25 °C Budapest

Draskovicsot leváltották, Veres János az utód (3.)

Pénzcentrum
2005. április 18. 10:19

Igaznak bizonyultak a pletykák, miszerint Draskovics széke inog. Draskovics Tibort a mai bejelentések szerint leváltották, az új pénzügyminiszter Veres János (az MSZP volt elnökjelöltje). Veres neve már László Csaba leváltásakor is felmerült mint lehetséges utód, de akkor Medgyessy Péter Draskovicsot kérte fel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntése mögött képletesen feltehetően az adórendszerrel illetve az államháztartási reformmal kapcsolatos Draskovicstól eltérő elképzelések álltak. A miniszterelnök nem találta elég ambíciózusnak az eddigi lépéseket a szavak szintjén, de egy párthoz sokkal közelebb álló ember feltehetően már inkább a választásokra való "felkészülés"-t szolgálja majd. A negatív piaci reakcióban is ez tükröződhet.


Az elmúlt hetekben már a pénzügyminiszter leváltásáról cikkezett a Magyar Nemzet kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva. A kormányszóvivő egy hete az MTI-nek még azt állította, hogy a miniszter menesztéséről szóló pletykák egy mondata sem igaz, a kijelentés ugyanakkor feltehetően csak megnyugtató szándékú volt. Ismert volt már akkor is, hogy a Pénzügyminisztérium által prezentált adóreform javaslatok nem arattak osztatlan sikert, azt maga Gyurcsány Ferenc is kritikával illette.

A lehetséges utódok között akkor még felmerült Farkas Ádám (korábban az MNB ügyvezető igazgatója majd a CIB Bank vezérigazgatója) neve, azonban ő későbbi nyilatkozatában elhárította a posztot.

A korábbi pénzügyminiszter-csere (László Csaba- Draskovics Tibor) hivatalos indoka a költségvetési hiány tervezett mértékének túllépése volt. Draskovics sikeresen élte túl a miniszterelnök-váltást, akkori menesztésének híre alaptalannak bizonyult. Egy évvel a választások előtt azonban az adóreformmal kapcsolatos viták, az államháztartási reformmal kapcsolatos elképzelések Draskovicsot is kikezdték.

Draskovics nyilatkozataiban mindvégig igyekezett kiállni az egyensúlyőrző politika mellett, ugyanakkor ezt inkább a bevételi oldal alakítása jelentette, nem pedig a kiadási csökkentése. Sikeres reform pedig a kiadások lefaragása nélkül nehezen elképzelhető.

A választások előtt egy évvel egy pénzügyminiszter-csere nem éppen jó üzenet. Tudvalevő, hogy a nagyobbik kormánypárt népszerűségi mutatói a választók körében nem a legjobban állnak, vezető pozícióval a Fidesz bír. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök teoretikusan lépéseket sürgetett az adórendszer és az államháztartási reformok terén, ugyanakkor erősen sejthető, hogy ezek inkább egyfajta kampányfogást szolgálhatnak, érdemi lépések nem várhatók. A reformok többnyire kockázatosak és pénzbe kerülnek, melyet egy hátrányban levő kormányerő feltehetően kevésbé vállal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy MSZP-hez sokkal közelebb álló embernek a miniszteri posztra ültetésével feltehetően könnyebb lesz a választási felkészülés, az MSZP sikere szempontjából fontos területek könnyebben kaphatnak forrást a jövő évi költségvetésből is. A fiskális politika lazasága tehát nőhet, a választási költségvetések szempontjából a 2006 sem lesz majd kivétel.


Mint ismertes, Draskovics soha nem volt túlzottan népszerű politikus: a Szonda Ipsos felmérése szerint népszerűségi indexe 37 és 41 pont között mozgott, ami Bokros Lajost nem számítva a legalacsonyabbnak tekinthető az elmúlt években.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41