8 °C Budapest

Rohamos inflációcsökkenés: 6%-os reálbér-emelkedés lesz a vége

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:50

3.9%-ról 4%-ra emelte az idei GDP-növekedésre adott prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt., ugyanakkor az építési-szerelési tevékenység növekedési előrejelzését 15-ről 13%-ra csökkentette. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülési üteme lassabb (4.5%-os) lehet a november elején közzétett prognózisban megfogalmazottnál (5.5%). Az utóbbi hónapok meglepően kedvező adatainak hatására 3.7-ről 3.6%-ra csökkentette az éves átlagos, és 3.7-ről 3.2%-ra a decemberi pénzromlási ütemre vonatkozó (év/év) prognózisát a kutatóintézet. A GKI-nak az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaságban folytatódik a 2005. II. negyedévben kezdődött élénkülés. A reálkeresetek - a dinamikus bérnövekedés és lassuló infláció nyomán - gyorsan emelkednek. Az előrejelzés szerint az euró-zónában várható kamatemelés miatt a forintkamatok idén már nem csökkennek.

A nyári-őszi hónapokban folytatódott a gazdaság élénkülése. Az ipari termelés az I. negyedévi 2% után a II. és III. negyedévben is közel 10%-kal nőtt. Kilenc hónap alatt az export 11, a belföldi értékesítés 4%-kal bővült. Ez utóbbi jóval nagyobb az elmúlt évekénél, csak a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok nem tudták növelni hazai eladásaikat. A termelés főleg a közép-dunántúli és észak-magyarországi régióban emelkedett, a dél-dunántúliban viszont csökkent. Szeptemberben mintegy egyharmadával bővült a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya. Az év egészében szárnyaló építőipar szeptemberben 37%-kal növelte teljesítményét, ezúttal a korábban is jelentős autópálya-építés mellett az útfelújítások, közműépítések, üzleti célú épületek építése is jelentősen bővült.

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje az első háromnegyed évben a tavalyi 3.2 milliárd euróról 2.1 milliárd euróra esett. Szeptemberben a kivitel ismét gyorsabban bővült, mint a behozatal. Az első nyolc hónapban az EU régi tagállamaiba mindössze 1.4%-kal, az újakba viszont 40%-kal emelkedett az export. A régi tagállamokból származó behozatal 3%-kal csökkent, az újakból viszont 15%-kal nőtt. Az ázsiai országokból viszont az import nőtt sokkal gyorsabban.

A munkanélküliség - bár az EU-országokénál (főleg a 15-17%-os szinttel küszködő szlováknál és lengyelnél) továbbra is kedvezőbb - egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.3%-ra emelkedett. A versenyszférában minimálisan, de emelkedett a létszám, a költségvetésiben viszont 1.3%-kal csökkent. A bruttó keresetek az első háromnegyed évben a versenyszektorban 7%-kal, a költségvetésiben a tavalyi 13. havi bér januári kifizetését nem számítva is kissé gyorsabban emelkedtek. A reálbér idén bő 6%-kal bővül (tavaly kissé csökkent, 2004-2005. átlagában évi 3%-kal nő).

Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után rohamosan csökken, éves átlagban 3.6%, az év végén 3.2% lesz. Idén azonban a várhatóan növekvő eurókamat, az éppen gyengélkedő forint, a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt már aligha valószínű a jegybanki alapkamat csökkentése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A GKI fontosabb makrogazdasági mutatókra adott prognózisai:

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?