21 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: 3.5%-ra csökkent májusban az infláció - bázishatások

Pénzcentrum
2005. június 13. 10:42

A portfolio.hu által megkérdezett 19 elemző, illetve alapkezelő jellemzően 3.5%-os éves alapú inflációra számít májusban, a tényadatot holnap reggel 9:00-kor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Áprilisban 3.9%-os volt a pénzromlás üteme, így a dezinfláció üteme számottevőnek mondható. Az előrejelzések 3.2 és 3.7% között szóródtak. Az inflációs adat kiemelten fontos orientáló szereppel bír a jövő hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban is.

A szakértők a dinamikus dezinfláció mögötti főbb tényezőként a tavaly májusi magas bázist emelik ki: akkor 7.6%-kal tetőzött a pénzromlási ütem trendje. Azt követően egyre dinamikusabb dezinflációs folyamat indult, mely idén februárban ért véget (3.2%). További fontos tényezők az idén májusi csökkenő ütemű pénzromlásnál az üzemanyagárak mérséklődése. A ruházati termékek várhatóan enyhén drágultak.

Több szakértő szerint is a legnagyobb kérdés az élelmiszerárak alakulása lesz, a tényadat (akár érdemben) felfelé, illetve lefelé is elmozdíthatja a teljes inflációs mutatót. Az elmúlt hónapokban az élelmiszerek szezonális áringadozása a vártnál rendre kisebb volt, mely az EU-csatlakozás árkiegyenlítő hatásával magyarázható.

A jelenleg 250 forint körül mozgó euróárfolyam, illetve a vártnak megfelelő infláció esetén (tovább csökkenő maginfláció) növekedhet a 25 bp-os (a piaci szereplők által várt) kamatcsökkentés valószínűsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35