Csökkenő, 3.85 mrd eurós külker deficit 2004-ben - dinamikus forgalomnövekedés

Pénzcentrum
2005. március 4. 09:01

2004-ben a külkereskedelmi forgalom nagyobb mértékben bővült, mint a megelőző években: a kivitel volumene előzetes adatok szerint 17, a behozatalé 14%-kal haladta meg a 2003. évi szintet - közölte a KSH. A deficit 3.85 mrd eurót tett ki, ami 320 millió euróval kisebb a 2003-as értéknél.


Az export volumenének növekedése 2004 valamennyi negyedévében meghaladta az importét. A kivitelben legnagyobb súllyal rendelkező gépek és gépi berendezések exportnövekedése - a feldolgozóipari ágazatok ipari export értékesítésének jelentős bővülése miatt - meghatározta a teljes kivitel dinamizmusát. A behozatal növekedését az importigényes termelés felfutása, valamint az Európai Unióba történő belépés által előidézett hatások befolyásolták.

A kivitel volumennövekedése az I. és II. negyedévben egyaránt 20%-ot tett ki, míg a második félévben szerényebb, de még mindig 10%-ot meghaladó mértékű volt. A növekedési ütem mérséklődése a nyugat-európai konjunktúra alakulásával, valamint a viszonylag magas bázissal függ össze.

Az import értékének éven belüli alakulását és relációs szerkezetét jelentősen befolyásolta az adminisztratív (kereskedelempolitikai) szabályozásoknak a csatlakozás miatti változása. A külkereskedelmi mérleg a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapokban jelentősen romlott, amely nagyrészt a taktikai célú vásárlásokkal magyarázható. Ezt követően viszont - szeptember kivételével - valamennyi hónapban kisebb hiány keletkezett, mint 2003 azonos hónapjaiban. 2004-ben az egyenleg az Európai Unióval folytatott kereskedelemben lényegesen kedvezőbben, az unión kívüli viszonylatban viszont kedvezőtlenebbül alakult az egy évvel korábbihoz képest.

A mérleg relációs szerkezetében bekövetkezett változásban meghatározó tényező volt, hogy míg 2003-ban az ázsiai származású áruk jelentős része az Unió tagállamaiból, mint feladó országokból érkezett Magyarországra, addig 2004-ben ezek a termékek már uniós tagállam közbeiktatása nélkül, közvetlenül az ázsiai partnerországokból kerültek feladásra.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 6%-kal nőtt egy év alatt. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 30, a behozatalé pedig 37%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke igen jelentősen, 64%-kal nőtt 2003-hoz képest.

2004-ben az importfedezettségi mutató (az export értéke az importéhoz viszonyítva) 92%-ot tett ki, amely 1992 óta a legmagasabb arány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A forint a főbb devizákhoz viszonyítva éves szinten 2%-kal felértékelődött, amelyen belül a január-májusi időszak átlagát tekintve mintegy 3%-os leértékelődés, az ezt követő hónapokban viszont jelentős, átlagosan 5%-os felértékelődés volt.

A külkereskedelmi forgalom forintárszínvonala 1-1.5% kal mérséklődött, a cserearány megközelítőleg 1%-kal romlott. Az export árszintjének másfél százalékos csökkenésén belül a gépek és szállítóeszközök árszínvonala 4%-kal mérséklődött, míg a többi árufőcsoport árszintje növekedett. Az 1%-kal alacsonyabb forint-árszínvonalú importon belül is csak a gépek és szállítóeszközök kereskedelmére számított árindexek csökkentek. Az energiahordozók összességében 7%-kal magasabb árszintjén belül a kőolaj és kőolajtermékek árszínvonala jelentősen emelkedett, míg a földgáz átlagára nem változott.

A kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal nőtt 2003-hoz képest. A több mint 2100 milliárd forintért kivitt híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek folyó áron számított exportja 28%-kal lett magasabb. A növekedés kiemelkedő tényezője volt a mobiltelefon-export alakulása, mely termékből több mint 40%-kal nagyobb értékű forgalmat bonyolítottunk le. A mobiltelefon-kivitel különösen az év utolsó harmadában ugrott meg, s a forgalma éves szinten a teljes export több mint 10%-át jelentette.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 20%-kal emelkedett. A számítógép-alkatrészeket jelentős értékben tartalmazó, a gépimport harmadát jelentő villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke közel negyedével nőtt. A több mint 1000 milliárd forint értékben behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forgalma 37, a hasonló nagyságrendben importált közúti járművek forgalma pedig 14%-kal bővült. Ez utóbbi árucsoport forgalmából mintegy 50%-ban részesedő személygépkocsik importja 28%-kal növekedett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm