3 °C Budapest

Csökkenő, 3.85 mrd eurós külker deficit 2004-ben - dinamikus forgalomnövekedés

Pénzcentrum
2005. március 4. 09:01

2004-ben a külkereskedelmi forgalom nagyobb mértékben bővült, mint a megelőző években: a kivitel volumene előzetes adatok szerint 17, a behozatalé 14%-kal haladta meg a 2003. évi szintet - közölte a KSH. A deficit 3.85 mrd eurót tett ki, ami 320 millió euróval kisebb a 2003-as értéknél.


Az export volumenének növekedése 2004 valamennyi negyedévében meghaladta az importét. A kivitelben legnagyobb súllyal rendelkező gépek és gépi berendezések exportnövekedése - a feldolgozóipari ágazatok ipari export értékesítésének jelentős bővülése miatt - meghatározta a teljes kivitel dinamizmusát. A behozatal növekedését az importigényes termelés felfutása, valamint az Európai Unióba történő belépés által előidézett hatások befolyásolták.

A kivitel volumennövekedése az I. és II. negyedévben egyaránt 20%-ot tett ki, míg a második félévben szerényebb, de még mindig 10%-ot meghaladó mértékű volt. A növekedési ütem mérséklődése a nyugat-európai konjunktúra alakulásával, valamint a viszonylag magas bázissal függ össze.

Az import értékének éven belüli alakulását és relációs szerkezetét jelentősen befolyásolta az adminisztratív (kereskedelempolitikai) szabályozásoknak a csatlakozás miatti változása. A külkereskedelmi mérleg a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapokban jelentősen romlott, amely nagyrészt a taktikai célú vásárlásokkal magyarázható. Ezt követően viszont - szeptember kivételével - valamennyi hónapban kisebb hiány keletkezett, mint 2003 azonos hónapjaiban. 2004-ben az egyenleg az Európai Unióval folytatott kereskedelemben lényegesen kedvezőbben, az unión kívüli viszonylatban viszont kedvezőtlenebbül alakult az egy évvel korábbihoz képest.

A mérleg relációs szerkezetében bekövetkezett változásban meghatározó tényező volt, hogy míg 2003-ban az ázsiai származású áruk jelentős része az Unió tagállamaiból, mint feladó országokból érkezett Magyarországra, addig 2004-ben ezek a termékek már uniós tagállam közbeiktatása nélkül, közvetlenül az ázsiai partnerországokból kerültek feladásra.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 6%-kal nőtt egy év alatt. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 30, a behozatalé pedig 37%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke igen jelentősen, 64%-kal nőtt 2003-hoz képest.

2004-ben az importfedezettségi mutató (az export értéke az importéhoz viszonyítva) 92%-ot tett ki, amely 1992 óta a legmagasabb arány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forint a főbb devizákhoz viszonyítva éves szinten 2%-kal felértékelődött, amelyen belül a január-májusi időszak átlagát tekintve mintegy 3%-os leértékelődés, az ezt követő hónapokban viszont jelentős, átlagosan 5%-os felértékelődés volt.

A külkereskedelmi forgalom forintárszínvonala 1-1.5% kal mérséklődött, a cserearány megközelítőleg 1%-kal romlott. Az export árszintjének másfél százalékos csökkenésén belül a gépek és szállítóeszközök árszínvonala 4%-kal mérséklődött, míg a többi árufőcsoport árszintje növekedett. Az 1%-kal alacsonyabb forint-árszínvonalú importon belül is csak a gépek és szállítóeszközök kereskedelmére számított árindexek csökkentek. Az energiahordozók összességében 7%-kal magasabb árszintjén belül a kőolaj és kőolajtermékek árszínvonala jelentősen emelkedett, míg a földgáz átlagára nem változott.

A kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 22%-kal nőtt 2003-hoz képest. A több mint 2100 milliárd forintért kivitt híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek folyó áron számított exportja 28%-kal lett magasabb. A növekedés kiemelkedő tényezője volt a mobiltelefon-export alakulása, mely termékből több mint 40%-kal nagyobb értékű forgalmat bonyolítottunk le. A mobiltelefon-kivitel különösen az év utolsó harmadában ugrott meg, s a forgalma éves szinten a teljes export több mint 10%-át jelentette.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 20%-kal emelkedett. A számítógép-alkatrészeket jelentős értékben tartalmazó, a gépimport harmadát jelentő villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke közel negyedével nőtt. A több mint 1000 milliárd forint értékben behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forgalma 37, a hasonló nagyságrendben importált közúti járművek forgalma pedig 14%-kal bővült. Ez utóbbi árucsoport forgalmából mintegy 50%-ban részesedő személygépkocsik importja 28%-kal növekedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?