Ecostat: 4.5%-os éves átlagos infláció, 3.8-4.0%-os GDP-bővülés 2005-ben

Pénzcentrum
2005. február 21. 07:04

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb átfogó elemzése alapján 2005-ben folytatódik a költségvetés kiigazítása, a kormányzat eltökélt a költségvetés betartása mellett, ugyanakkor csak remélhető, hogy a választások közeledtével a fiskális szigor fellazulással nem kell számolni. Az Ecostat arra számít, hogy a kormány által idénre kitűzött 4.7%-os GDP-arányos deficitcél nem érhető el, a tavalyi 5.4%-os ESA-95 szerinti hiány után idén 5%-os deficittel számol. A kutatóintézet szerint a GDP idén a tavalyi 4% után idén 3.8-4%-kal bővülhet. A múlt héten közzétett vártnál kedvezőbb januári inflációs adat nyomán a szakértők az eddigi 4.8%-ról 4.5%-ra mérsékelték az idei éves átlagos inflációs prognózisukat. Az idei év végére az MNB irányadó kamatszintjét 7-8% közé várják a kutatók, az ország makro-pénzügyi egyensúlya az idén is csak lassú ütemben folytatódhat.

Az Ecostat 100 fontos makromutató alapján készített átfogó elemzése szerint az EU stabilizáló hatása elősegíti a külföldi tőkebefektetéseket, a beruházások és az EU támogatások révén pótlólagos fejlesztési forrásokhoz jut az ország. A jelentős EU-s támogatások forrásbővítő hatása 2005-ben már érzékelhető lesz.

A jelenleg ismert feltételek alapján a kutatók arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés üteme idén a 2004. évihez képest valamelyest mérséklődik, a GDP növekedése 3.8-4 százalék körüli lesz. A beruházási folyamat élénk marad, a vállalati szféra beruházásai dinamikusan nőnek, az állam infrastrukturális beruházásai a PPP programok indításával emelkedhetnek.

Az úthálózat bővül, és a vasút is a korábbinál gyorsabb ütemben korszerűsödik. A mezőgazdaság és a környezetvédelem időarányos támogatása is jelentős többletforrást jelent a fejlesztésben, hatása 2005-ben lesz érzékelhető. A projekt-támogatás keretében jelentős lehet a forrásbővülés. 2005-re a beruházások 7-8 százalékos növekedésével számol az Ecostat. A szolgáltatások körében lassú átrendeződés kezdődik, a kiskereskedelemi forgalom üteme veszít lendületéből, az üzleti szolgáltatások teljesítménye növekszik.

Az kutatóintézet szerint a nemzetgazdaság húzóágazata 2005-ben is az ipar és az építőipar lesz, a rendelések és a világgazdasági fellendülés hatására az első félévben magasak a külföldi igények növekedése a meghatározó. Az iparon belül a gépipari és a vegyipari ágazatok teljesítmény-növekménye marad a meghatározó, a kohászati termékek kereslete élénkül. A könnyűipari ágazatok hanyatlása legfeljebb mérsékelhető, az olcsó ázsiai termékek versenyét a hazai ipar csak ideig-óráig állja. Az élelmiszeripar veszít pozíciójából, az ágazat talpra állítására tett tétova kísérletek nem jártak érdemi eredménnyel. A működő-tőke látványos kivonulása az ágazatból mélyíti a válságot.

Az építőipar 2003 második félévében magára talált, a következő két évben az ágazat kiegyensúlyozott, mintegy 5-7 százalékos növekedést ért el. 2005-ben hasonló arányú növekedéssel számol az Ecostat. A mezőgazdaság teljesítménye a két rendkívül kedvezőtlen év után 2004-ben jelentősen javult, a többlet a növénytermesztésben keletkezett, az állattenyésztés hanyatlása mérséklődő ütemben folytatódik. A növénytermesztés gyors fejlődését az EU agrárrendtartás is segíti, az intervenciós és a földalapú támogatásokkal. A múlt évi kedvező eredmények megismétlésére nincs reális esély.

A szolgáltató ágazatok közül az informatika és a távközlés teljesítménye dinamikusan növekszik, a többi területen a fejlődés üteme mérsékelt lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Ecostat arra számít, hogy az ország pénzügyi egyensúlya 2005-ben is csak lassan javul. A folyó fizetési mérleg hiánya a költségvetési hiány mérséklésével párhuzamosan csökkenhet. A dinamikus áruexport csak a hiány növekedését lesz képes mérsékelni, a szolgáltatás-külkereskedelemben a legnagyobb tétel a turizmus, amelynek egyensúly javító hatása több év múlva lesz érzékelhető. A gazdasági szolgáltatások exportja ez évben sem fedezi az importot. A mérleghiányt érzékenyen érinti az adóssághoz kapcsolódó, kamatjellegű jövedelem-kivonás. A mezőgazdaság pozitív egyenlege nagyobb lehet a múlt évinél, a pozitív szaldó a valamelyest enyhítheti a külkereskedelem és a folyó fizetési mérleg magas deficitjét.

2004-ben a külső egyensúly mutatói jelentősen romlottak az előző évhez képest. A passzívum lényeges elemei az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, a magánszektor forrás-szükséglete, valamint az áru- és szolgáltatás külkereskedelem romló egyenlege. Az áruforgalom külső egyensúlyát gazdaságpolitikai eszközökkel nehéz helyreállítani. Magas az import-szükséglet, így a növekvő export fokozódó importot is indukál. A hiány szinten tartása lehet a reális cél. A magán szektor forrásbevonása növekedési szempontból egészséges folyamat, hiszen ezáltal a termelékenység is javul. 2005-ben a folyó mérleg hiánya ismét 7 milliárd euró körül alakulhat. A külső finanszírozási igényt az EU-s tőketranszferek csökkenthetik némileg 7 milliárd euró alá.

Az Ecotat a pénz- és tőkepiacon kiegyensúlyozott viszonyokkal számol. Az MNB és kormány 2006-ra közös inflációs célt tűzött ki, ennek mértéke 3.5 százalék, melynek teljesítése megalapozottnak látszik. A magas kamatok és a bizalom helyreállásának hatására a portfólió-befektetők fokozatosan visszatérnek. Az irányadó kamat az év végére 7-8 százalék közötti értékre mérséklődhet.

A lakossági jövedelmek növekedése élénkül. A bruttó átlagkereset 6-7 százalékkal, a nettó keresetek valamivel jobban emelkednek.A reálbérek ez évben legfeljebb 2-2.5 százalékkal nőnek. A lakosság fogyasztása várhatóan 3.5 százalékkal emelkedik. A lakásépítési boom a gyorsan terjedő devizahitelek és a fészekrakó program hatására sem erősödik, a lakosság eladósodása folytatódik. A lakosság megtakarítási hajlandósága kis mértékben javul - olvasható az Ecostat elemzésében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem