21 °C Budapest

Államháztartás: hogy is volt az elmúlt évek decemberében?

Pénzcentrum
2004. december 17. 13:50

A Pénzügyminisztériumban ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a novemberi részletes államháztartási adatokról, és tájékoztatást kaptunk arról is, hogy milyen bevételi és kiadási számokkal kalkulál a PM a decemberi hónapra. A tárca várakozása az év egészére változatlan (1,335.1 mrd Ft), melyhez 99.85 mrd Ft-os decemberi többlet szükséges. Az PM számszerűen ismertette, hogy milyen bevételi adatokat remél decemberben ÁFÁ-ból, SZJA-ból és társasági adóból. Rövid cikkünkben - a szufficit teljesülése szempontjából leginkább kockázatosnak tekintett - e három tételt hasonlítjuk össze az elmúlt három év tényadataival.



A Pénzügyminisztérium ÁFÁ-ból decemberben 195 mrd Ft-os bevételre, SZJA-ból 92.49 mrd Ft-os bevételre, társasági adóból 144.95 mrd-os bevételre számít. A tárca szerint a korábban adott prognózisok tarthatóak.


Az ábráról jól látható, hogy a PM az idei év decemberére a korábbi évekhez képest jelentősen emelkedő ÁFA-bevétellel számol, ezzel szemben a társasági adóbevételek kissé elmaradhatnak a korábbi évek tényadataitól. Az SZJA-bevételek ugyanakkor érdemben alacspnyabbak lehetnek az év utolsó hónapjában.

2004.12.17 11:13
99.85 mrd Ft-os decemberi többletet vár a PM (részletek)



Általános forgalmi adó (ÁFA)

Novemberben a nettó ÁFA egyenleg a 218.8 mrd Ft volt (bruttó 215.6 mrd Ft, ami 43%-kal magasabb mint tavaly ugyanekkor. A bevételek növekedésének okai között említhető az október utolsó hetétől megindult fokozott APEH ellenőrzés (visszautalások késletetése), melynek jótékony hatásai a bevételekre decemberben is érződhet, a PM feltehetően ezzel számol a 195 milliárdos bevételi előirányzatnál.


Érdemes utalni rá, hogy 2003. decemberében 126.5 milliárd forint összegű általános forgalmi adó bevétel folyt be a költségvetésbe, míg a visszautalások összege 137.7 milliárd forint volt.

Társasági adó

A PM társasági adóból mintegy 10 milliárd forinttal kevesebbet tervez az idén decemberben bevételként a tavalyihoz képest. Amint tudjuk, az éves lefutást tekintve jellemzően az év utolsó hónapjában szokott megérkezni a legnagyobb befizetett mennyiség ebből az adófajtából (2003-ban az éves összes 41%-a, 2004-ben 42.8%-a). Az első 11 havi adatok 287 mrd Ft-os bevételt mutatnak, ami kb. 44 mrd Ft-tal magasabb a tavalyi bázisnál. Mindezek tükrében valóban érdekes lehet a decemberi bevétel alakulását.


Személyi jövedelemadó (SZJA)

Az első 11 hónapot tekintve a nominális bevételek kb. 1 mrd Ft-tal alcsonyabbak a 2003-as bázishoz képest. A 2003-as 135.7 milliárd forinthoz képest a PM idén az utolsó hónapban több mint 40 milliárddal kevesebbet vár.





Érdemes végül a 2003-as decemberi folyamatokra utalni: az államháztartáson belül a központi költségvetés -26.6 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 113 milliárd forintos többlettel zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege -9.8 milliárd forintos deficitet mutatott.

Összességében az államháztartás 2003. évi decemberi egyenlege 76.6 milliárd forintos szuficittel zárt, a korábban prognosztizált 156.7 milliárd forintos többlettel szemben. A PM szerint jelentős eltérés a központi költségvetés bevételi oldalán jelentkezett, melynél a társasági adó, a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó bevételek összességükben mintegy 68 milliárd forinttal elmaradtak a várakozásoktól. Mindez figyelmeztető jel lehet az idei folyamatok szempontjából.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm