7 °C Budapest

Jó a vállalkozások helyzete, de probléma lehet a kereslethiány

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 09:32

A feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, júliusban helyzetük viszonylag jó maradt - állapítja meg a Kopint-Datorg második negyedévi konjunktúratesztjében. A legutóbbi adatok szerint a beszerzési menedzser index is pozitív változást jelzett a feldolgozóiőarban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felmérés szerint 2000 óta most júliusban a legkedvezőbb a feldolgozóipari vállalkozások helyzete. A konjunktúra-barométer 61 pontja hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.

A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index értéke, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, most 54 pontot mutat, két ponttal alacsonyabb az elmúlt negyedévinél, de az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke. (Mind a konjuktúra-barométer indexe, mind a bizalmi index 50 pont esetén változatlanságot jelez.)

A bizalmi index komponensei széttartóak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt: a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi.

A barométer és a bizalmi index emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban - állapítja meg az intézet közleményében.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések élénkülhetnek: szerény mértékben inkább belföldről, mint külföldről. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben is.

A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19 százalék) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32 százalék).

Óvatosságra int, hogy az elmúlt hónapokban megcsappant a kereslet: mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett a vállalkozások 35 százaléka, szemben az áprilisi 27 százalékkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?