29 °C Budapest

Lefelé módosított áprilisi külkerhiány - jelentős bázishatások (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 09:11

A felülvizsgált adatok szerint áprilisban 380 millió eurót tett ki a külkereskedelmi mérleg hiánya, szemben az eredetileg közzétett 431 millió euróval - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. 2005. január-áprilisban - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 10, a behozatalé pedig 3%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Áprilisban is folytatódott az áruforgalmi egyensúly javulása, így az év első négy hónapjában együttesen a külkereskedelmi mérleg hiánya 949 m euró volt. Ez mintegy 756 m euróval kisebb az egy évvel korábbinál.


Kedvező indexek jelentős bázishatással

Az export euróban számítva több mint 17%-kal bővült áprilisban az import gyakorlati stagnálása mellett. Mindenképpen kedvező az egyenleg szempontjából az importdinamika lefékeződése, illetve az export megugrása (a kivitel márciusban és februárban is 10%-ot megközelítő ütemben nőtt). A valódi értékeléshez ugyanakkor figyelembe kell venni a bázishatásokat is.


A forgalom volumene idén az év első négy hónapjában kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában. Mind az export, mind az import esetében jelentős bázishatással lehet számolni, de ellentétes előjellel, vagyis a csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt. 2005. január-április hónapokban egyes árucsoportok forgalmára a fentiek mellett az is hatással van, hogy néhány jelentősebb vállalat visszafogottabb külkereskedelmi forgalmat bonyolított le. Az áprilisi exportnövekedés húzótényezőit a bázisidőszakhoz képest jelentősen bővülő mobiltelefon-export, a gépjárműmotorok, a személygépkocsik, valamint a mennyiségét tekintve is határozottan növekvő kőolajtermékek kivitele jelentette.

Árváltozások

A kivitel forintárszintje a behozatalét meghaladó mértékben csökkent (3, illetve 2%), amelynek következtében a cserearány 1%-kal romlott. A cserearány romlás egyik tényezője, hogy az exportban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kereskedelmének forintárszintje határozottan, 5-6% kal mérséklődött a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama nem egész 6%-kal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 5, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 10%-os felértékelődés volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 4, importban pedig megközelítőleg 3%-kal nőtt, a kőolaj és kőolajtermékek, a vas és acél, valamint a műanyag-alapanyagok kereskedelmében tapasztalt kétszámjegyű devizaárszint-növekedés következtében.

Bontás

A külkereskedelem több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig 6% kal nőtt 2004 első négy hónapjához képest. A legnagyobb súlyú árucsoport, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke - a forintárszínvonal jelentős csökkenése mellett - kivitelben 1%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 6%-kal mérséklődött. A teljes forgalom közel tizedét kitevő energiafejlesztő gépek és berendezések importja - meghatározóan a gépjárműmotorok, valamint azok alkatrészeinek dinamikusan bővülő forgalma következtében - ötödével; a lényegesen nagyobb értékű exporté pedig 5%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A több mint 600 milliárd forint forgalmat jelentő közúti járművek exportértéke 6%-kal bővült, behozatala pedig - jelentős részben a bázisév áprilisában lebonyolított nagy értékű személygépkocsi-import miatt - 3%-kal mérséklődött.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vegyi termékeket 20%-kal nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra (az ide tartozó valamennyi jelentős forgalmú árucsoport kivitele növekedett), az importjuk értéke pedig 5%-kal lett nagyobb. A színesfémek behozatalára fordított 79 milliárd forint alig több mint felét jelenti a megelőző év azonos időszakában regisztrált értéknek. A jelentős csökkenés a csatlakozást megelőző hónapokban a nagy értékben beszerzett alumínium-alapanyag okozta magas bázis hatásával magyarázható.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb növekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 24, az exporté pedig 52%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A behozatal volumene valamennyi termékcsoportban nőtt: a nyers kőolaj importvolumene közel felével, a kőolajtermékeké 15, a földgázé pedig 7%-kal lett nagyobb. Az energiahordozók exportvolumenének jelentős bővülése legnagyobbrészt a régi EU-tagországokba irányuló kiszállítások alakulásával magyarázható, amely viszonylatban kiemelkedően, 75%-kal nőtt a szinte kizárólag kőolajtermékekből álló forgalom.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene 17%-kal, az importét meghaladó mértékben bővült (9%). Az agrárjellegű kivitelen belül a gabona és gabonakészítmények kivitelének értéke kétharmadával lett nagyobb. Az Európai Unió tagállamaiból feladott élelmiszerek, italok, dohány termékek volumene közel negyedével lett nagyobb, az unión kívüli országokból érkezőé ugyanakkor közel 40%-kal visszaesett a 2004. január-áprilisi időszaki szinthez képest.

Országrelációk

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene mintegy 5%-kal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene nem egész 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig 42%-kal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene mintegy harmadával lett nagyobb, ami legnagyobb részt az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 47%-os növekedésével magyarázható. A kis részesedésű afrikai országokba kivitt termékek értéke mintegy két és félszeresére emelkedett a bázisidőszaki szinthez képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?