6 °C Budapest

Lefelé módosított áprilisi külkerhiány - jelentős bázishatások (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 09:11

A felülvizsgált adatok szerint áprilisban 380 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, szemben az eredetileg közzétett 431 millió euróval - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. 2005. január-áprilisban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Áprilisban is folytatódott az áruforgalmi egyensúly javulása, így az év első négy hónapjában együttesen a külkereskedelmi mérleg hiánya 949 m euró volt. Ez mintegy 756 m euróval kisebb az egy évvel korábbinál.


Kedvező indexek jelentős bázishatással

Az export euróban számítva több mint 17%-kal bővült áprilisban az import gyakorlati stagnálása mellett. Mindenképpen kedvező az egyenleg szempontjából az importdinamika lefékeződése, illetve az export megugrása (a kivitel márciusban és februárban is 10%-ot megközelítő ütemben nőtt). A valódi értékeléshez ugyanakkor figyelembe kell venni a bázishatásokat is.


A forgalom volumene idén az év első négy hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. Mind az export, mind az import esetében jelentős bázishatással lehet számolni, de ellentétes előjellel, vagyis a csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. 2005. január-április hónapokban egyes árucsoportok forgalmára a fentiek mellett az is hatással van, hogy néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb külkereskedelmi forgalmat bonyolított le. Az áprilisi exportnövekedés húzótényezőit a bázisidőszakhoz képest jelentősen bővülő mobiltelefon-export, a gépjárműmotorok, a személygépkocsik, valamint a mennyiségét tekintve is határozottan növekvő kőolajtermékek kivitele jelentette.

Árváltozások

A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (3, illetve 2%), amelynek következtében a cserearány 1%-kal romlott. A cserearány romlás egyik tényezője, hogy az exportban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kereskedelmének forintárszintje határozottan, 5-6% kal mérséklődött a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nem egész 6%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 5, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 10%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 4, importban pedig megközelítőleg 3%-kal nőtt, a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt kétszámjegyű devizaárszint-növekedés következtében.

Bontás

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6% kal nőtt 2004 első négy hónapjához képest. A legnagyobb súlyú árucsoport, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke - a forintárszínvonal jelentős csökkenése mellett - kivitelben 1%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 6%-kal mérséklődött. A teljes forgalom közel tizedét kitevő energiafejlesztő gépek és berendezések importja - meghatározóan a gépjárműmotorok, valamint azok alkatrészeinek dinamikusan bővülő forgalma következtében - ötödével; a lényegesen nagyobb értékű exporté pedig 5%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A több mint 600 milliárd forint forgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 6%-kal bővült, behozatala pedig - jelentős részben a bázisév áprilisában lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - 3%-kal mérséklődött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vegyi termékeket 20%-kal nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra (az ide tartozó valamennyi jelentős forgalmú árucsoport kivitele növekedett), az importjuk értéke pedig 5%-kal lett nagyobb. A színesfémek behozatalára fordított 79 milliárd forint alig több mint felét jelenti a megelőző év azonos időszakában regisztrált értéknek. A jelentős csökkenés a csatlakozást megelőző hónapokban a nagy értékben beszerzett alumínium-alapanyag okozta magas bázis hatásával magyarázható.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb növekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 24, az exporté pedig 52%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A behozatal volumene valamennyi termékcsoportban nőtt: a nyers kőolaj importvolumene közel felével, a kőolajtermékeké 15, a földgázé pedig 7%-kal lett nagyobb. Az energiahordozók exportvolumenének jelentős bővülése legnagyobbrészt a régi EU-tagországokba irányuló kiszállítások alakulásával magyarázható, amely viszonylatban kiemelkedően, 75%-kal nőtt a szinte kizárólag kőolajtermékekből álló forgalom.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene 17%-kal, az importét meghaladó mértékben bővült (9%). Az agrárjellegű kivitelen belül a gabona és gabonakészítmények kivitelének értéke kétharmadával lett nagyobb. Az Európai Unió tagállamaiból feladott élelmiszerek, italok, dohány termékek volumene közel negyedével lett nagyobb, az unión kívüli országokból érkezőé ugyanakkor közel 40%-kal visszaesett a 2004. január-áprilisi időszaki szinthez képest.

Országrelációk

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene nem egész 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig 42%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 47%-os növekedésével magyarázható. A kis részesedésű afrikai országokba kivitt termékek értéke mintegy két és félszeresére emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem