0 °C Budapest

Trükköket ajánlanak a befektetési bankok a deficites EU-tagállamoknak

Pénzcentrum
2005. október 6. 14:31

Az Európai Unió tagállamainak kormányai magánszektorbeli banki szakértőket bérelnek fel arra, hogy hogyan lehetne eltüntetni, illetve csökkenteni a kimutatott államháztartási hiányt - panaszkodott Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa a Financial Times mai hasábjain megjelent interjújában. Almunia elmondása szerint néhány bank több tagállamnak is ugyanazokat a trükköket ajánlottak a deficitszám kedvezőbb színben feltüntetésére, ami igencsak megnehezíti az EU szabályainak betartatását.

A biztos ezért - úgymond üzenve a rossz dolgokban közreműködők felé - jelezte, hogy az EU még több szakértőt fog alkalmazni saját csapatába egyrészt az ellenőrzési, másrészt az elemzői feladatokra, akik felkészítése viszont jelentős erőfeszítéseket igényel.

Almunia elmondta, hogy a nagy befektetési bankok - melyek egyébként is rendelkeznek a kormányok számára nyújtandó pénzügyi tanácsadási részlegekkel - olyan tanácsokkal látják el a hozzájuk forduló kormányokat, melyek segítenek "eltüntetni" a magasabb állami költést a deficit-adatokból Ezek előszeretettel vonatkoznak a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló PPP-projektekre (ezen a területen Magyarország is próbálkozott, de végül nem járt "sikerrel"). A biztos nem kívánt megnevezni egyetlen befektetési bankot sem, de elmondta, hogy a tanácsokra számos "vevő" akad: a legfrissebb adatok szerint ugyanis az EU 25 tagállama közül 12-ben vagy meghaladja az államháztartási hiány a 3%-os GDP-arányos küszöbértéket, vagy épp akkora a kimutatott deficit.

Almunia leszögezte, hogy nem kívánják a közeljövőben már módosított Stabilitási és Növekedési Egyezmény előírásit még inkább felpuhítani, hanem a jelenlegi szabályoknak igyekeznek érvényt szerezni, majd hozzátette, hogy még az idén újraindítják a Németországgal szembeni túlzott deficit eljárást. Európa legnagyobb gazdaság 2002 óta minden évben megszegte a 3%-os hiánykritériumra vonatkozó előírást, idén közel lehet a 4%-hoz a deficit mértéke. Európai bizottsági források szerint az eljárás várhatóan azzal zárul, hogy Németország további két évet kap arra, hogy 3% alá szorítsa deficitjének mértékét.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem