Rohamos inflációcsökkenés: 6%-os reálbér-emelkedés lesz a vége

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:50

3.9%-ról 4%-ra emelte az idei GDP-növekedésre adott prognózisát a GKI Gazdaságkutató Rt., ugyanakkor az építési-szerelési tevékenység növekedési előrejelzését 15-ről 13%-ra csökkentette. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülési üteme lassabb (4.5%-os) lehet a november elején közzétett prognózisban megfogalmazottnál (5.5%). Az utóbbi hónapok meglepően kedvező adatainak hatására 3.7-ről 3.6%-ra csökkentette az éves átlagos, és 3.7-ről 3.2%-ra a decemberi pénzromlási ütemre vonatkozó (év/év) prognózisát a kutatóintézet. A GKI-nak az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaságban folytatódik a 2005. II. negyedévben kezdődött élénkülés. A reálkeresetek - a dinamikus bérnövekedés és lassuló infláció nyomán - gyorsan emelkednek. Az előrejelzés szerint az euró-zónában várható kamatemelés miatt a forintkamatok idén már nem csökkennek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyári-őszi hónapokban folytatódott a gazdaság élénkülése. Az ipari termelés az I. negyedévi 2% után a II. és III. negyedévben is közel 10%-kal nőtt. Kilenc hónap alatt az export 11, a belföldi értékesítés 4%-kal bővült. Ez utóbbi jóval nagyobb az elmúlt évekénél, csak a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok nem tudták növelni hazai eladásaikat. A termelés főleg a közép-dunántúli és észak-magyarországi régióban emelkedett, a dél-dunántúliban viszont csökkent. Szeptemberben mintegy egyharmadával bővült a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya. Az év egészében szárnyaló építőipar szeptemberben 37%-kal növelte teljesítményét, ezúttal a korábban is jelentős autópálya-építés mellett az útfelújítások, közműépítések, üzleti célú épületek építése is jelentősen bővült.

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje az első háromnegyed évben a tavalyi 3.2 milliárd euróról 2.1 milliárd euróra esett. Szeptemberben a kivitel ismét gyorsabban bővült, mint a behozatal. Az első nyolc hónapban az EU régi tagállamaiba mindössze 1.4%-kal, az újakba viszont 40%-kal emelkedett az export. A régi tagállamokból származó behozatal 3%-kal csökkent, az újakból viszont 15%-kal nőtt. Az ázsiai országokból viszont az import nőtt sokkal gyorsabban.

A munkanélküliség - bár az EU-országokénál (főleg a 15-17%-os szinttel küszködő szlováknál és lengyelnél) továbbra is kedvezőbb - egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.3%-ra emelkedett. A versenyszférában minimálisan, de emelkedett a létszám, a költségvetésiben viszont 1.3%-kal csökkent. A bruttó keresetek az első háromnegyed évben a versenyszektorban 7%-kal, a költségvetésiben a tavalyi 13. havi bér januári kifizetését nem számítva is kissé gyorsabban emelkedtek. A reálbér idén bő 6%-kal bővül (tavaly kissé csökkent, 2004-2005. átlagában évi 3%-kal nő).

Az infláció a tavalyi - adóemelés okozta - átmeneti megugrás után rohamosan csökken, éves átlagban 3.6%, az év végén 3.2% lesz. Idén azonban a várhatóan növekvő eurókamat, az éppen gyengélkedő forint, a magas hazai államháztartási hiány és a befektetőket elbizonytalanító választási retorika miatt már aligha valószínű a jegybanki alapkamat csökkentése.

A GKI fontosabb makrogazdasági mutatókra adott prognózisai:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20