11 °C Budapest

IMF: reformok kellenek, erősíteni kell a fiskális fegyelmet

Pénzcentrum
2005. március 18. 11:16

Március első felében Budapesten járt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, és tárgyalásokat folytott a gazdaságpolitika vezetőivel, szakértőivel. Az IMF továbbra is jelentős hangsúlyt helyez a gazdasági reformok szükségességére. A Valutaalap szerint a költségvetési szféra továbbra is túlsúlyos, az ikerdeficit probléma nyilvánvaló, a relatív versenyképesség kérdése az egyik legnagyobb kihívás. A küldöttség egy rövid összefoglaló anyagot tett közzé az IMF honlapján, ezen túl a hvg.hu interjút készített Ashoka Modyval, az IMF európai osztálya helyettes igazgatójával.

Új szakaszban a magyar gazdaság

A Valutaalap helyettes igazgatója szerint a magyar gazdaság egy új, döntő szakaszba lépett, ismét időszerűvé vált a gazdasági növekedés felgyorsítása. Mody úgy véli, hogy legalább 3-4 százalékos, de talán még gyorsabb gazdasági reálnövekedés kell ahhoz, hogy csökkenjék a munkanélküliség és enyhüljön a szociális feszültség.

A Valutaalap határozott véleménye, hogy előtérbe kellene helyezni a fiskális fegyelem erősítését. Bár a deficit mérséklődik, bizonyos fékek kerültek beépítésre (taratlékok, maradványok zárolása, plafonok) a hiány elszaladásának megakadályozására, a korábbi időszakok rossz példával szolgálnak. A deficitcélok folyamatos felfelé módosítgatása nem helyes. A magyar költségvetési előirányzatok az elmúlt években sorra nem teljesültek, a gazdaságot rendkívül sebezhetővé teszi az ikerdeficit. Ha ez így marad, veszélybe kerülnek a növekedési célok, és nem teljesül az euró 2010-ben tervezett bevezetése sem, azaz zátonyra futhat a konvergencia program - nyilatkozta Mody.

Adóreform, de körültekintően...

A gazdasági növekedés gyorsítását az IMF inkább kínálat oldali ösztönzőkkel képzeli, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindent összefüggéseiben kell vizsgálni. Hosszabb távon az adók mérséklése valóban élénkítően hat a gazdaságra, lökést ad a beruházásoknak, de pillanatnyilag Magyarország ezt nem tudja kivárni. Az adócsökkentések feltehetően azonnali problémákat okoznának a bevételi oldalon. Aszéleskörű adóreform bevezetésének feltétele, hogy a költségvetési kiadások megnyirbálása egyben szerkezeti javulást is hozzon. Máskülönben az adóreform keretében a rendszert korszerűbbé lehet tenni, átláthatóbbá és egyszerűbbé, de nem ajánlanám az állami bevételek leapasztását ebből a forrásból- mondta Mody.

A költségvetés tervezésénél magasabb inflációt használtak mint ami várható, így jó esély van arra, hogy a tervezett ÁFA bevételek például nem teljesülnek. A lakástámogatási rendszer átalakítása helyes, mert mérsékli az állami kiadásokat, emellett a lakosság megtakarítási hajlandóságát is növeli. Az állami vállalatokat kisebb mértékben kell támogatni, be kell fejezni a privatizációt. Az állami szerepvállalás korlátozásával, a kiadások lefaragásával párhuzamosan lehetőség nyílna egy komoly adóreformra (szélesebb adóalap kisebb kulcsokkal) a fiskális célok veszélyeztetése nélkül.

PPP: nem csodaszer

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az IMF PPP projektekre nem tekint pozitívan. Ezek az állam számára elnyújtott kötelezettségvállalások. Mivel a privát szektor forrásbevonása drágább és a pénz időértékével is számolni kell, ezért ezek a formák drágábbak is lehetnek a korábbi módszereknél.

Monetáris politika: "tisztább" célok

Az IMF úgy véli, hogy amonetáris politika ma már meglehetősen alárendelt szerepet játszik a fiskális politikához képest. A dezinfláció elég sikeres volt az elmúlt időszakban, a jegybank kommunikációs politikája ugyanakkor tartalmazott hibákat. A Valutaalap szerencsésnek tartaná, ha a jegybank nem csak a decemberi inflációt targetálná, hanem hosszabb időszakon keresztül (8 negyedév) fogalmazna meg inflációs célt. Ez lehetne pl. 3%. Egy ilyen változás a módszerben a monetáris politikát jobban előrejelezhetővé tenné, és hatásosabban befolyásolhatnák az inflációs várakozásokat.

Összességében folytatni kellene a költségvetési egyensúly javítását, és egy sor nehéz kérdésben - beleértve az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közszolgálat átalakítását, a társadalombiztosítás finanszírozását- megoldást kellene találni. A költségvetés finanszírozta jogosultságokat vissza kellene venni, a szociális juttatásoknál a rászorultsági elvet kellene jobban érvényesíteni. Az adóreform fontos kérdés, de ügyelni kell, hogy ez ne tegye tönkre a bevételi oldalt. A monetáris politika részéről tisztább célok kellenek, a fiskális politikának támogatni kell a pénzpolitikát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?