8 °C Budapest

50%-kal több brit turista az első 10 hónapban

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:04

2005. január-október időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.

2005. január-október időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 9.6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 7.3 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A hazánkba irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Nagy-Britanniából (50%), Írországból (35%), Japánból (27%) és Kínából (21%). A legnépszerűbb szállástípus a külföldi turisták körében a szálloda, azon belül a három- és négycsillagos kategória volt. A szállodák, a panziók és az ifjúsági szállók forgalma bővült, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. A gyógyszállókban 6%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

A külföldivendég-forgalom bővült Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország régiókban, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget és 7.6 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékben nőtt a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjsza-kákat tekintve - 3-17%-kal csökkent.

A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült. A szállodák átlagosan 50%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 184.7 milliárd forint bevételt értek el a januártól október végéig tartó időszakban, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-október időszakra számított árindexe 6%-os növekedést jelzett az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Január-októberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Októberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 680 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem