Idén is több ezer multik általi új munkahely - maradhatnak a munkaerő-piaci problémák

Pénzcentrum
2005. április 4. 08:49

A multinacionális vállalatok idén jelentős befektetéseket hajtanak majd végre a magyarországi autóalkatrész-, elektornikaialkatrész-, üveg és gyógyszeriparban, ezek mellett komoly beruházói érdeklődés tapasztalható a vegyiparban is - számolt be a Napi Gazdaság a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) kapott információkra hivatkozva. A várakozások szerint összesen több mint 12 ezer új munkahely jöhet létre ezen beruházások segítségével. A kedvező tőkebeáramlási kilátások (összeg) ellenére azonban arra lehet számítani, hogy a tőke jellemzően csak nehezen "kel át" a Duna vonalától keletebbre eső területekre, ami a továbbra is a meglévő foglalkoztatottsági különbségek fennmaradását jelentheti.

A GKM várakozásai szerint a feldolgozóipari befektetések mellett több új regionális szolgáltatóközpont betelepülése is várható idén. A minisztérium jelzése szerint ezen beruházások közül több már is elindult. A GKM jelenleg 12 nagyvállalattal tárgyal: a leendő betelepülők többsége feldolgozóipari cég.

A külföldi befektetések kedvelt célpontja idén is az egyik legfejlettebb része, a közép-dunántúli régió (azon belül is Komárom-Esztergom megye) lesz, de egyre több beruházás érkezik az észak-magyarországi régióba is. Jellemző marad azonban a korábbi évek gyakorlata: a befektetők inkább a fejlettebb nyugati országrészt választják székhelyül a kedvezőbb (rövidebb) logisztikai útvonal, az infrastrukturális adottságok előnye miatt. A Dunántúlon azonban már huzamosabb ideje vannak olyan térségek, amelyekben már most sincs szabad, a beruházások igényeit kielégítő képzettségű munkaerő (pl. Nokia, Suzuki, amely gyárak Szlovákiából szállítanak több száz munkavállalót).

Szakértők szerint annak ellenére, hogy a dunántúli részen újabb jelentős munkaerőt vonzó beruházások jelennek majd meg, mégsem fog érdemben változni a munkanélküliségi ráta, mivel sok szakmunkás, illetve képzettség nélküli nem keres munkát (tartósan munkanélküli), vagy nem pályázik ezekre, mivel eleve alacsony eséllyel rendelkezne a meghirdetésre kerülő állásokra.

Az sem jelent jól működő rendszert, hogy a dunántúli állásokra a keleti országrészből jelentkeznének. Akadályként jelenik meg ugyanis a magyar lakosság alacsony mobilitása. A lakóhely megváltoztatása nem könnyű az ingatlanpiaci értékesítési, illetve a közlekedési nehézségek (esetleg dolgozók szállítása) miatt sem. Így valószínűleg folytatódhat az a tendencia. Hogy a Nyugat-Magyarországra települő vállalatok egyre nagyobb számban foglalkoztatnak majd - elsősorban szlovák - külföldi munkavállalókat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM