35 °C Budapest

Trükköket ajánlanak a befektetési bankok a deficites EU-tagállamoknak

Pénzcentrum
2005. október 6. 14:31

Az Európai Unió tagállamainak kormányai magánszektorbeli banki szakértőket bérelnek fel arra, hogy hogyan lehetne eltüntetni, illetve csökkenteni a kimutatott államháztartási hiányt - panaszkodott Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa a Financial Times mai hasábjain megjelent interjújában. Almunia elmondása szerint néhány bank több tagállamnak is ugyanazokat a trükköket ajánlottak a deficitszám kedvezőbb színben feltüntetésére, ami igencsak megnehezíti az EU szabályainak betartatását.

A biztos ezért - úgymond üzenve a rossz dolgokban közreműködők felé - jelezte, hogy az EU még több szakértőt fog alkalmazni saját csapatába egyrészt az ellenőrzési, másrészt az elemzői feladatokra, akik felkészítése viszont jelentős erőfeszítéseket igényel.

Almunia elmondta, hogy a nagy befektetési bankok - melyek egyébként is rendelkeznek a kormányok számára nyújtandó pénzügyi tanácsadási részlegekkel - olyan tanácsokkal látják el a hozzájuk forduló kormányokat, melyek segítenek "eltüntetni" a magasabb állami költést a deficit-adatokból Ezek előszeretettel vonatkoznak a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló PPP-projektekre (ezen a területen Magyarország is próbálkozott, de végül nem járt "sikerrel"). A biztos nem kívánt megnevezni egyetlen befektetési bankot sem, de elmondta, hogy a tanácsokra számos "vevő" akad: a legfrissebb adatok szerint ugyanis az EU 25 tagállama közül 12-ben vagy meghaladja az államháztartási hiány a 3%-os GDP-arányos küszöbértéket, vagy épp akkora a kimutatott deficit.

Almunia leszögezte, hogy nem kívánják a közeljövőben már módosított Stabilitási és Növekedési Egyezmény előírásit még inkább felpuhítani, hanem a jelenlegi szabályoknak igyekeznek érvényt szerezni, majd hozzátette, hogy még az idén újraindítják a Németországgal szembeni túlzott deficit eljárást. Európa legnagyobb gazdaság 2002 óta minden évben megszegte a 3%-os hiánykritériumra vonatkozó előírást, idén közel lehet a 4%-hoz a deficit mértéke. Európai bizottsági források szerint az eljárás várhatóan azzal zárul, hogy Németország további két évet kap arra, hogy 3% alá szorítsa deficitjének mértékét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50