Kóka-Varga-vita: hová lett 5,000 mrd Ft?

Pénzcentrum
2005. július 4. 09:29

Adókérdésekről, versenyképességről, tőkebeáramlásról, a munkanélküliség alakulásáról, államadósságról vitatkozott ma reggel Kóka János gazdasági miniszter és Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a FIDESZ alelnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában. A vitára jellemző volt, hogy a résztvevők a tényszámokban sem jutottak igazán megegyezésre, nem lehetett a vita alapján eldönteni, hogy pl. nőtt vagy csökkent az adóterhelés az egyes kormányzati ciklusok alatt, hogy sereghajtók vagy éllovasok vagyunk a régiós versenyképességi rangsorban. A két politikus egy dologban értett egyet igazán: a vitát folytatni kell. A "konklúzió" helyeslendő, de amíg az egyes (múltbeli és jelenbeli) folyamatok megítélésében ilyen különbségek vannak, addig nehezen várható, hogy a jövőt illetően értelmes diskurzus alakuljon ki, melynek kimenetele egy, az ország szempontjából valóban hasznos és átgondolt gazdasági program legyen. Az alábbiakban a két politikus állításait ütköztetjük.


Tőkebeáramlás

Kóka János gazdasági miniszter szerint elsők vagyunk a régióban a tőkevonzó képesség alapján. A hazai egy főre jutó tőkebeáramlással minden versenytársunkat megelőzzük, a tőketulajdonosok szívesebben fektetnek ide, mint Délkelet-Ázsiába. Hazánkat mint magas hozzáadott értékű termékeket előállító gazdaságot jegyzik a tőketérképen, ami nagyon kedvező. Varga Mihály megállapítása szerint nem szabad elfelejteni, hogy a hazánkba érkező friss tőke mind jelentősebb része adóssággeneráló formájú. Ez utóbbi alapja pedig a magas reálkamat, melyet az államháztartás magas finanszírozási szükséglete okoz.

Adóterhelés

Sokat lehetett már hallani arról, hogy 100 Ft jövedelemből, megtermelt értékből az állam mennyit von el. A műsorban is számos állítás hangzott el erre vonatkozóan, de mind a vetítési alap, mind az elvonásban szereplő egyes tételek jelentősen különböztek a két politikus retorikájában. A 100 Ft-ból 26, 31 stb. Ft adóteher többször is elhangzott, de nehéz megállapítani, hogy ezek pontosan mire is vonatkoznak. Kóka János határozottan állította, hogy az adóterhelés a mostani kormány alatt is csökkent, ezzel szemben Varga Mihály az állami jövedelemcentralizáció mértékére és a bevezetett új adónemekre hivatkozva (ökoadó, innovációs járulék stb.) cáfolta ezt. Varga éppen a FIDESZ kormány időszakára vonatkozóan állította, hogy adócsökkenés akkor történt.

Munkanélküliség

A számok ellenére nem sikerült közös nevezőre jutni a munkanélküliség ügyében sem. Igaz, hogy a munkaerőpiac számos mutatóval jellemezhető, a teljes kép csak ezekkel együttesen értelmezhető. Kóka János elismerte a munkanélküliség emelkedését, ugyanakkor azt mondta, hogy a foglalkoztatás ezzel párhuzamosan nőtt. A munkanélküliségi ráta az elmúlt bő egy évben több mint 1%ponttal emelkedett.

Adósság

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adósságállomány értelmezése az abszolút számok terén nem sok értelemmel bír. A milliárdok itt sokat nem jelentenek, érdemesebb inkább a viszonyszámokat összehasonlítani. Varga szerint a FIDESZ kormány alatt a GDP arányos bruttó államadósság 61%-ról 53%-ra mérséklődött, míg a szocialista-liberális koalíció alatt sikerült ismét 60% fölé tornázni. Kóka a jelenlegi kormányzati ciklus alatt is stagnáló, csökkenő adósságrátáról beszélt. A vitavezető feltette a kérdést a gazdasági miniszternek, hogy hová lett az az 5,000 mrd Ft, amit az elmúlt időszakban vett fel az állam külföldről. Kóka szerint ezt családtámogatásra, szociális ellátásra, autópályaépítésre használták fel.

Beruházások

Vita folyt arról is, hogy melyik kormány milyen beruházásokat hajtott végre. Kóka szerint az előző kormány alatt nem történtek olyan beruházások, melyek az ország tőkevonzó képességét javították volna, inkább egyfajta presztízsberuházások valósultak meg. Varga Mihály ezzel nem értet egyet példaként hozva az úthálózat fejlesztését, a sportlétesítményeket.

Merre tovább?

Összességében megállapítható, hogy a tények, tényszámok értékelése továbbra is a politikai kreativitás egyik fő területe. A beszélgetésből kitűnik, hogy a jövő évi választásokra történő készülődés már elkezdődött. Bár Kóka János egy választási költségvetés összeállítását most is élesen cáfolta, a múlt héten bejelentett adóintézkedések a 100 lépés programjának egyéb részleteivel együtt számos az előbbi kategóriába sorolható intézkedést tartalmaznak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?