21 °C Budapest

Ecostat: 4.5%-os éves átlagos infláció, 3.8-4.0%-os GDP-bővülés 2005-ben

Pénzcentrum
2005. február 21. 07:04

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb átfogó elemzése alapján 2005-ben folytatódik a költségvetés kiigazítása, a kormányzat eltökélt a költségvetés betartása mellett, ugyanakkor csak remélhető, hogy a választások közeledtével a fiskális szigor fellazulással nem kell számolni. Az Ecostat arra számít, hogy a kormány által idénre kitűzött 4.7%-os GDP-arányos deficitcél nem érhető el, a tavalyi 5.4%-os ESA-95 szerinti hiány után idén 5%-os deficittel számol. A kutatóintézet szerint a GDP idén a tavalyi 4% után idén 3.8-4%-kal bővülhet. A múlt héten közzétett vártnál kedvezőbb januári inflációs adat nyomán a szakértők az eddigi 4.8%-ról 4.5%-ra mérsékelték az idei éves átlagos inflációs prognózisukat. Az idei év végére az MNB irányadó kamatszintjét 7-8% közé várják a kutatók, az ország makro-pénzügyi egyensúlya az idén is csak lassú ütemben folytatódhat.

Az Ecostat 100 fontos makromutató alapján készített átfogó elemzése szerint az EU stabilizáló hatása elősegíti a külföldi tőkebefektetéseket, a beruházások és az EU támogatások révén pótlólagos fejlesztési forrásokhoz jut az ország. A jelentős EU-s támogatások forrásbővítő hatása 2005-ben már érzékelhető lesz.

A jelenleg ismert feltételek alapján a kutatók arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés üteme idén a 2004. évihez képest valamelyest mérséklődik, a GDP növekedése 3.8-4 százalék körüli lesz. A beruházási folyamat élénk marad, a vállalati szféra beruházásai dinamikusan nőnek, az állam infrastrukturális beruházásai a PPP programok indításával emelkedhetnek.

Az úthálózat bővül, és a vasút is a korábbinál gyorsabb ütemben korszerűsödik. A mezőgazdaság és a környezetvédelem időarányos támogatása is jelentős többletforrást jelent a fejlesztésben, hatása 2005-ben lesz érzékelhető. A projekt-támogatás keretében jelentős lehet a forrásbővülés. 2005-re a beruházások 7-8 százalékos növekedésével számol az Ecostat. A szolgáltatások körében lassú átrendeződés kezdődik, a kiskereskedelemi forgalom üteme veszít lendületéből, az üzleti szolgáltatások teljesítménye növekszik.

Az kutatóintézet szerint a nemzetgazdaság húzóágazata 2005-ben is az ipar és az építőipar lesz, a rendelések és a világgazdasági fellendülés hatására az első félévben magasak a külföldi igények növekedése a meghatározó. Az iparon belül a gépipari és a vegyipari ágazatok teljesítmény-növekménye marad a meghatározó, a kohászati termékek kereslete élénkül. A könnyűipari ágazatok hanyatlása legfeljebb mérsékelhető, az olcsó ázsiai termékek versenyét a hazai ipar csak ideig-óráig állja. Az élelmiszeripar veszít pozíciójából, az ágazat talpra állítására tett tétova kísérletek nem jártak érdemi eredménnyel. A működő-tőke látványos kivonulása az ágazatból mélyíti a válságot.

Az építőipar 2003 második félévében magára talált, a következő két évben az ágazat kiegyensúlyozott, mintegy 5-7 százalékos növekedést ért el. 2005-ben hasonló arányú növekedéssel számol az Ecostat. A mezőgazdaság teljesítménye a két rendkívül kedvezőtlen év után 2004-ben jelentősen javult, a többlet a növénytermesztésben keletkezett, az állattenyésztés hanyatlása mérséklődő ütemben folytatódik. A növénytermesztés gyors fejlődését az EU agrárrendtartás is segíti, az intervenciós és a földalapú támogatásokkal. A múlt évi kedvező eredmények megismétlésére nincs reális esély.

A szolgáltató ágazatok közül az informatika és a távközlés teljesítménye dinamikusan növekszik, a többi területen a fejlődés üteme mérsékelt lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Ecostat arra számít, hogy az ország pénzügyi egyensúlya 2005-ben is csak lassan javul. A folyó fizetési mérleg hiánya a költségvetési hiány mérséklésével párhuzamosan csökkenhet. A dinamikus áruexport csak a hiány növekedését lesz képes mérsékelni, a szolgáltatás-külkereskedelemben a legnagyobb tétel a turizmus, amelynek egyensúly javító hatása több év múlva lesz érzékelhető. A gazdasági szolgáltatások exportja ez évben sem fedezi az importot. A mérleghiányt érzékenyen érinti az adóssághoz kapcsolódó, kamatjellegű jövedelem-kivonás. A mezőgazdaság pozitív egyenlege nagyobb lehet a múlt évinél, a pozitív szaldó a valamelyest enyhítheti a külkereskedelem és a folyó fizetési mérleg magas deficitjét.

2004-ben a külső egyensúly mutatói jelentősen romlottak az előző évhez képest. A passzívum lényeges elemei az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, a magánszektor forrás-szükséglete, valamint az áru- és szolgáltatás külkereskedelem romló egyenlege. Az áruforgalom külső egyensúlyát gazdaságpolitikai eszközökkel nehéz helyreállítani. Magas az import-szükséglet, így a növekvő export fokozódó importot is indukál. A hiány szinten tartása lehet a reális cél. A magán szektor forrásbevonása növekedési szempontból egészséges folyamat, hiszen ezáltal a termelékenység is javul. 2005-ben a folyó mérleg hiánya ismét 7 milliárd euró körül alakulhat. A külső finanszírozási igényt az EU-s tőketranszferek csökkenthetik némileg 7 milliárd euró alá.

Az Ecotat a pénz- és tőkepiacon kiegyensúlyozott viszonyokkal számol. Az MNB és kormány 2006-ra közös inflációs célt tűzött ki, ennek mértéke 3.5 százalék, melynek teljesítése megalapozottnak látszik. A magas kamatok és a bizalom helyreállásának hatására a portfólió-befektetők fokozatosan visszatérnek. Az irányadó kamat az év végére 7-8 százalék közötti értékre mérséklődhet.

A lakossági jövedelmek növekedése élénkül. A bruttó átlagkereset 6-7 százalékkal, a nettó keresetek valamivel jobban emelkednek.A reálbérek ez évben legfeljebb 2-2.5 százalékkal nőnek. A lakosság fogyasztása várhatóan 3.5 százalékkal emelkedik. A lakásépítési boom a gyorsan terjedő devizahitelek és a fészekrakó program hatására sem erősödik, a lakosság eladósodása folytatódik. A lakosság megtakarítási hajlandósága kis mértékben javul - olvasható az Ecostat elemzésében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem