sérülést, sőt inkább csak megerősítette azt. Egy decemberihez hasonló korrekció ugyanakkor lassan ismét időszerűvé válhat, mivel az elmúlt hetek meredek emelkedése a relatív erősségi indikátorokat az extrém régiók felé hajtotta, ami utalhat a nemesfém túlvásárolt állapotára.

Ellenállásokról nehéz beszélni egy emelkedő trend esetén, így célszerűbb inkább a támaszokra helyezni a hangsúlyt, melyek esetleges áttörése vezethetne korrekció kialakulásához.

Az első közelebbi támaszvonal 550 dollárnál húzódik, míg a második 535 dollárnál található. A meghatározó trendvonal ugyanakkor jelenleg csak 440 dollár mélységében húzódik, melynek áttörése hozhatna esetleg trendfordulót a 4 éve tartó emelkedésben. A piac mindenesetre nagyon idegesnek látszik a jelenlegi szinteknél, a napon belüli több dolláros elmozdulások egyértelműen erre utalnak. Bár valóban sok a bizonytalansági tényező jelenleg a világban, ami a biztosasbb befektetési formák felé tereli a tőkét, nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy a piacok gyorsan immunissá tudnak válni ezekre a tényezőkre. Újabb negatív hírek hiányában pillanatok alatt meg tud változni a hangulat, ami az árfolyam alakulásában is nagy változást hozhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20