34 °C Budapest

50%-kal több brit turista az első 10 hónapban

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:04

2005. január-október időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.

2005. január-október időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 9.6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 7.3 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A hazánkba irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Nagy-Britanniából (50%), Írországból (35%), Japánból (27%) és Kínából (21%). A legnépszerűbb szállástípus a külföldi turisták körében a szálloda, azon belül a három- és négycsillagos kategória volt. A szállodák, a panziók és az ifjúsági szállók forgalma bővült, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. A gyógyszállókban 6%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

A külföldivendég-forgalom bővült Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Észak-Magyarország régiókban, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget és 7.6 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 3%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékben nőtt a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjsza-kákat tekintve - 3-17%-kal csökkent.

A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült. A szállodák átlagosan 50%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 184.7 milliárd forint bevételt értek el a januártól október végéig tartó időszakban, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-október időszakra számított árindexe 6%-os növekedést jelzett az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Január-októberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Októberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 680 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?