24 °C Budapest

Lefelé módosított áprilisi külkerhiány - jelentős bázishatások (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 09:11

A felülvizsgált adatok szerint áprilisban 380 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, szemben az eredetileg közzétett 431 millió euróval - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. 2005. január-áprilisban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Áprilisban is folytatódott az áruforgalmi egyensúly javulása, így az év első négy hónapjában együttesen a külkereskedelmi mérleg hiánya 949 m euró volt. Ez mintegy 756 m euróval kisebb az egy évvel korábbinál.


Kedvező indexek jelentős bázishatással

Az export euróban számítva több mint 17%-kal bővült áprilisban az import gyakorlati stagnálása mellett. Mindenképpen kedvező az egyenleg szempontjából az importdinamika lefékeződése, illetve az export megugrása (a kivitel márciusban és februárban is 10%-ot megközelítő ütemben nőtt). A valódi értékeléshez ugyanakkor figyelembe kell venni a bázishatásokat is.


A forgalom volumene idén az év első négy hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. Mind az export, mind az import esetében jelentős bázishatással lehet számolni, de ellentétes előjellel, vagyis a csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. 2005. január-április hónapokban egyes árucsoportok forgalmára a fentiek mellett az is hatással van, hogy néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb külkereskedelmi forgalmat bonyolított le. Az áprilisi exportnövekedés húzótényezőit a bázisidőszakhoz képest jelentősen bővülő mobiltelefon-export, a gépjárműmotorok, a személygépkocsik, valamint a mennyiségét tekintve is határozottan növekvő kőolajtermékek kivitele jelentette.

Árváltozások

A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (3, illetve 2%), amelynek következtében a cserearány 1%-kal romlott. A cserearány romlás egyik tényezője, hogy az exportban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kereskedelmének forintárszintje határozottan, 5-6% kal mérséklődött a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nem egész 6%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 5, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 10%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 4, importban pedig megközelítőleg 3%-kal nőtt, a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt kétszámjegyű devizaárszint-növekedés következtében.

Bontás

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6% kal nőtt 2004 első négy hónapjához képest. A legnagyobb súlyú árucsoport, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke - a forintárszínvonal jelentős csökkenése mellett - kivitelben 1%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 6%-kal mérséklődött. A teljes forgalom közel tizedét kitevő energiafejlesztő gépek és berendezések importja - meghatározóan a gépjárműmotorok, valamint azok alkatrészeinek dinamikusan bővülő forgalma következtében - ötödével; a lényegesen nagyobb értékű exporté pedig 5%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A több mint 600 milliárd forint forgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 6%-kal bővült, behozatala pedig - jelentős részben a bázisév áprilisában lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - 3%-kal mérséklődött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vegyi termékeket 20%-kal nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra (az ide tartozó valamennyi jelentős forgalmú árucsoport kivitele növekedett), az importjuk értéke pedig 5%-kal lett nagyobb. A színesfémek behozatalára fordított 79 milliárd forint alig több mint felét jelenti a megelőző év azonos időszakában regisztrált értéknek. A jelentős csökkenés a csatlakozást megelőző hónapokban a nagy értékben beszerzett alumínium-alapanyag okozta magas bázis hatásával magyarázható.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb növekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 24, az exporté pedig 52%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A behozatal volumene valamennyi termékcsoportban nőtt: a nyers kőolaj importvolumene közel felével, a kőolajtermékeké 15, a földgázé pedig 7%-kal lett nagyobb. Az energiahordozók exportvolumenének jelentős bővülése legnagyobbrészt a régi EU-tagországokba irányuló kiszállítások alakulásával magyarázható, amely viszonylatban kiemelkedően, 75%-kal nőtt a szinte kizárólag kőolajtermékekből álló forgalom.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene 17%-kal, az importét meghaladó mértékben bővült (9%). Az agrárjellegű kivitelen belül a gabona és gabonakészítmények kivitelének értéke kétharmadával lett nagyobb. Az Európai Unió tagállamaiból feladott élelmiszerek, italok, dohány termékek volumene közel negyedével lett nagyobb, az unión kívüli országokból érkezőé ugyanakkor közel 40%-kal visszaesett a 2004. január-áprilisi időszaki szinthez képest.

Országrelációk

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene nem egész 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig 42%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 47%-os növekedésével magyarázható. A kis részesedésű afrikai országokba kivitt termékek értéke mintegy két és félszeresére emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15