-2 °C Budapest

Draskovicsot leváltották, Veres János az utód (3.)

Pénzcentrum
2005. április 18. 10:19

Igaznak bizonyultak a pletykák, miszerint Draskovics széke inog. Draskovics Tibort a mai bejelentések szerint leváltották, az új pénzügyminiszter Veres János (az MSZP volt elnökjelöltje). Veres neve már László Csaba leváltásakor is felmerült mint lehetséges utód, de akkor Medgyessy Péter Draskovicsot kérte fel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntése mögött képletesen feltehetően az adórendszerrel illetve az államháztartási reformmal kapcsolatos Draskovicstól eltérő elképzelések álltak. A miniszterelnök nem találta elég ambíciózusnak az eddigi lépéseket a szavak szintjén, de egy párthoz sokkal közelebb álló ember feltehetően már inkább a választásokra való "felkészülés"-t szolgálja majd. A negatív piaci reakcióban is ez tükröződhet.


Az elmúlt hetekben már a pénzügyminiszter leváltásáról cikkezett a Magyar Nemzet kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva. A kormányszóvivő egy hete az MTI-nek még azt állította, hogy a miniszter menesztéséről szóló pletykák egy mondata sem igaz, a kijelentés ugyanakkor feltehetően csak megnyugtató szándékú volt. Ismert volt már akkor is, hogy a Pénzügyminisztérium által prezentált adóreform javaslatok nem arattak osztatlan sikert, azt maga Gyurcsány Ferenc is kritikával illette.

A lehetséges utódok között akkor még felmerült Farkas Ádám (korábban az MNB ügyvezető igazgatója majd a CIB Bank vezérigazgatója) neve, azonban ő későbbi nyilatkozatában elhárította a posztot.

A korábbi pénzügyminiszter-csere (László Csaba- Draskovics Tibor) hivatalos indoka a költségvetési hiány tervezett mértékének túllépése volt. Draskovics sikeresen élte túl a miniszterelnök-váltást, akkori menesztésének híre alaptalannak bizonyult. Egy évvel a választások előtt azonban az adóreformmal kapcsolatos viták, az államháztartási reformmal kapcsolatos elképzelések Draskovicsot is kikezdték.

Draskovics nyilatkozataiban mindvégig igyekezett kiállni az egyensúlyőrző politika mellett, ugyanakkor ezt inkább a bevételi oldal alakítása jelentette, nem pedig a kiadási csökkentése. Sikeres reform pedig a kiadások lefaragása nélkül nehezen elképzelhető.

A választások előtt egy évvel egy pénzügyminiszter-csere nem éppen jó üzenet. Tudvalevő, hogy a nagyobbik kormánypárt népszerűségi mutatói a választók körében nem a legjobban állnak, vezető pozícióval a Fidesz bír. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök teoretikusan lépéseket sürgetett az adórendszer és az államháztartási reformok terén, ugyanakkor erősen sejthető, hogy ezek inkább egyfajta kampányfogást szolgálhatnak, érdemi lépések nem várhatók. A reformok többnyire kockázatosak és pénzbe kerülnek, melyet egy hátrányban levő kormányerő feltehetően kevésbé vállal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egy MSZP-hez sokkal közelebb álló embernek a miniszteri posztra ültetésével feltehetően könnyebb lesz a választási felkészülés, az MSZP sikere szempontjából fontos területek könnyebben kaphatnak forrást a jövő évi költségvetésből is. A fiskális politika lazasága tehát nőhet, a választási költségvetések szempontjából a 2006 sem lesz majd kivétel.


Mint ismertes, Draskovics soha nem volt túlzottan népszerű politikus: a Szonda Ipsos felmérése szerint népszerűségi indexe 37 és 41 pont között mozgott, ami Bokros Lajost nem számítva a legalacsonyabbnak tekinthető az elmúlt években.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm