4 °C Budapest

Beigazolódtak a kiszivárgott információk - elképesztő számok az államháztartási hiányról (5.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 14:58

A jövő évi hiánycél - magánnyugdíjpénztári korrekcióval - a konvergencia-programban megfogalmazott 2.9% helyett 4.7% lesz a GDP arányában, jelentette be Veres János pénzügyminiszter egy mai elemzői háttérbeszélgetésen - közölte a Reuters. Az idei hiány várhatóan a GDP 6.1%-át éri majd el, szemben a megcélzott 3.6%-kal (szintén nyugdíjkorrekcióval). Veres elmondta, hogy az idei hiánycél 3.6%-ról 6.1%-ra való emelésében a legnagyobb részt az autópálya-finanszírozás elszámolásának változása okozza (a GDP mintegy 1.9%-át teszi ki), emellett a hiány növeléséhez egyes adóbevételek (elsősorban az ÁFA) tervezettől való elmaradása, illetve a kiadások tervezetthez képesti jelentős emelkedése járul hozzá.

A korrigálatlan adatok szerint az idei hiány a korábban a sajtóban is megjelent számadat, azaz 7.4% lesz (cél: 4.7%), míg a jövő évi 6.1%-ot tehet ki a megcélzott 4.1%-kal. A deficitpálya tehát lényegesen feljebb tolódott, és konvergenciáról sem igazán beszélhetünk.

2005.09.28 09:05
Mégis választási költségvetés készült?

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány az idei pénzforgalmi szemléletű hiányt 1080 milliárd forintra tervezi (helyi önkormányzatokkal együtt), míg a cél 1023 milliárd volt eddig (önkormányzatok nélkül). Ehhez az 1080 milliárdos hiányhoz a kormány azzal számol, hogy a Budapest Airport Rt. magánosításából a költségvetési hiánycsökkentésre felhasználható bevételek 350 milliárd forintot tehetnek ki.

A jövő évi pénzforgalmi szemléletű hiány 1582 milliárd forint lehet (szintén önkormányzatok hiányával együtt), ami a várható GDP 6.8%-át teheti ki. Veres elmondta, hogy az ideinél lényegesen nagyobb pénzforgalmi hiányszámban az is szerepet játszik, hogy a kormány eddig számolt jövőre egy egyszeri 400 milliárdos bevétellel, melyet most már nem kalkulál bele a büdzsébe.

Részleteket viszont nem árult el erről a tételről, csak annyit, hogy a kormány eredetileg 998 milliárdos pénzforgalmi hiánnyal számolt a jövő évre, mely az említett 400 milliárdos bevétel elmaradása miatt ennyivel nőni fog, emellett az állam átvállal egy 169 milliárdos adósságot az NA Rt.től, és egyéb kisebb tételek miatt a deficit 1582 milliárdra emelkedik.

A kötvénybefektetők számára az igazi kérdés - az, hogy a megnövekvő hiányhoz a forint, vagy a devizakötvény-kibocsátás kerül előtérbe - még megválaszolatlan maradt. Ha ugyanis a forintfinanszírozás kerül előtérbe a többlethiány finanszírozásánál (is), akkor az a jövőbeli nagyobb papír-kínálat miatt arra ösztönözheti a befektetőket, hogy most eladjanak, és később a nagyobb kínálat miatt olcsóbban visszavegyék a papírokat.

Veres ma Gyurcsány tegnapi nyilatkozatához hasonlóan jelezte, hogy az év végéig a kormány felül kívánja vizsgálni a 2010-es euró-bevezetési céldátumot, ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a 2010-es dátum tartható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

eurhufcomp
eurhufcomp

A piaci rekciók igen negatívak voltak, az állampapírpiacon 15-20 bp-os emelkedés tapasztalható. A forint/euró árfolyam 249 fölött is volt, de véleményünk szerint nem utoljára...

Délután 4 órakor a kormányszóvivői sajtótájékoztató keretében Veres János szintén beszél a magyar költségvetési helyzetről, melyről élőben tudósítunk.

2005.09.27 16:46
Gyurcsány: az év végéig felül kell vizsgálni a 2010-es euró-céldátumot! (4.)

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem