IMF: reformok kellenek, erősíteni kell a fiskális fegyelmet

Pénzcentrum
2005. március 18. 11:16

Március első felében Budapesten járt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, és tárgyalásokat folytott a gazdaságpolitika vezetőivel, szakértőivel. Az IMF továbbra is jelentős hangsúlyt helyez a gazdasági reformok szükségességére. A Valutaalap szerint a költségvetési szféra továbbra is túlsúlyos, az ikerdeficit probléma nyilvánvaló, a relatív versenyképesség kérdése az egyik legnagyobb kihívás. A küldöttség egy rövid összefoglaló anyagot tett közzé az IMF honlapján, ezen túl a hvg.hu interjút készített Ashoka Modyval, az IMF európai osztálya helyettes igazgatójával.

Új szakaszban a magyar gazdaság

A Valutaalap helyettes igazgatója szerint a magyar gazdaság egy új, döntő szakaszba lépett, ismét időszerűvé vált a gazdasági növekedés felgyorsítása. Mody úgy véli, hogy legalább 3-4 százalékos, de talán még gyorsabb gazdasági reálnövekedés kell ahhoz, hogy csökkenjék a munkanélküliség és enyhüljön a szociális feszültség.

A Valutaalap határozott véleménye, hogy előtérbe kellene helyezni a fiskális fegyelem erősítését. Bár a deficit mérséklődik, bizonyos fékek kerültek beépítésre (taratlékok, maradványok zárolása, plafonok) a hiány elszaladásának megakadályozására, a korábbi időszakok rossz példával szolgálnak. A deficitcélok folyamatos felfelé módosítgatása nem helyes. A magyar költségvetési előirányzatok az elmúlt években sorra nem teljesültek, a gazdaságot rendkívül sebezhetővé teszi az ikerdeficit. Ha ez így marad, veszélybe kerülnek a növekedési célok, és nem teljesül az euró 2010-ben tervezett bevezetése sem, azaz zátonyra futhat a konvergencia program - nyilatkozta Mody.

Adóreform, de körültekintően...

A gazdasági növekedés gyorsítását az IMF inkább kínálat oldali ösztönzőkkel képzeli, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mindent összefüggéseiben kell vizsgálni. Hosszabb távon az adók mérséklése valóban élénkítően hat a gazdaságra, lökést ad a beruházásoknak, de pillanatnyilag Magyarország ezt nem tudja kivárni. Az adócsökkentések feltehetően azonnali problémákat okoznának a bevételi oldalon. Aszéleskörű adóreform bevezetésének feltétele, hogy a költségvetési kiadások megnyirbálása egyben szerkezeti javulást is hozzon. Máskülönben az adóreform keretében a rendszert korszerűbbé lehet tenni, átláthatóbbá és egyszerűbbé, de nem ajánlanám az állami bevételek leapasztását ebből a forrásból- mondta Mody.

A költségvetés tervezésénél magasabb inflációt használtak mint ami várható, így jó esély van arra, hogy a tervezett ÁFA bevételek például nem teljesülnek. A lakástámogatási rendszer átalakítása helyes, mert mérsékli az állami kiadásokat, emellett a lakosság megtakarítási hajlandóságát is növeli. Az állami vállalatokat kisebb mértékben kell támogatni, be kell fejezni a privatizációt. Az állami szerepvállalás korlátozásával, a kiadások lefaragásával párhuzamosan lehetőség nyílna egy komoly adóreformra (szélesebb adóalap kisebb kulcsokkal) a fiskális célok veszélyeztetése nélkül.

PPP: nem csodaszer

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az IMF PPP projektekre nem tekint pozitívan. Ezek az állam számára elnyújtott kötelezettségvállalások. Mivel a privát szektor forrásbevonása drágább és a pénz időértékével is számolni kell, ezért ezek a formák drágábbak is lehetnek a korábbi módszereknél.

Monetáris politika: "tisztább" célok

Az IMF úgy véli, hogy amonetáris politika ma már meglehetősen alárendelt szerepet játszik a fiskális politikához képest. A dezinfláció elég sikeres volt az elmúlt időszakban, a jegybank kommunikációs politikája ugyanakkor tartalmazott hibákat. A Valutaalap szerencsésnek tartaná, ha a jegybank nem csak a decemberi inflációt targetálná, hanem hosszabb időszakon keresztül (8 negyedév) fogalmazna meg inflációs célt. Ez lehetne pl. 3%. Egy ilyen változás a módszerben a monetáris politikát jobban előrejelezhetővé tenné, és hatásosabban befolyásolhatnák az inflációs várakozásokat.

Összességében folytatni kellene a költségvetési egyensúly javítását, és egy sor nehéz kérdésben - beleértve az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közszolgálat átalakítását, a társadalombiztosítás finanszírozását- megoldást kellene találni. A költségvetés finanszírozta jogosultságokat vissza kellene venni, a szociális juttatásoknál a rászorultsági elvet kellene jobban érvényesíteni. Az adóreform fontos kérdés, de ügyelni kell, hogy ez ne tegye tönkre a bevételi oldalt. A monetáris politika részéről tisztább célok kellenek, a fiskális politikának támogatni kell a pénzpolitikát.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17