18 °C Budapest

Még mindig jelentős a számla nélküli gazdaság

Pénzcentrum
2005. február 11. 09:43

Lassan fehéredik csak a fekete és szürke gazdaság hazánkban a gazdaságpolitikai vezetők és az érdekvédelmi szervezetek vezetőinek véleménye szerint. A fekete és szürke gazdaság aránya a bruttó hozzáadott érték előállításán belül hazánkban 26% körül lehet, amivel a közép-európai régióban a középmezőnyben állunk. A Napi Gazdaság által idézett szakértők, vezetők elsősorban az adóterhek mérséklésében, illetve az adóalap kiszélesítésében látnák a megoldást.

A rejtett gazdaság elemzői becslések szerint még a 90-es évek elején rendelkezett a legnagyobb részaránnyal Magyarországon, ekkor mintegy 32-33%-a lehetett a GDP-nek. A gazdasági növekedés gyorsulásával az arány csökkent, 2002-2003-ra 25-26%-ra mérséklődött.

A rejtett gazdaság aránya jellemzően a következő ágazatokban jelentős: építőipar, kiskereskedelem (textil, dohány, ital), vendéglátóipar.

Becslések szerint az adózatlan kiskereskedelmi forgalom évente 1,000 mrd Ft körül alakul. Ide tartoznak elsősorban a piacok (pl. kínai), de a hagyományos láncokban is gyakori a számlaadás elmaradása. Szakértők úgy vélik, hogy az ÁFA kulcsok 5-10%pontos csökkentésével lehetne érdemi hatásokat elérni a "kifehérítés" terén.

A dohányiparban és az italpiacon 20-25% lehet az adózatlan arány, mely 60 mrd Ft-os volument jelenthet.

Az egyik legjelentősebb ágazat azonban az építőipar, ahol mind az alapanyagok beszerzésénél, mind a foglalkoztatásban jellemző az illegális adóelkerülés. A munkaügyi tárca számítása szerint a költségvetés évente mintegy 260-580 mrd Ft adó- és járulékbevételtől esik el évente.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alábbi táblázat a Linzi Egyetem becsléseit tartalmazza a rejtett gazdaság arányára vonatkozóan a GDP-n belül a Napi Gazdaság hivatkozása alapján.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?