6 °C Budapest

Gyurcsány: lépések a választások után, de azonnal

Pénzcentrum
2005. december 22. 10:11

Tegnap az MTV Este Extra című műsorának egyedüli vendége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, aki így mintegy háromnegyed órás interjút adott Magyarország jelenéről és jövőjéről. A kormányfő jelezte, hogy amennyiben 2006-ban újraválasztják az MSZP-t, nem alakít kormányt, ha azonnal nem bólintanak rá reformjavaslataira, és az első száz napban a szokásos kabinet-összeállítási procedúrával kell bíbelődnie ahelyett, hogy a változásokat tudná sínre tenni - írja jegyzetében a Népszabadság.

Gyurcsány ezzel a tudatos módszerrel a rendszerváltás óta hatalmon lévő öt kormány hibáit orvosolná. Véleménye szerint egyik kormány sem mert belekezdeni pl. az államháztartási, vagy az egészségügyi rendszer reformjába. A kormányfő ismét megerősítette, hogy célja az euró 2010-es bevezetése és ennek érdekében sok intézkedést fognak 2006-2008 között meghozni. Utalt arra, hogy nagy reformok elindítására lehet számítani közvetlenül a választások után már az első 100 napban. Gyurcsány szerint a kereskedőket is érdekeltté kell tenni abban, hogy a közös valuta bevezetésénél lefelé igazítsák az árakat.

A miniszterelnök szerint az lenne helyes, hogy ne vezéregyéniségek (ő és Orbán Viktor), hanem jövőbeli elképzelések, és azok megvalósíthatósága feszüljön egymással szembe, a választópolgárok pedig ne egyes politikusok, vezető egyéniségek alapján adják le egy bizonyos pártra a szavazatukat, hanem azok választási programjára. Gyurcsány hozzátette: ő nem 4 éves kormányzati ciklusokban, hanem folyamatokban gondolkodik, és amit elkezd, azt szeretné is befejezni.

************

Gyurcsány reformlépésekkel kapcsolatos jelzései pozitívan értékelhetők, de nagy szépséghibájuk, hogy konkrétumok továbbra sem hangozottak el. A különböző elemzői műhelyek az egyes évekre komoly, a GDP legalább 1.5%-át kitevő hiánylefaragást tartanak szükségesnek az euró 2010-es bevezetési esélyének életben maradása érdekében. Ez komoly politikai kockázatokkal is jár. A lefaragások szándékának előre jelzése a választási kampányban új, de fontos elemnek számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A parlamenti választások a törvényi és a naptári keretek miatt várhatóan áprilisban lesznek, míg az önkormányzati választásokra rendszerint szeptember környékén kerül sor. A fenti Gyurcsány-nyilatkozat alapján nem egyértelmű, hogy a reformok elindulására már a tavaszi, vagy csak az őszi referendumot követően lehet számítani. Az önkormányzati választások "sikere" érdekében inkább a későbbi elindítás a valószínűbb. Kérdés, hogy a piac hajlandó-e még addig időt adni a változások elindulásának...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?