26 °C Budapest

Rohamos inflációcsökkenés: 6%-os reálbér-emelkedés lesz a vége

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:50

3.9%-ról 4%-ra emelte az idei GDP-növekedésre adott prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt., ugyanakkor az építési-szerelési tevékenység növekedési előrejelzését 15-ről 13%-ra csökkentette. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülési üteme lassabb (4.5%-os) lehet a november elején közzétett prognózisban megfogalmazottnál (5.5%). Az utóbbi hónapok meglepően kedvező adatainak hatására 3.7-ről 3.6%-ra csökkentette az éves átlagos, és 3.7-ről 3.2%-ra a decemberi pénzromlási ütemre vonatkozó (év/év) prognózisát a kutatóintézet. A GKI-nak az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaságban folytatódik a 2005. II. negyedévben kezdődött élénkülés. A reálkeresetek - a dinamikus bérnövekedés és lassuló infláció nyomán - gyorsan emelkednek. Az előrejelzés szerint az euró-zónában várható kamatemelés miatt a forintkamatok idén már nem csökkennek.

A nyári-őszi hónapokban folytatódott a gazdaság élénkülése. Az ipari termelés az I. negyedévi 2% után a II. és III. negyedévben is közel 10%-kal nőtt. Kilenc hónap alatt az export 11, a belföldi értékesítés 4%-kal bővült. Ez utóbbi jóval nagyobb az elmúlt évekénél, csak a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok nem tudták növelni hazai eladásaikat. A termelés főleg a közép-dunántúli és észak-magyarországi régióban emelkedett, a dél-dunántúliban viszont csökkent. Szeptemberben mintegy egyharmadával bővült a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya. Az év egészében szárnyaló építőipar szeptemberben 37%-kal növelte teljesítményét, ezúttal a korábban is jelentős autópálya-építés mellett az útfelújítások, közműépítések, üzleti célú épületek építése is jelentősen bővült.

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje az első háromnegyed évben a tavalyi 3.2 milliárd euróról 2.1 milliárd euróra esett. Szeptemberben a kivitel ismét gyorsabban bővült, mint a behozatal. Az első nyolc hónapban az EU régi tagállamaiba mindössze 1.4%-kal, az újakba viszont 40%-kal emelkedett az export. A régi tagállamokból származó behozatal 3%-kal csökkent, az újakból viszont 15%-kal nőtt. Az ázsiai országokból viszont az import nőtt sokkal gyorsabban.

A munkanélküliség - bár az EU-országokénál (főleg a 15-17%-os szinttel küszködő szlováknál és lengyelnél) továbbra is kedvezőbb - egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.3%-ra emelkedett. A versenyszférában minimálisan, de emelkedett a létszám, a költségvetésiben viszont 1.3%-kal csökkent. A bruttó keresetek az első háromnegyed évben a versenyszektorban 7%-kal, a költségvetésiben a tavalyi 13. havi bér januári kifizetését nem számítva is kissé gyorsabban emelkedtek. A reálbér idén bő 6%-kal bővül (tavaly kissé csökkent, 2004-2005. átlagában évi 3%-kal nő).

Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után rohamosan csökken, éves átlagban 3.6%, az év végén 3.2% lesz. Idén azonban a várhatóan növekvő eurókamat, az éppen gyengélkedő forint, a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt már aligha valószínű a jegybanki alapkamat csökkentése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GKI fontosabb makrogazdasági mutatókra adott prognózisai:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm