24 °C Budapest

Idén is több ezer multik általi új munkahely - maradhatnak a munkaerő-piaci problémák

Pénzcentrum
2005. április 4. 08:49

A multinacionális vállalatok idén jelentős befektetéseket hajtanak majd végre a magyarországi autóalkatrész-, elektornikaialkatrész-, üveg és gyógyszeriparban, ezek mellett komoly beruházói érdeklődés tapasztalható a vegyiparban is - számolt be a Napi Gazdaság a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM) kapott információkra hivatkozva. A várakozások szerint összesen több mint 12 ezer új munkahely jöhet létre ezen beruházások segítségével. A kedvező tőkebeáramlási kilátások (összeg) ellenére azonban arra lehet számítani, hogy a tőke jellemzően csak nehezen "kel át" a Duna vonalától keletebbre eső területekre, ami a továbbra is a meglévő foglalkoztatottsági különbségek fennmaradását jelentheti.

A GKM várakozásai szerint a feldolgozóipari befektetések mellett több új regionális szolgáltatóközpont betelepülése is várható idén. A minisztérium jelzése szerint ezen beruházások közül több már is elindult. A GKM jelenleg 12 nagyvállalattal tárgyal: a leendő betelepülők többsége feldolgozóipari cég.

A külföldi befektetések kedvelt célpontja idén is az egyik legfejlettebb része, a közép-dunántúli régió (azon belül is Komárom-Esztergom megye) lesz, de egyre több beruházás érkezik az észak-magyarországi régióba is. Jellemző marad azonban a korábbi évek gyakorlata: a befektetők inkább a fejlettebb nyugati országrészt választják székhelyül a kedvezőbb (rövidebb) logisztikai útvonal, az infrastrukturális adottságok előnye miatt. A Dunántúlon azonban már huzamosabb ideje vannak olyan térségek, amelyekben már most sincs szabad, a beruházások igényeit kielégítő képzettségű munkaerő (pl. Nokia, Suzuki, amely gyárak Szlovákiából szállítanak több száz munkavállalót).

Szakértők szerint annak ellenére, hogy a dunántúli részen újabb jelentős munkaerőt vonzó beruházások jelennek majd meg, mégsem fog érdemben változni a munkanélküliségi ráta, mivel sok szakmunkás, illetve képzettség nélküli nem keres munkát (tartósan munkanélküli), vagy nem pályázik ezekre, mivel eleve alacsony eséllyel rendelkezne a meghirdetésre kerülő állásokra.

Az sem jelent jól működő rendszert, hogy a dunántúli állásokra a keleti országrészből jelentkeznének. Akadályként jelenik meg ugyanis a magyar lakosság alacsony mobilitása. A lakóhely megváltoztatása nem könnyű az ingatlanpiaci értékesítési, illetve a közlekedési nehézségek (esetleg dolgozók szállítása) miatt sem. Így valószínűleg folytatódhat az a tendencia. Hogy a Nyugat-Magyarországra települő vállalatok egyre nagyobb számban foglalkoztatnak majd - elsősorban szlovák - külföldi munkavállalókat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15