24 °C Budapest

Lefelé módosított áprilisi külkerhiány - jelentős bázishatások (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 09:11

A felülvizsgált adatok szerint áprilisban 380 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, szemben az eredetileg közzétett 431 millió euróval - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. 2005. január-áprilisban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Áprilisban is folytatódott az áruforgalmi egyensúly javulása, így az év első négy hónapjában együttesen a külkereskedelmi mérleg hiánya 949 m euró volt. Ez mintegy 756 m euróval kisebb az egy évvel korábbinál.


Kedvező indexek jelentős bázishatással

Az export euróban számítva több mint 17%-kal bővült áprilisban az import gyakorlati stagnálása mellett. Mindenképpen kedvező az egyenleg szempontjából az importdinamika lefékeződése, illetve az export megugrása (a kivitel márciusban és februárban is 10%-ot megközelítő ütemben nőtt). A valódi értékeléshez ugyanakkor figyelembe kell venni a bázishatásokat is.


A forgalom volumene idén az év első négy hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. Mind az export, mind az import esetében jelentős bázishatással lehet számolni, de ellentétes előjellel, vagyis a csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. 2005. január-április hónapokban egyes árucsoportok forgalmára a fentiek mellett az is hatással van, hogy néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb külkereskedelmi forgalmat bonyolított le. Az áprilisi exportnövekedés húzótényezőit a bázisidőszakhoz képest jelentősen bővülő mobiltelefon-export, a gépjárműmotorok, a személygépkocsik, valamint a mennyiségét tekintve is határozottan növekvő kőolajtermékek kivitele jelentette.

Árváltozások

A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (3, illetve 2%), amelynek következtében a cserearány 1%-kal romlott. A cserearány romlás egyik tényezője, hogy az exportban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kereskedelmének forintárszintje határozottan, 5-6% kal mérséklődött a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nem egész 6%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 5, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 10%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 4, importban pedig megközelítőleg 3%-kal nőtt, a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt kétszámjegyű devizaárszint-növekedés következtében.

Bontás

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6% kal nőtt 2004 első négy hónapjához képest. A legnagyobb súlyú árucsoport, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke - a forintárszínvonal jelentős csökkenése mellett - kivitelben 1%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 6%-kal mérséklődött. A teljes forgalom közel tizedét kitevő energiafejlesztő gépek és berendezések importja - meghatározóan a gépjárműmotorok, valamint azok alkatrészeinek dinamikusan bővülő forgalma következtében - ötödével; a lényegesen nagyobb értékű exporté pedig 5%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A több mint 600 milliárd forint forgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 6%-kal bővült, behozatala pedig - jelentős részben a bázisév áprilisában lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - 3%-kal mérséklődött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vegyi termékeket 20%-kal nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra (az ide tartozó valamennyi jelentős forgalmú árucsoport kivitele növekedett), az importjuk értéke pedig 5%-kal lett nagyobb. A színesfémek behozatalára fordított 79 milliárd forint alig több mint felét jelenti a megelőző év azonos időszakában regisztrált értéknek. A jelentős csökkenés a csatlakozást megelőző hónapokban a nagy értékben beszerzett alumínium-alapanyag okozta magas bázis hatásával magyarázható.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb növekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 24, az exporté pedig 52%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A behozatal volumene valamennyi termékcsoportban nőtt: a nyers kőolaj importvolumene közel felével, a kőolajtermékeké 15, a földgázé pedig 7%-kal lett nagyobb. Az energiahordozók exportvolumenének jelentős bővülése legnagyobbrészt a régi EU-tagországokba irányuló kiszállítások alakulásával magyarázható, amely viszonylatban kiemelkedően, 75%-kal nőtt a szinte kizárólag kőolajtermékekből álló forgalom.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene 17%-kal, az importét meghaladó mértékben bővült (9%). Az agrárjellegű kivitelen belül a gabona és gabonakészítmények kivitelének értéke kétharmadával lett nagyobb. Az Európai Unió tagállamaiból feladott élelmiszerek, italok, dohány termékek volumene közel negyedével lett nagyobb, az unión kívüli országokból érkezőé ugyanakkor közel 40%-kal visszaesett a 2004. január-áprilisi időszaki szinthez képest.

Országrelációk

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene nem egész 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig 42%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 47%-os növekedésével magyarázható. A kis részesedésű afrikai országokba kivitt termékek értéke mintegy két és félszeresére emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM