11 °C Budapest

3.9%-os infláció áprilisban - vártnál magasabb (3.)

Pénzcentrum
2005. május 11. 09:00

A várt 3.7%-os átlagos árnövekedés helyett 3.9%-kal drágultak az itthon kapható termékek áprilisban a KSH adatai szerint. 2005. áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.8% volt. Idén az első négy hónapban átlagosan 3.7%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az árnövekedés gyorsulása mögött elsősorban a drágább élelmiszerek és az üzemanyag-áremelekedés állt. A ruházati cikkek drágulása az új kollekciók miatt várt szezonális esemény.


A tényadatok a várakozásoknál rosszabbak lettek, és akár az inflációs trend megfordulását is jelezhetik. A pénzromlási ütem márciusban 3.5%-os, februárban 3.2%-os volt. A következő hónapokban további érdemi emelekdésre feltehetően nem kell számítani az indexben, egy stagnáló, enyhén csökkenő szakasz következhet.

A mostani inflációs számok tükrében tovább csökkent annak valószínűsége, hogy a jegybank a közeljövőben újabb kamatvágás mellett döntsön. Az elemzők tegnap még 25 bp-os kamatvágást valószínűsítettek az inflációs számok tükrében a Monetáris Tanács május 23-i ülésére.

1 hónap alatt - 2005. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0.7%-kal emelkedtek, melyben meghatározó volt az idényáras élelmiszerek (5.7%) drágulása. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0.1%-kal emelkedtek. A ruházkodási cikkek körében az átlagost meghaladó áremelkedés (3.4%) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően. Az egyéb cikkek, üzemanyagok szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1.4%) drágultak, ezen belül a járműüzemanyag-árak 5.1%-kal emelkedtek, míg a virágok, dísznövények árai 11.7%-kal mérséklődtek. A háztartási energia, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A szolgáltatásokon belül a szerencsejátékok 6.1%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkeknél árcsökkenés volt megfigyelhető.


2005. áprilisban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz képest 0.2%, 2004. áprilishoz viszonyítva pedig 2.6% volt. A teljes árindex növekedésével szemben a maginflációs index márciushoz képest (2.8%) mérséklődött.


A fenti ábra a maginflációs index és a teljes index újabb elnyílását mutatja. Ennek oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban az árnövekedés gyorsulása mögött elsősorban az élelmiszerárak illetve az üzemanyagok árának dinamikus emelkedése állt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.7%, az előző év áprilishoz viszonyítva pedig 3.7% volt.

2005. áprilisban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.6%, az előző év áprilishoz viszonyítva pedig 4.1% volt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm