Még mindig jelentős a számla nélküli gazdaság

Pénzcentrum
2005. február 11. 09:43

Lassan fehéredik csak a fekete és szürke gazdaság hazánkban a gazdaságpolitikai vezetők és az érdekvédelmi szervezetek vezetőinek véleménye szerint. A fekete és szürke gazdaság aránya a bruttó hozzáadott érték előállításán belül hazánkban 26% körül lehet, amivel a közép-európai régióban a középmezőnyben állunk. A Napi Gazdaság által idézett szakértők, vezetők elsősorban az adóterhek mérséklésében, illetve az adóalap kiszélesítésében látnák a megoldást.

A rejtett gazdaság elemzői becslések szerint még a 90-es évek elején rendelkezett a legnagyobb részaránnyal Magyarországon, ekkor mintegy 32-33%-a lehetett a GDP-nek. A gazdasági növekedés gyorsulásával az arány csökkent, 2002-2003-ra 25-26%-ra mérséklődött.

A rejtett gazdaság aránya jellemzően a következő ágazatokban jelentős: építőipar, kiskereskedelem (textil, dohány, ital), vendéglátóipar.

Becslések szerint az adózatlan kiskereskedelmi forgalom évente 1,000 mrd Ft körül alakul. Ide tartoznak elsősorban a piacok (pl. kínai), de a hagyományos láncokban is gyakori a számlaadás elmaradása. Szakértők úgy vélik, hogy az ÁFA kulcsok 5-10%pontos csökkentésével lehetne érdemi hatásokat elérni a "kifehérítés" terén.

A dohányiparban és az italpiacon 20-25% lehet az adózatlan arány, mely 60 mrd Ft-os volument jelenthet.

Az egyik legjelentősebb ágazat azonban az építőipar, ahol mind az alapanyagok beszerzésénél, mind a foglalkoztatásban jellemző az illegális adóelkerülés. A munkaügyi tárca számítása szerint a költségvetés évente mintegy 260-580 mrd Ft adó- és járulékbevételtől esik el évente.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alábbi táblázat a Linzi Egyetem becsléseit tartalmazza a rejtett gazdaság arányára vonatkozóan a GDP-n belül a Napi Gazdaság hivatkozása alapján.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm