Dübörög az építőipar: 37%-os növekedés

Pénzcentrum
2005. november 21. 09:10

Az építőipari termelés volumene 2005 szeptemberében 37%-kal nőtt 2004 szeptemberéhez képest - jelentette a KSH. A termelés az év első kilenc hónapjában 17.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Szeptemberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 9.2%-kal volt magasabb az előző havinál.

A szeptemberi kiugró növekedés a korábban is jelentős autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák, valamint az épületek közül az ipari, kereskedelmi és egészségügyi célú épületek építésének köszönhető.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése szeptemberben 42%-kal, évkezdettől 24.2%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 9.6%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, az év kilenc hónapjában pedig 9.1%-kal emelkedett. A befejező építés termelése szeptemberben 86.1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése szeptemberben 35.6%-kal volt magasabb a 2004. szeptemberi alacsony bázisnál, az első kilenc hónapban pedig 12.7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építése szeptemberben 38.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 23-4%-kal nőtt.

Az építőipari termelés 2005 első kilenc hónapjában valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 19.5, illetve 23.5%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 2.8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9.7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt. A szeptemberben kötött szerződések volumene 26.4%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 48.4%-kal magasabb új szerződést kötöttek, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont - autópálya- és autóút-építésekre 2004- szeptemberében megkötött nagyértékű szerződéseknek miatti magas bázis miatt - csaknem felére esett vissza. Az épületekre kötött új szerződések szeptemberi növekedésének oka elsősorban néhány, nagyértékű munkára - egyetemi épületek és mezőgazdasági célú épületek (pl. gabonatárolók építésére) - kötött szerződések voltak.

2004 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.7%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4.2%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0.5%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem