IMF: reformok kellenek, erősíteni kell a fiskális fegyelmet

Pénzcentrum
2005. március 18. 11:16

Március első felében Budapesten járt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, és tárgyalásokat folytott a gazdaságpolitika vezetőivel, szakértőivel. Az IMF továbbra is jelentős hangsúlyt helyez a gazdasági reformok szükségességére. A Valutaalap szerint a költségvetési szféra továbbra is túlsúlyos, az ikerdeficit probléma nyilvánvaló, a relatív versenyképesség kérdése az egyik legnagyobb kihívás. A küldöttség egy rövid összefoglaló anyagot tett közzé az IMF honlapján, ezen túl a hvg.hu interjút készített Ashoka Modyval, az IMF európai osztálya helyettes igazgatójával.

Új szakaszban a magyar gazdaság

A Valutaalap helyettes igazgatója szerint a magyar gazdaság egy új, döntő szakaszba lépett, ismét időszerűvé vált a gazdasági növekedés felgyorsítása. Mody úgy véli, hogy legalább 3-4 százalékos, de talán még gyorsabb gazdasági reálnövekedés kell ahhoz, hogy csökkenjék a munkanélküliség és enyhüljön a szociális feszültség.

A Valutaalap határozott véleménye, hogy előtérbe kellene helyezni a fiskális fegyelem erősítését. Bár a deficit mérséklődik, bizonyos fékek kerültek beépítésre (taratlékok, maradványok zárolása, plafonok) a hiány elszaladásának megakadályozására, a korábbi időszakok rossz példával szolgálnak. A deficitcélok folyamatos felfelé módosítgatása nem helyes. A magyar költségvetési előirányzatok az elmúlt években sorra nem teljesültek, a gazdaságot rendkívül sebezhetővé teszi az ikerdeficit. Ha ez így marad, veszélybe kerülnek a növekedési célok, és nem teljesül az euró 2010-ben tervezett bevezetése sem, azaz zátonyra futhat a konvergencia program - nyilatkozta Mody.

Adóreform, de körültekintően...

A gazdasági növekedés gyorsítását az IMF inkább kínálat oldali ösztönzőkkel képzeli, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindent összefüggéseiben kell vizsgálni. Hosszabb távon az adók mérséklése valóban élénkítően hat a gazdaságra, lökést ad a beruházásoknak, de pillanatnyilag Magyarország ezt nem tudja kivárni. Az adócsökkentések feltehetően azonnali problémákat okoznának a bevételi oldalon. Aszéleskörű adóreform bevezetésének feltétele, hogy a költségvetési kiadások megnyirbálása egyben szerkezeti javulást is hozzon. Máskülönben az adóreform keretében a rendszert korszerűbbé lehet tenni, átláthatóbbá és egyszerűbbé, de nem ajánlanám az állami bevételek leapasztását ebből a forrásból- mondta Mody.

A költségvetés tervezésénél magasabb inflációt használtak mint ami várható, így jó esély van arra, hogy a tervezett ÁFA bevételek például nem teljesülnek. A lakástámogatási rendszer átalakítása helyes, mert mérsékli az állami kiadásokat, emellett a lakosság megtakarítási hajlandóságát is növeli. Az állami vállalatokat kisebb mértékben kell támogatni, be kell fejezni a privatizációt. Az állami szerepvállalás korlátozásával, a kiadások lefaragásával párhuzamosan lehetőség nyílna egy komoly adóreformra (szélesebb adóalap kisebb kulcsokkal) a fiskális célok veszélyeztetése nélkül.

PPP: nem csodaszer

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az IMF PPP projektekre nem tekint pozitívan. Ezek az állam számára elnyújtott kötelezettségvállalások. Mivel a privát szektor forrásbevonása drágább és a pénz időértékével is számolni kell, ezért ezek a formák drágábbak is lehetnek a korábbi módszereknél.

Monetáris politika: "tisztább" célok

Az IMF úgy véli, hogy amonetáris politika ma már meglehetősen alárendelt szerepet játszik a fiskális politikához képest. A dezinfláció elég sikeres volt az elmúlt időszakban, a jegybank kommunikációs politikája ugyanakkor tartalmazott hibákat. A Valutaalap szerencsésnek tartaná, ha a jegybank nem csak a decemberi inflációt targetálná, hanem hosszabb időszakon keresztül (8 negyedév) fogalmazna meg inflációs célt. Ez lehetne pl. 3%. Egy ilyen változás a módszerben a monetáris politikát jobban előrejelezhetővé tenné, és hatásosabban befolyásolhatnák az inflációs várakozásokat.

Összességében folytatni kellene a költségvetési egyensúly javítását, és egy sor nehéz kérdésben - beleértve az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közszolgálat átalakítását, a társadalombiztosítás finanszírozását- megoldást kellene találni. A költségvetés finanszírozta jogosultságokat vissza kellene venni, a szociális juttatásoknál a rászorultsági elvet kellene jobban érvényesíteni. Az adóreform fontos kérdés, de ügyelni kell, hogy ez ne tegye tönkre a bevételi oldalt. A monetáris politika részéről tisztább célok kellenek, a fiskális politikának támogatni kell a pénzpolitikát.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem