Egyre jelentősebb a wellness-turizmus

Pénzcentrum
2005. július 11. 09:11

2005. január-májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.


Külföldi vendégek: 13%-os növekedés

2005 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 1.1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg: a vendégek száma 13%-kal, az éjszakák száma 7%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik közel 2.5 millió éjszakát vettek igénybe.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült Közép- és Dél-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű csökkenés jellemezte.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 8-26%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be az előző év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 6-20%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

Belföldi vendégforgalom: 5%-os bővülés

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1.2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik közel 2.5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5%-kal, a vendégéjszakák száma 2%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 11%-os volt a vendégek, 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékű bővülés figyelhető meg. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma 6-15%-kal csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szállodák: 42%-os kihasználtság

A szállodák átlagosan 42%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 41% volt.
A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 73.6 milliárd forint bevétel volt, ez folyó áron 16%-os növekedés. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15%-kal, a szálláshelyi vendéglátás 4%-kal, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-májusban 7%-os növekedést jelzett.

2005. május 31-én 759 szálloda több mint 44,8 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év májusához képest a szállodák száma 29-cel, a rendelkezésre álló szobák száma 1,400-zal nőtt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem