24 °C Budapest

Gyurcsány: lépések a választások után, de azonnal

Pénzcentrum
2005. december 22. 10:11

Tegnap az MTV Este Extra című műsorának egyedüli vendége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, aki így mintegy háromnegyed órás interjút adott Magyarország jelenéről és jövőjéről. A kormányfő jelezte, hogy amennyiben 2006-ban újraválasztják az MSZP-t, nem alakít kormányt, ha azonnal nem bólintanak rá reformjavaslataira, és az első száz napban a szokásos kabinet-összeállítási procedúrával kell bíbelődnie ahelyett, hogy a változásokat tudná sínre tenni - írja jegyzetében a Népszabadság.

Gyurcsány ezzel a tudatos módszerrel a rendszerváltás óta hatalmon lévő öt kormány hibáit orvosolná. Véleménye szerint egyik kormány sem mert belekezdeni pl. az államháztartási, vagy az egészségügyi rendszer reformjába. A kormányfő ismét megerősítette, hogy célja az euró 2010-es bevezetése és ennek érdekében sok intézkedést fognak 2006-2008 között meghozni. Utalt arra, hogy nagy reformok elindítására lehet számítani közvetlenül a választások után már az első 100 napban. Gyurcsány szerint a kereskedőket is érdekeltté kell tenni abban, hogy a közös valuta bevezetésénél lefelé igazítsák az árakat.

A miniszterelnök szerint az lenne helyes, hogy ne vezéregyéniségek (ő és Orbán Viktor), hanem jövőbeli elképzelések, és azok megvalósíthatósága feszüljön egymással szembe, a választópolgárok pedig ne egyes politikusok, vezető egyéniségek alapján adják le egy bizonyos pártra a szavazatukat, hanem azok választási programjára. Gyurcsány hozzátette: ő nem 4 éves kormányzati ciklusokban, hanem folyamatokban gondolkodik, és amit elkezd, azt szeretné is befejezni.

************

Gyurcsány reformlépésekkel kapcsolatos jelzései pozitívan értékelhetők, de nagy szépséghibájuk, hogy konkrétumok továbbra sem hangozottak el. A különböző elemzői műhelyek az egyes évekre komoly, a GDP legalább 1.5%-át kitevő hiánylefaragást tartanak szükségesnek az euró 2010-es bevezetési esélyének életben maradása érdekében. Ez komoly politikai kockázatokkal is jár. A lefaragások szándékának előre jelzése a választási kampányban új, de fontos elemnek számít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A parlamenti választások a törvényi és a naptári keretek miatt várhatóan áprilisban lesznek, míg az önkormányzati választásokra rendszerint szeptember környékén kerül sor. A fenti Gyurcsány-nyilatkozat alapján nem egyértelmű, hogy a reformok elindulására már a tavaszi, vagy csak az őszi referendumot követően lehet számítani. Az önkormányzati választások "sikere" érdekében inkább a későbbi elindítás a valószínűbb. Kérdés, hogy a piac hajlandó-e még addig időt adni a változások elindulásának...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem