1 °C Budapest

Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 14:58

A jövő évi hiánycél - magánnyugdíjpénztári korrekcióval - a konvergencia-programban megfogalmazott 2.9% helyett 4.7% lesz a GDP arányában, jelentette be Veres János pénzügyminiszter egy mai elemzői háttérbeszélgetésen - közölte a Reuters. Az idei hiány várhatóan a GDP 6.1%-át éri majd el, szemben a megcélzott 3.6%-kal (szintén nyugdíjkorrekcióval). Veres elmondta, hogy az idei hiánycél 3.6%-ról 6.1%-ra való emelésében a legnagyobb részt az autópálya-finanszírozás elszámolásának változása okozza (a GDP mintegy 1.9%-át teszi ki), emellett a hiány növeléséhez egyes adóbevételek (elsősorban az ÁFA) tervezettől való elmaradása, illetve a kiadások tervezetthez képesti jelentős emelkedése járul hozzá.

A korrigálatlan adatok szerint az idei hiány a korábban a sajtóban is megjelent számadat, azaz 7.4% lesz (cél: 4.7%), míg a jövő évi 6.1%-ot tehet ki a megcélzott 4.1%-kal. A deficitpálya tehát lényegesen feljebb tolódott, és konvergenciáról sem igazán beszélhetünk.

2005.09.28 09:05
Mégis választási költségvetés készült?

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány az idei pénzforgalmi szemléletű hiányt 1080 milliárd forintra tervezi (helyi önkormányzatokkal együtt), míg a cél 1023 milliárd volt eddig (önkormányzatok nélkül). Ehhez az 1080 milliárdos hiányhoz a kormány azzal számol, hogy a Budapest Airport Rt. magánosításából a költségvetési hiánycsökkentésre felhasználható bevételek 350 milliárd forintot tehetnek ki.

A jövő évi pénzforgalmi szemléletű hiány 1582 milliárd forint lehet (szintén önkormányzatok hiányával együtt), ami a várható GDP 6.8%-át teheti ki. Veres elmondta, hogy az ideinél lényegesen nagyobb pénzforgalmi hiányszámban az is szerepet játszik, hogy a kormány eddig számolt jövőre egy egyszeri 400 milliárdos bevétellel, melyet most már nem kalkulál bele a büdzsébe.

Részleteket viszont nem árult el erről a tételről, csak annyit, hogy a kormány eredetileg 998 milliárdos pénzforgalmi hiánnyal számolt a jövő évre, mely az említett 400 milliárdos bevétel elmaradása miatt ennyivel nőni fog, emellett az állam átvállal egy 169 milliárdos adósságot az NA Rt.től, és egyéb kisebb tételek miatt a deficit 1582 milliárdra emelkedik.

A kötvénybefektetők számára az igazi kérdés - az, hogy a megnövekvő hiányhoz a forint, vagy a devizakötvény-kibocsátás kerül előtérbe - még megválaszolatlan maradt. Ha ugyanis a forintfinanszírozás kerül előtérbe a többlethiány finanszírozásánál (is), akkor az a jövőbeli nagyobb papír-kínálat miatt arra ösztönözheti a befektetőket, hogy most eladjanak, és később a nagyobb kínálat miatt olcsóbban visszavegyék a papírokat.

Veres ma Gyurcsány tegnapi nyilatkozatához hasonlóan jelezte, hogy az év végéig a kormány felül kívánja vizsgálni a 2010-es euró-bevezetési céldátumot, ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a 2010-es dátum tartható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurhufcomp
eurhufcomp

A piaci rekciók igen negatívak voltak, az állampapírpiacon 15-20 bp-os emelkedés tapasztalható. A forint/euró árfolyam 249 fölött is volt, de véleményünk szerint nem utoljára...

Délután 4 órakor a kormányszóvivői sajtótájékoztató keretében Veres János szintén beszél a magyar költségvetési helyzetről, melyről élőben tudósítunk.

2005.09.27 16:46
Gyurcsány: az év végéig felül kell vizsgálni a 2010-es euró-céldátumot! (4.)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?