Egyre jelentősebb a wellness-turizmus

Pénzcentrum
2005. július 11. 09:11

2005. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.


Külföldi vendégek: 13%-os növekedés

2005 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 1.1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg: a vendégek száma 13%-kal, az éjszakák száma 7%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik közel 2.5 millió éjszakát vettek igénybe.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült Közép- és Dél-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű csökkenés jellemezte.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 8-26%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be az előző év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 6-20%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

Belföldi vendégforgalom: 5%-os bővülés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1.2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik közel 2.5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5%-kal, a vendégéjszakák száma 2%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 11%-os volt a vendégek, 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékű bővülés figyelhető meg. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma 6-15%-kal csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szállodák: 42%-os kihasználtság

A szállodák átlagosan 42%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 41% volt.
A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 73.6 milliárd forint bevétel volt, ez folyó áron 16%-os növekedés. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15%-kal, a szálláshelyi vendéglátás 4%-kal, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-májusban 7%-os növekedést jelzett.

2005. május 31-én 759 szálloda több mint 44,8 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év májusához képest a szállodák száma 29-cel, a rendelkezésre álló szobák száma 1,400-zal nőtt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24