25 °C Budapest

Csökkenő ütemű visszaesés a feldolgozóiparban - korrigált a BMI

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:02

A történetének legnagyobb visszaesését jelentő februári adat után (januári 48.2-ről 43.6-ra) márciusban 5 százalékponttal nőtt a Beszerzési Menedzser Index értéke - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) üzleti jelentéséből. Az index 50 pont felett a feldolgozóipar bővülését, míg az alatt annak zsugorodását jelzi, így a márciusi érték továbbra is kedvezőtlen tendenciára vall. Az 5 százalékpontos emelkedés azonban a feldolgozóipar fejlődésének megindulását vetítheti előre a pesszimizmus uralkodása ellenére.

A feldolgozóipar átlagos teljesítménye az év eltelt első negyedévében (46.8) jelentős csökkenést mutat. A január-márciusi időszak átlagos indexértéke a felmérés történetének legnagyobb visszaesését jelzi. 2000 óta az első negyedéves átlagos teljesítményt jelző index értéke folyamatosan csökken, tavaly már visszaesést mutatott (49.4), ami az idei évben tovább erősödött.

Az idei év első negyedéve tehát jelentős hanyatlást mutatott a feldolgozóiparban, ennek ellenére a februárt követő kisebb csökkenés kedvező előjel lehet, és arra enged következtetni, hogy az év elejére jellemző szezonális hatás a vége felé közeledik. A márciusi tendenciát és az előző évi tapasztalatokat figyelembe véve a következő hónapra a feldolgozóipar fejlődésének megindulása várható.

2005.03.01 09:27
A felmérés történetének legnagyobb visszaesése a beszerzési menedzser indexben

A csökkenés enyhülése a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. Megindult a termelés növekedése (51.9) és kedvező, hogy előző havi értékéhez képest a legnagyobb növekedést a beszerzési mennyiség index (49.1) mutatja. A feldolgozóipari beszerzési árak (56.1) növekedése tovább mérséklődött, és az előző három év azonos időszakainak átlagos áremelkedésénél (55,9) is kisebb ütemben nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szállítási átfutási idő index (49.1) kedvezőtlenül változott. Míg az előző hónapra a kiszállítások gyorsulása volt jellemző, addig márciusban lassulást mérte a társaság. Lassult a feldolgozóipari foglalkoztatottak (45.4) létszámcsökkenése februárhoz viszonyítva. A csökkenés azonban továbbra is nagyobb, mint egy évvel korábban (48.8).

A feldolgozóipari ágazatok közül az élelmiszeripar növekedése a legdinamikusabb, az ország régióit tekintve pedig a Központi-körzet mutatója jelzi a legnagyobb növekedést.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem