Kissé gyorsult a bérnövekedés

Pénzcentrum
2005. június 16. 09:00

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 776 ezer volt 2005. január-áprilisban, annyi, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 6.5, a nettó átlagkereset 8.0%-kal emelkedett. Áprilisban nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek 6.5%-kal, a nettó átlagkeresetek 8.4%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az indexek enyhén meghaladják a márciusi mutatókat (6.3%, 8.1%).

A költségvetés területén - az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt - a bruttó átlagkereset 22.7, a nettó átlagkereset 21.4%-kal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7.1% volt.

Áprilisban a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 6.4, a költségvetési szférában dolgozóké 6.9%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket, ez nemzetgazdasági szinten 6.5%-os növekedést jelent. Az áprilisi nettó keresetek 8.4%-kal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A versenyszférában 2005. január-áprilisban 0.4%-kal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1.4%-os volt a létszámvesztés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2005. január-áprilisban 157,500 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 141,200 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 196,900 Ft-ot kerestek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított úgynevezett rendszeres kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében és ezen belül a vállalkozásoknál 6.8%, a költségvetési intézményeknél 7.1% volt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24