22 °C Budapest

Stumpf: nincs mód várni, az idő nem nekünk dolgozik

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 09:43

Az állami szerepvállalás fontosságáról, az állam szerepének átalakításáról tartott előadást Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Stumpf szerint az állam szerepe az elmúlt időszakban nem csökkent, hanem inkább annak szerepe alakult át. Hazánkban is 15 évvel a rendszerváltás után eljutottunk oda, hogy elodázhatatlanná vált az átfogó államháztartási és

közigazgatási reform.


Az utóbbi évtizedekben a liberalizmus kiteljesedésével az állam szerepe fokozatosan leértékelődött. Számos korábban állami feladatot oldott meg a magánszféra, a 80-as évek neoliberalizmusa követelte, hogy radikálisan csökkenjen az állam hatásköre.

Stumpf szerint az állam nem tűnik el, csupán az állam és a társadalom szerepe alakul át. Szükség van alternatív stratégia kidolgozására, mely a kormányzást teszi az állam fő szerepévé. Ehhez kapcsolódóan is létezik egy államközpontú és egy társadalomközpontú megközelítés. Az utóbbi megközelítés középpontjában a koordináció és az együttműködés szerepének hangsúlyozása áll.

Stumpf a rendszerváltozás államának válságáról beszélt. Megítélése szerint nincsenek reformok, gyakoriak a személycserék, melyek bizonytalanságot keltenek. Nincs stratégiai gondolkodás, jelenleg a kampányközpontú gondolkodás uralkodik.

Stumpf kritikusan szólt az EU kormányzati magatartásról is. Megítélése szerint annak jellege ad hoc. Az egyes országokban nehéz összehangolni a nemzeti gazdaságpolitikákat az uniós célokkal.

Kormányzati kapacitásnövelő szemlélet felé kell fordulni -állította Stumpf. Egyszerre kell megoldani a versenyképesség növelését és a szociális kohézió erősítését, melyhez átfogó államháztartási reformra van szükség. A köztisztviselői kar hosszú távú megteremtésére van szükség. Fontos megerősíteni azon háttérintézmények megerősítésére, melyek önálló és kidolgozott elképzelésekkel képesek előállni. Proaktív kormányzati magatartásra van szükség, Stumpf szerint nincs mód várni, az idő nem nekünk dolgozik.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?