3 °C Budapest

Gyurcsány: lépések a választások után, de azonnal

Pénzcentrum
2005. december 22. 10:11

Tegnap az MTV Este Extra című műsorának egyedüli vendége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, aki így mintegy háromnegyed órás interjút adott Magyarország jelenéről és jövőjéről. A kormányfő jelezte, hogy amennyiben 2006-ban újraválasztják az MSZP-t, nem alakít kormányt, ha azonnal nem bólintanak rá reformjavaslataira, és az első száz napban a szokásos kabinet-összeállítási procedúrával kell bíbelődnie ahelyett, hogy a változásokat tudná sínre tenni - írja jegyzetében a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gyurcsány ezzel a tudatos módszerrel a rendszerváltás óta hatalmon lévő öt kormány hibáit orvosolná. Véleménye szerint egyik kormány sem mert belekezdeni pl. az államháztartási, vagy az egészségügyi rendszer reformjába. A kormányfő ismét megerősítette, hogy célja az euró 2010-es bevezetése és ennek érdekében sok intézkedést fognak 2006-2008 között meghozni. Utalt arra, hogy nagy reformok elindítására lehet számítani közvetlenül a választások után már az első 100 napban. Gyurcsány szerint a kereskedőket is érdekeltté kell tenni abban, hogy a közös valuta bevezetésénél lefelé igazítsák az árakat.

A miniszterelnök szerint az lenne helyes, hogy ne vezéregyéniségek (ő és Orbán Viktor), hanem jövőbeli elképzelések, és azok megvalósíthatósága feszüljön egymással szembe, a választópolgárok pedig ne egyes politikusok, vezető egyéniségek alapján adják le egy bizonyos pártra a szavazatukat, hanem azok választási programjára. Gyurcsány hozzátette: ő nem 4 éves kormányzati ciklusokban, hanem folyamatokban gondolkodik, és amit elkezd, azt szeretné is befejezni.

************

Gyurcsány reformlépésekkel kapcsolatos jelzései pozitívan értékelhetők, de nagy szépséghibájuk, hogy konkrétumok továbbra sem hangozottak el. A különböző elemzői műhelyek az egyes évekre komoly, a GDP legalább 1.5%-át kitevő hiánylefaragást tartanak szükségesnek az euró 2010-es bevezetési esélyének életben maradása érdekében. Ez komoly politikai kockázatokkal is jár. A lefaragások szándékának előre jelzése a választási kampányban új, de fontos elemnek számít.

A parlamenti választások a törvényi és a naptári keretek miatt várhatóan áprilisban lesznek, míg az önkormányzati választásokra rendszerint szeptember környékén kerül sor. A fenti Gyurcsány-nyilatkozat alapján nem egyértelmű, hogy a reformok elindulására már a tavaszi, vagy csak az őszi referendumot követően lehet számítani. Az önkormányzati választások "sikere" érdekében inkább a későbbi elindítás a valószínűbb. Kérdés, hogy a piac hajlandó-e még addig időt adni a változások elindulásának...

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?