Idén is több ezer multik általi új munkahely - maradhatnak a munkaerő-piaci problémák

Pénzcentrum
2005. április 4. 08:49

A multinacionális vállalatok idén jelentős befektetéseket hajtanak majd végre a magyarországi autóalkatrész-, elektornikaialkatrész-, üveg és gyógyszeriparban, ezek mellett komoly beruházói érdeklődés tapasztalható a vegyiparban is - számolt be a Napi Gazdaság a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) kapott információkra hivatkozva. A várakozások szerint összesen több mint 12 ezer új munkahely jöhet létre ezen beruházások segítségével. A kedvező tőkebeáramlási kilátások (összeg) ellenére azonban arra lehet számítani, hogy a tőke jellemzően csak nehezen "kel át" a Duna vonalától keletebbre eső területekre, ami a továbbra is a meglévő foglalkoztatottsági különbségek fennmaradását jelentheti.

A GKM várakozásai szerint a feldolgozóipari befektetések mellett több új regionális szolgáltatóközpont betelepülése is várható idén. A minisztérium jelzése szerint ezen beruházások közül több már is elindult. A GKM jelenleg 12 nagyvállalattal tárgyal: a leendő betelepülők többsége feldolgozóipari cég.

A külföldi befektetések kedvelt célpontja idén is az egyik legfejlettebb része, a közép-dunántúli régió (azon belül is Komárom-Esztergom megye) lesz, de egyre több beruházás érkezik az észak-magyarországi régióba is. Jellemző marad azonban a korábbi évek gyakorlata: a befektetők inkább a fejlettebb nyugati országrészt választják székhelyül a kedvezőbb (rövidebb) logisztikai útvonal, az infrastrukturális adottságok előnye miatt. A Dunántúlon azonban már huzamosabb ideje vannak olyan térségek, amelyekben már most sincs szabad, a beruházások igényeit kielégítő képzettségű munkaerő (pl. Nokia, Suzuki, amely gyárak Szlovákiából szállítanak több száz munkavállalót).

Szakértők szerint annak ellenére, hogy a dunántúli részen újabb jelentős munkaerőt vonzó beruházások jelennek majd meg, mégsem fog érdemben változni a munkanélküliségi ráta, mivel sok szakmunkás, illetve képzettség nélküli nem keres munkát (tartósan munkanélküli), vagy nem pályázik ezekre, mivel eleve alacsony eséllyel rendelkezne a meghirdetésre kerülő állásokra.

Az sem jelent jól működő rendszert, hogy a dunántúli állásokra a keleti országrészből jelentkeznének. Akadályként jelenik meg ugyanis a magyar lakosság alacsony mobilitása. A lakóhely megváltoztatása nem könnyű az ingatlanpiaci értékesítési, illetve a közlekedési nehézségek (esetleg dolgozók szállítása) miatt sem. Így valószínűleg folytatódhat az a tendencia. Hogy a Nyugat-Magyarországra települő vállalatok egyre nagyobb számban foglalkoztatnak majd - elsősorban szlovák - külföldi munkavállalókat.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?