21 °C Budapest

Csökkenő, 3.85 mrd eurós külker deficit 2004-ben - dinamikus forgalomnövekedés

Pénzcentrum
2005. március 4. 09:01

2004-ben a külkereskedelmi forgalom nagyobb mértékben bővült, mint a megelőző években: a kivitel volumene előzetes adatok szerint 17, a behozatalé 14%-kal haladta meg a 2003. évi szintet - közölte a KSH. A deficit 3.85 mrd eurót tett ki, ami 320 millió euróval kisebb a 2003-as értéknél.


Az export volumenének növekedése 2004 valamennyi negyedévében meghaladta az importét. A kivitelben legnagyobb súllyal rendelkező gépek és gépi berendezések exportnövekedése - a feldolgozóipari ágazatok ipari export értékesítésének jelentős bővülése miatt - meghatározta a teljes kivitel dinamizmusát. A behozatal növekedését az importigényes termelés felfutása, valamint az Európai Unióba történő belépés által előidézett hatások befolyásolták.

A kivitel volumennövekedése az I. és II. negyedévben egyaránt 20%-ot tett ki, míg a második félévben szerényebb, de még mindig 10%-ot meghaladó mértékű volt. A növekedési ütem mérséklődése a nyugat-európai konjunktúra alakulásával, valamint a viszonylag magas bázissal függ össze.

Az import értékének éven belüli alakulását és relációs szerkezetét jelentősen befolyásolta az adminisztratív (kereskedelempolitikai) szabályozásoknak a csatlakozás miatti változása. A külkereskedelmi mérleg a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapokban jelentősen romlott, amely nagyrészt a taktikai célú vásárlásokkal magyarázható. Ezt követően viszont - szeptember kivételével - valamennyi hónapban kisebb hiány keletkezett, mint 2003 azonos hónapjaiban. 2004-ben az egyenleg az Európai Unióval folytatott kereskedelemben lényegesen kedvezőbben, az unión kívüli viszonylatban viszont kedvezőtlenebbül alakult az egy évvel korábbihoz képest.

A mérleg relációs szerkezetében bekövetkezett változásban meghatározó tényező volt, hogy míg 2003-ban az ázsiai származású áruk jelentős része az Unió tagállamaiból, mint feladó országokból érkezett Magyarországra, addig 2004-ben ezek a termékek már uniós tagállam közbeiktatása nélkül, közvetlenül az ázsiai partnerországokból kerültek feladásra.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 6%-kal nőtt egy év alatt. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 30, a behozatalé pedig 37%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke igen jelentősen, 64%-kal nőtt 2003-hoz képest.

2004-ben az importfedezettségi mutató (az export értéke az importéhoz viszonyítva) 92%-ot tett ki, amely 1992 óta a legmagasabb arány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint a főbb devizákhoz viszonyítva éves szinten 2%-kal felértékelődött, amelyen belül a január-májusi időszak átlagát tekintve mintegy 3%-os leértékelődés, az ezt követő hónapokban viszont jelentős, átlagosan 5%-os felértékelődés volt.

A külkereskedelmi forgalom forintárszínvonala 1-1.5% kal mérséklődött, a cserearány megközelítőleg 1%-kal romlott. Az export árszintjének másfél százalékos csökkenésén belül a gépek és szállítóeszközök árszínvonala 4%-kal mérséklődött, míg a többi árufőcsoport árszintje növekedett. Az 1%-kal alacsonyabb forint-árszínvonalú importon belül is csak a gépek és szállítóeszközök kereskedelmére számított árindexek csökkentek. Az energiahordozók összességében 7%-kal magasabb árszintjén belül a kőolaj és kőolajtermékek árszínvonala jelentősen emelkedett, míg a földgáz átlagára nem változott.

A kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal nőtt 2003-hoz képest. A több mint 2100 milliárd forintért kivitt híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek folyó áron számított exportja 28%-kal lett magasabb. A növekedés kiemelkedő tényezője volt a mobiltelefon-export alakulása, mely termékből több mint 40%-kal nagyobb értékű forgalmat bonyolítottunk le. A mobiltelefon-kivitel különösen az év utolsó harmadában ugrott meg, s a forgalma éves szinten a teljes export több mint 10%-át jelentette.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 20%-kal emelkedett. A számítógép-alkatrészeket jelentős értékben tartalmazó, a gépimport harmadát jelentő villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke közel negyedével nőtt. A több mint 1000 milliárd forint értékben behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forgalma 37, a hasonló nagyságrendben importált közúti járművek forgalma pedig 14%-kal bővült. Ez utóbbi árucsoport forgalmából mintegy 50%-ban részesedő személygépkocsik importja 28%-kal növekedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem