15 °C Budapest

Miért ilyen stabil a forint? - nagy harcok a háttérben

Pénzcentrum
2005. augusztus 5. 09:59

Több piaci forrásból származó információnk szerint a forint/euró árfolyam feltűnő stabilitása mögött az állhat, hogy a piacon egy nagyobb szereplő a 244.85-ös árfolyamszinttől való eltávolodás után (melynél nagyösszegű opció volt) megpróbálja a 244-es szint közvetlen közelében tartani az árfolyamot (következő opciós kötési árfolyam szint). Ehhez két irányból is pozíciókat vesz fel (ezért nagyon kicsi az árfolyam ingadozása), hogy az egyéb szereplők által kifejtett árfolyamnyomást semlegesítse.

A bankközi devizapiaci forgalom magasabb az ilyenkor megszokottnál. Bár maga a megkötött ügyletszám alacsony, de az egyes tranzakciók viszonylag nagyobb tételeket jelentenek. Mindez arra utal, hogy komoly harc van a piacon a forint/euró árfolyam feltűnő stabilitása mögött.

2005.08.04 11:11
Kiütötték az opciót a forintpiacon - mai aukciók a fókuszban


Mivel a Magyar Nemzeti Banknak sem érdeke, hogy az árfolyam túlságosan közel kerüljön az intervenciós sáv széléhez, ezért előre gondolkodva elképzelhető, hogy a stabil árfolyamszinthez ő is hozzájárul (kis összegű intervenciók a 244-es szintnél, melyek az árfolyamban nem okoznak "húzásokat" és a nagyobb összegű tételek között nem is tűnnek fel). Amint tegnapi cikkünkben jeleztük, a Morgan Stanley szerint rövidtávon a legnagyobb kockázat a devizapiacon nem egy esetleges nagyobb forintgyengülés, hanem az intervenciós sáv erős szélének közelsége (240.01 forint/euró)

2005.08.03 18:05
Morgan Stanley: erős forint, 100 bp kamatcsökkentés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre kérdéses, hogy az opciós pozícióját védő szereplő meddig tudja tartani az árfolyamot. A kedvező régiós megítélés miatt a felértékelési nyomás jelentős. A felszaporodó forint vételi és eladói oldali pozíciók egy jövőbeli nagyobb volatilitás lehetőségét is előre vetíthetik.

Amint már felhívtuk a figyelmet rá, ma 17:00-kor jelenik meg a Pénzügyminisztérium júliusi gyorstájékoztatója az államháztartásról, illetve délután 14:30-kor az Egyesült Államokban napvilágot látnak az átfogó munkaerő-piaci adatok. Ezek hatással lehetnek a forint/euró árfolyamra (utóbbi adatok a dollár/euró árfolyamon keresztül).

2005.08.02 11:28
Opció miatt csütörtökig stabil maradhat a forint - de mi lesz azután?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm