-2 °C Budapest

Gyorsuló beruházásnövekedés: útépítések ideje

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 09:01

Gyorsuló ütemben bővültek a beruházások 2005 II. negyedévében. A KSH adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene - az előzetes számítások alapján - 9.4%-kal nőtt a 2004. azonos időszakihoz viszonyítva. 2005 első félévében összesen 1,667.3 mrd Ft-ot költöttek beruházásra, így azok volumene 8.3%-kal nőtt. A beruházások bővülésében meghatározó az útépítés, a lakásberuházások dinamikája lassult.

A beruházási tevékenység 2005. II. negyedévi 9.4%-os növekedésén belül az építési beruházások 13.9%-kal, a gépberuházások 4.2%-kal emelkedtek.


A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban az útépítéseket is magában foglaló szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 40.9%-os bővülése járult hozzá, amely az építési beruházások összességét is meghatározza.

A közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban (8.3%)kiemelkedő a járműgyártás és a villamosgépgyártás beruházásainak expanziója. Az ingatlannügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 5.2%-kal emelkedett. E nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is, amelyek bővülése ebben a negyedévben nem volt olyan mértékű, mint korábban.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentős beruházások voltak az építőiparban (24.7%). A kereskedelem 19.1%-os bővülésén belül jelentősek a nagy áruházláncok beruházásai. Erőteljes növekedés (17.4%) mutatkozik a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban. A mezőgazdasági beruházások 10.2%-kal nőttek, ez első sorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt év azonos időszakában igen alacsony volt e nemzetgazdasági ágban a beruházás teljesítményértéke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A beruházások csökkenése csak a kisebb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (25.4%), valamint a szálláshely-szolgáltatás (14.9%) nemzetgazdasági ágakban figyelhető meg.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem