Közel 2 éves mélypontra esett májusban az IFO-index! (2.)

Pénzcentrum
2005. május 25. 10:12

Az elemzői konszenzusban szereplő 93.5 ponttal szemben májusban 92.9 pontra esett a müncheni gazdaságkutató intézet által számított a német üzleti bizalmi index. Ez 2003. augusztusa óta a legalacsonyabb érték. Májusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiemelt figyelemmel kísért index.

A főindex visszaesése mögött a jövővel kapcsolatos fokozottabb aggodalmak húzódhatnak meg: az elkövetkezendő 6 hónapra vonatkozó várakozások indexe 92.3 pontra esett az áprilisi 93.6 pontról. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetmegítélés indexe 93.4-re emelkdett a megelőző havi 94.1 pontról

Az IFO elnökének, Hans-Werner Sinn-nek rövid közleménye szerint a májusi felmérés arra utal, hogy "a német gazdasági helyzetben az elkövetkezendő helyzetben nem lehet javulásra számítani." Fontos kiemelni, hogy a feldolgozóiparban bár a jelenlegi helyzet megítélésére vonatkozó index kissé emelkedett, de a várakozások indexének romlása túlkompenzálta azt, így a teljes feldolgozóipari index csökkentés mutatott. Szakmabeliek aggodalmukat fejezték ki a felmérés készítőinek az exportkilátásokról (szűkülő piacok).

Az index négy egymást követő hónapbeli csökkenése már egyértelműen a német gazdasági fellendülés megtörésére, illetve gazdasági lassulásra (visszaesésre) utal. Tegnap a ZEW kutatóintézet indexe erőteljes visszaesést mutatott. Az adatok a magyar gazdsági kilátásokat is fokozottan befolyásolják, elsősorban az exportlehetőségek beszűkülése szempontjából. Az euró-zóna, illetve Németország gyengélkedésének külső érvei - erős euró, illetve magas olajárak - kissé gyengültek májusban.

2005.05.24 12:01
Zuhanó ZEW-index

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?