12 °C Budapest

Egyre jelentősebb a wellness-turizmus

Pénzcentrum
2005. július 11. 09:11

2005. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.


Külföldi vendégek: 13%-os növekedés

2005 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 1.1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg: a vendégek száma 13%-kal, az éjszakák száma 7%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik közel 2.5 millió éjszakát vettek igénybe.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült Közép- és Dél-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű csökkenés jellemezte.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 8-26%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be az előző év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 6-20%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

Belföldi vendégforgalom: 5%-os bővülés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1.2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik közel 2.5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5%-kal, a vendégéjszakák száma 2%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 11%-os volt a vendégek, 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékű bővülés figyelhető meg. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma 6-15%-kal csökkent.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szállodák: 42%-os kihasználtság

A szállodák átlagosan 42%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 41% volt.
A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 73.6 milliárd forint bevétel volt, ez folyó áron 16%-os növekedés. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15%-kal, a szálláshelyi vendéglátás 4%-kal, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-májusban 7%-os növekedést jelzett.

2005. május 31-én 759 szálloda több mint 44,8 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év májusához képest a szállodák száma 29-cel, a rendelkezésre álló szobák száma 1,400-zal nőtt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?