560 dollár felett az arany, meddig mehet még?

Pénzcentrum
2006. január 16. 18:23

Ma reggel 560 dollár fölé emelkedett az arany unciánkénti ára, utoljára 25 éve járt hasonló szinteken, a trend egyelőre töretlen, így újabb csúcsok következhetnek. A fundamentális elemzés oldaláról az arany kereslet mögött a magas üzemanyagárak, az iráni atomprogram miatti aggodalmak, a dollár gyengülése, valamint a madárinfluenza terjedésétől való félelmek látszanak meghúzódni.

Az utóbbi napok emelkedésében piaci pletykák szerint egy közel-keleti jegybank vásárlásai játszották a főszerepet, ami tekintettel az iráni folyamatokra nem állhat túl messze a valóságtól. Néhány piaci szereplő már az 1980-as eseményeket kezdi idézni, amikor is az arany árfolyama 850 dollárig emelkedett, javarészt a közel-keleti keresletnek miatt.

A technikai elemzés oldaláról az árfolyam emelkedő trendben van, mely trendben még a decemberi nagy korrekció sem okozott sérülést, sőt inkább csak megerősítette azt. Egy decemberihez hasonló korrekció ugyanakkor lassan ismét időszerűvé válhat, mivel az elmúlt hetek meredek emelkedése a relatív erősségi indikátorokat az extrém régiók felé hajtotta, ami utalhat a nemesfém túlvásárolt állapotára.

Ellenállásokról nehéz beszélni egy emelkedő trend esetén, így célszerűbb inkább a támaszokra helyezni a hangsúlyt, melyek esetleges áttörése vezethetne korrekció kialakulásához.

Az első közelebbi támaszvonal 550 dollárnál húzódik, míg a második 535 dollárnál található. A meghatározó trendvonal ugyanakkor jelenleg csak 440 dollár mélységében húzódik, melynek áttörése hozhatna esetleg trendfordulót a 4 éve tartó emelkedésben. A piac mindenesetre nagyon idegesnek látszik a jelenlegi szinteknél, a napon belüli több dolláros elmozdulások egyértelműen erre utalnak. Bár valóban sok a bizonytalansági tényező jelenleg a világban, ami a biztosasbb befektetési formák felé tereli a tőkét, nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy a piacok gyorsan immunissá tudnak válni ezekre a tényezőkre. Újabb negatív hírek hiányában pillanatok alatt meg tud változni a hangulat, ami az árfolyam alakulásában is nagy változást hozhat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm