1 °C Budapest

Csökkenő ütemű visszaesés a feldolgozóiparban - korrigált a BMI

Pénzcentrum
2005. április 1. 09:02

A történetének legnagyobb visszaesését jelentő februári adat után (januári 48.2-ről 43.6-ra) márciusban 5 százalékponttal nőtt a Beszerzési Menedzser Index értéke - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) üzleti jelentéséből. Az index 50 pont felett a feldolgozóipar bővülését, míg az alatt annak zsugorodását jelzi, így a márciusi érték továbbra is kedvezőtlen tendenciára vall. Az 5 százalékpontos emelkedés azonban a feldolgozóipar fejlődésének megindulását vetítheti előre a pesszimizmus uralkodása ellenére.

A feldolgozóipar átlagos teljesítménye az év eltelt első negyedévében (46.8) jelentős csökkenést mutat. A január-márciusi időszak átlagos indexértéke a felmérés történetének legnagyobb visszaesését jelzi. 2000 óta az első negyedéves átlagos teljesítményt jelző index értéke folyamatosan csökken, tavaly már visszaesést mutatott (49.4), ami az idei évben tovább erősödött.

Az idei év első negyedéve tehát jelentős hanyatlást mutatott a feldolgozóiparban, ennek ellenére a februárt követő kisebb csökkenés kedvező előjel lehet, és arra enged következtetni, hogy az év elejére jellemző szezonális hatás a vége felé közeledik. A márciusi tendenciát és az előző évi tapasztalatokat figyelembe véve a következő hónapra a feldolgozóipar fejlődésének megindulása várható.

2005.03.01 09:27
A felmérés történetének legnagyobb visszaesése a beszerzési menedzser indexben

A csökkenés enyhülése a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. Megindult a termelés növekedése (51.9) és kedvező, hogy előző havi értékéhez képest a legnagyobb növekedést a beszerzési mennyiség index (49.1) mutatja. A feldolgozóipari beszerzési árak (56.1) növekedése tovább mérséklődött, és az előző három év azonos időszakainak átlagos áremelkedésénél (55,9) is kisebb ütemben nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szállítási átfutási idő index (49.1) kedvezőtlenül változott. Míg az előző hónapra a kiszállítások gyorsulása volt jellemző, addig márciusban lassulást mérte a társaság. Lassult a feldolgozóipari foglalkoztatottak (45.4) létszámcsökkenése februárhoz viszonyítva. A csökkenés azonban továbbra is nagyobb, mint egy évvel korábban (48.8).

A feldolgozóipari ágazatok közül az élelmiszeripar növekedése a legdinamikusabb, az ország régióit tekintve pedig a Központi-körzet mutatója jelzi a legnagyobb növekedést.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?