Draskovicsot leváltották, Veres János az utód (3.)

Pénzcentrum
2005. április 18. 10:19

Igaznak bizonyultak a pletykák, miszerint Draskovics széke inog. Draskovics Tibort a mai bejelentések szerint leváltották, az új pénzügyminiszter Veres János (az MSZP volt elnökjelöltje). Veres neve már László Csaba leváltásakor is felmerült mint lehetséges utód, de akkor Medgyessy Péter Draskovicsot kérte fel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntése mögött képletesen feltehetően az adórendszerrel illetve az államháztartási reformmal kapcsolatos Draskovicstól eltérő elképzelések álltak. A miniszterelnök nem találta elég ambíciózusnak az eddigi lépéseket a szavak szintjén, de egy párthoz sokkal közelebb álló ember feltehetően már inkább a választásokra való "felkészülés"-t szolgálja majd. A negatív piaci reakcióban is ez tükröződhet.


Az elmúlt hetekben már a pénzügyminiszter leváltásáról cikkezett a Magyar Nemzet kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva. A kormányszóvivő egy hete az MTI-nek még azt állította, hogy a miniszter menesztéséről szóló pletykák egy mondata sem igaz, a kijelentés ugyanakkor feltehetően csak megnyugtató szándékú volt. Ismert volt már akkor is, hogy a Pénzügyminisztérium által prezentált adóreform javaslatok nem arattak osztatlan sikert, azt maga Gyurcsány Ferenc is kritikával illette.

A lehetséges utódok között akkor még felmerült Farkas Ádám (korábban az MNB ügyvezető igazgatója majd a CIB Bank vezérigazgatója) neve, azonban ő későbbi nyilatkozatában elhárította a posztot.

A korábbi pénzügyminiszter-csere (László Csaba- Draskovics Tibor) hivatalos indoka a költségvetési hiány tervezett mértékének túllépése volt. Draskovics sikeresen élte túl a miniszterelnök-váltást, akkori menesztésének híre alaptalannak bizonyult. Egy évvel a választások előtt azonban az adóreformmal kapcsolatos viták, az államháztartási reformmal kapcsolatos elképzelések Draskovicsot is kikezdték.

Draskovics nyilatkozataiban mindvégig igyekezett kiállni az egyensúlyőrző politika mellett, ugyanakkor ezt inkább a bevételi oldal alakítása jelentette, nem pedig a kiadási csökkentése. Sikeres reform pedig a kiadások lefaragása nélkül nehezen elképzelhető.

A választások előtt egy évvel egy pénzügyminiszter-csere nem éppen jó üzenet. Tudvalevő, hogy a nagyobbik kormánypárt népszerűségi mutatói a választók körében nem a legjobban állnak, vezető pozícióval a Fidesz bír. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök teoretikusan lépéseket sürgetett az adórendszer és az államháztartási reformok terén, ugyanakkor erősen sejthető, hogy ezek inkább egyfajta kampányfogást szolgálhatnak, érdemi lépések nem várhatók. A reformok többnyire kockázatosak és pénzbe kerülnek, melyet egy hátrányban levő kormányerő feltehetően kevésbé vállal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy MSZP-hez sokkal közelebb álló embernek a miniszteri posztra ültetésével feltehetően könnyebb lesz a választási felkészülés, az MSZP sikere szempontjából fontos területek könnyebben kaphatnak forrást a jövő évi költségvetésből is. A fiskális politika lazasága tehát nőhet, a választási költségvetések szempontjából a 2006 sem lesz majd kivétel.


Mint ismertes, Draskovics soha nem volt túlzottan népszerű politikus: a Szonda Ipsos felmérése szerint népszerűségi indexe 37 és 41 pont között mozgott, ami Bokros Lajost nem számítva a legalacsonyabbnak tekinthető az elmúlt években.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?