Jó a vállalkozások helyzete, de probléma lehet a kereslethiány

Pénzcentrum
2005. augusztus 8. 09:32

A feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, júliusban helyzetük viszonylag jó maradt - állapítja meg a Kopint-Datorg második negyedévi konjunktúratesztjében. A legutóbbi adatok szerint a beszerzési menedzser index is pozitív változást jelzett a feldolgozóiőarban.

A felmérés szerint 2000 óta most júliusban a legkedvezőbb a feldolgozóipari vállalkozások helyzete. A konjunktúra-barométer 61 pontja hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.

A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index értéke, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, most 54 pontot mutat, két ponttal alacsonyabb az elmúlt negyedévinél, de az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke. (Mind a konjuktúra-barométer indexe, mind a bizalmi index 50 pont esetén változatlanságot jelez.)

A bizalmi index komponensei széttartóak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt: a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi.

A barométer és a bizalmi index emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban - állapítja meg az intézet közleményében.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések élénkülhetnek: szerény mértékben inkább belföldről, mint külföldről. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19 százalék) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32 százalék).

Óvatosságra int, hogy az elmúlt hónapokban megcsappant a kereslet: mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett a vállalkozások 35 százaléka, szemben az áprilisi 27 százalékkal.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem