3 °C Budapest

Rohamos inflációcsökkenés: 6%-os reálbér-emelkedés lesz a vége

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:50

3.9%-ról 4%-ra emelte az idei GDP-növekedésre adott prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt., ugyanakkor az építési-szerelési tevékenység növekedési előrejelzését 15-ről 13%-ra csökkentette. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülési üteme lassabb (4.5%-os) lehet a november elején közzétett prognózisban megfogalmazottnál (5.5%). Az utóbbi hónapok meglepően kedvező adatainak hatására 3.7-ről 3.6%-ra csökkentette az éves átlagos, és 3.7-ről 3.2%-ra a decemberi pénzromlási ütemre vonatkozó (év/év) prognózisát a kutatóintézet. A GKI-nak az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaságban folytatódik a 2005. II. negyedévben kezdődött élénkülés. A reálkeresetek - a dinamikus bérnövekedés és lassuló infláció nyomán - gyorsan emelkednek. Az előrejelzés szerint az euró-zónában várható kamatemelés miatt a forintkamatok idén már nem csökkennek.

A nyári-őszi hónapokban folytatódott a gazdaság élénkülése. Az ipari termelés az I. negyedévi 2% után a II. és III. negyedévben is közel 10%-kal nőtt. Kilenc hónap alatt az export 11, a belföldi értékesítés 4%-kal bővült. Ez utóbbi jóval nagyobb az elmúlt évekénél, csak a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok nem tudták növelni hazai eladásaikat. A termelés főleg a közép-dunántúli és észak-magyarországi régióban emelkedett, a dél-dunántúliban viszont csökkent. Szeptemberben mintegy egyharmadával bővült a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya. Az év egészében szárnyaló építőipar szeptemberben 37%-kal növelte teljesítményét, ezúttal a korábban is jelentős autópálya-építés mellett az útfelújítások, közműépítések, üzleti célú épületek építése is jelentősen bővült.

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje az első háromnegyed évben a tavalyi 3.2 milliárd euróról 2.1 milliárd euróra esett. Szeptemberben a kivitel ismét gyorsabban bővült, mint a behozatal. Az első nyolc hónapban az EU régi tagállamaiba mindössze 1.4%-kal, az újakba viszont 40%-kal emelkedett az export. A régi tagállamokból származó behozatal 3%-kal csökkent, az újakból viszont 15%-kal nőtt. Az ázsiai országokból viszont az import nőtt sokkal gyorsabban.

A munkanélküliség - bár az EU-országokénál (főleg a 15-17%-os szinttel küszködő szlováknál és lengyelnél) továbbra is kedvezőbb - egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.3%-ra emelkedett. A versenyszférában minimálisan, de emelkedett a létszám, a költségvetésiben viszont 1.3%-kal csökkent. A bruttó keresetek az első háromnegyed évben a versenyszektorban 7%-kal, a költségvetésiben a tavalyi 13. havi bér januári kifizetését nem számítva is kissé gyorsabban emelkedtek. A reálbér idén bő 6%-kal bővül (tavaly kissé csökkent, 2004-2005. átlagában évi 3%-kal nő).

Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után rohamosan csökken, éves átlagban 3.6%, az év végén 3.2% lesz. Idén azonban a várhatóan növekvő eurókamat, az éppen gyengélkedő forint, a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt már aligha valószínű a jegybanki alapkamat csökkentése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A GKI fontosabb makrogazdasági mutatókra adott prognózisai:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?