3.9%-os infláció áprilisban - vártnál magasabb (3.)

Pénzcentrum
2005. május 11. 09:00

A várt 3.7%-os átlagos árnövekedés helyett 3.9%-kal drágultak az itthon kapható termékek áprilisban a KSH adatai szerint. 2005. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.8% volt. Idén az első négy hónapban átlagosan 3.7%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az árnövekedés gyorsulása mögött elsősorban a drágább élelmiszerek és az üzemanyag-áremelekedés állt. A ruházati cikkek drágulása az új kollekciók miatt várt szezonális esemény.


A tényadatok a várakozásoknál rosszabbak lettek, és akár az inflációs trend megfordulását is jelezhetik. A pénzromlási ütem márciusban 3.5%-os, februárban 3.2%-os volt. A következő hónapokban további érdemi emelekdésre feltehetően nem kell számítani az indexben, egy stagnáló, enyhén csökkenő szakasz következhet.

A mostani inflációs számok tükrében tovább csökkent annak valószínűsége, hogy a jegybank a közeljövőben újabb kamatvágás mellett döntsön. Az elemzők tegnap még 25 bp-os kamatvágást valószínűsítettek az inflációs számok tükrében a Monetáris Tanács május 23-i ülésére.

1 hónap alatt - 2005. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0.7%-kal emelkedtek, melyben meghatározó volt az idényáras élelmiszerek (5.7%) drágulása. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0.1%-kal emelkedtek. A ruházkodási cikkek körében az átlagost meghaladó áremelkedés (3.4%) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően. Az egyéb cikkek, üzemanyagok szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1.4%) drágultak, ezen belül a járműüzemanyag-árak 5.1%-kal emelkedtek, míg a virágok, dísznövények árai 11.7%-kal mérséklődtek. A háztartási energia, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A szolgáltatásokon belül a szerencsejátékok 6.1%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkeknél árcsökkenés volt megfigyelhető.


2005. áprilisban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz képest 0.2%, 2004. áprilishoz viszonyítva pedig 2.6% volt. A teljes árindex növekedésével szemben a maginflációs index márciushoz képest (2.8%) mérséklődött.


A fenti ábra a maginflációs index és a teljes index újabb elnyílását mutatja. Ennek oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban az árnövekedés gyorsulása mögött elsősorban az élelmiszerárak illetve az üzemanyagok árának dinamikus emelkedése állt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.7%, az előző év áprilishoz viszonyítva pedig 3.7% volt.

2005. áprilisban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.6%, az előző év áprilishoz viszonyítva pedig 4.1% volt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?