6 °C Budapest

Jó a vállalkozások helyzete, de probléma lehet a kereslethiány

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 09:32

A feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, júliusban helyzetük viszonylag jó maradt - állapítja meg a Kopint-Datorg második negyedévi konjunktúratesztjében. A legutóbbi adatok szerint a beszerzési menedzser index is pozitív változást jelzett a feldolgozóiőarban.

A felmérés szerint 2000 óta most júliusban a legkedvezőbb a feldolgozóipari vállalkozások helyzete. A konjunktúra-barométer 61 pontja hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.

A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index értéke, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, most 54 pontot mutat, két ponttal alacsonyabb az elmúlt negyedévinél, de az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke. (Mind a konjuktúra-barométer indexe, mind a bizalmi index 50 pont esetén változatlanságot jelez.)

A bizalmi index komponensei széttartóak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt: a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi.

A barométer és a bizalmi index emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban - állapítja meg az intézet közleményében.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések élénkülhetnek: szerény mértékben inkább belföldről, mint külföldről. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19 százalék) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32 százalék).

Óvatosságra int, hogy az elmúlt hónapokban megcsappant a kereslet: mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett a vállalkozások 35 százaléka, szemben az áprilisi 27 százalékkal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?