26 °C Budapest

4.6%-kal nőtt a GDP - jóval várakozások felett

Pénzcentrum
2005. november 14. 15:07

Az Ecostat gyorsbecslése alapján 2005 III. negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke - az új módszertan szerint számítva - az előző év azonos időszakához viszonyítva 4.6 százalékkal nőtt. A portfolio.hu által készített elemezői felmérés alapján a piac 3.9%-os növekedésre számított. A második negyedévben a GDP 4.1%-kal nőtt év/év alapon (korrekcióval 4.5%).

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a GDP 1.1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatósági szintjét figyelembe véve a GDP növekedése 2005 III. negyedévében 4.4-4.8 százalék között alakult.

Az ECOSTAT KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet a negyedéves GDP gyorsbecslésre kidolgozott modellek eredményei és a szakértőkkel történt konzultációk alapján határozta meg a GDP 2005. III. negyedévi alakulására vonatkozó gyorsbecslését.

Az elemzői vélemányek szerint a dinamikus harmadik negyedéves növekedés mögötti legfőbb húzóerő a nettó export lehetett. Az ipari termelési és a kiskereskedelmi statisztikák is kedvező képet mutatnak a GDP-növekedés szempontjából, a lakossági fogyasztás a II. negyedévi 3.7%-hoz hasonló ütemben növekedhetett.

Az állami beruházások miatt a beruházási statisztika is igen erős lehetett.

A KSH az Európai Unió határozatának megfelelően 2005 októberében új GDP számítási módszertanra tért át, amelynek alapján a pénzügyi közvetítők közvetetten mért szolgáltatási díját az eddigiektől eltérően kell számítani, és a felhasználó ágazatok között fel kell osztani. A gyorsbecslést az ECOSTAT már az új módszertan szerint készítette el. E módszertani változás következtében a GDP növekedési üteme 2003-ban 2.9%-ról 3.4%-ra, 2004-ben pedig 4.2%-ról 4.6%-ra módosult. A módszertan részletes leírását a függelék tartalmazza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ECOSTAT becslése szerint a 2005. évre vonatkozóan a GDP növekedését az említett módszertani változás 0.4%-ponttal növelte.

Forrás: Ecostat

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem