25 °C Budapest

Dübörög az építőipar: 37%-os növekedés

Pénzcentrum
2005. november 21. 09:10

Az építőipari termelés volumene 2005 szeptemberében 37%-kal nőtt 2004 szeptemberéhez képest - jelentette a KSH. A termelés az év első kilenc hónapjában 17.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Szeptemberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 9.2%-kal volt magasabb az előző havinál.

A szeptemberi kiugró növekedés a korábban is jelentős autópálya-építések mellett az útfelújítások, közműépítési munkák, valamint az épületek közül az ipari, kereskedelmi és egészségügyi célú épületek építésének köszönhető.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése szeptemberben 42%-kal, évkezdettől 24.2%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 9.6%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, az év kilenc hónapjában pedig 9.1%-kal emelkedett. A befejező építés termelése szeptemberben 86.1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése szeptemberben 35.6%-kal volt magasabb a 2004. szeptemberi alacsony bázisnál, az első kilenc hónapban pedig 12.7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építése szeptemberben 38.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 23-4%-kal nőtt.

Az építőipari termelés 2005 első kilenc hónapjában valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 19.5, illetve 23.5%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 2.8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9.7%-kal emelkedett, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt. A szeptemberben kötött szerződések volumene 26.4%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 48.4%-kal magasabb új szerződést kötöttek, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont - autópálya- és autóút-építésekre 2004- szeptemberében megkötött nagyértékű szerződéseknek miatti magas bázis miatt - csaknem felére esett vissza. Az épületekre kötött új szerződések szeptemberi növekedésének oka elsősorban néhány, nagyértékű munkára - egyetemi épületek és mezőgazdasági célú épületek (pl. gabonatárolók építésére) - kötött szerződések voltak.

2004 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.7%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4.2%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0.5%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?